Ziua Mondială a Sănătății de pe 7 aprilie 2015 s-a celebrat sub tematica siguranței alimentare. Este una dintre ariile care, deși de o importanță critică pentru sănătatea individuală și cea publică, generează, de obicei, mai puțină atenție, chiar dacă statisticile arată cifre îngrijorătoare legate de consecințele deficiențelor din acest domeniu. Un ... Citiți mai mult...
Articole din Numarul din Aprilie 2015
De ce credeți că a devenit ”siguranța alimentară” tema Zilei Mondiale a Sănătății de anul acesta? În ultimii ani, siguranța alimentului a reprezentat o temă importantă pe agenda de lucru a instituțiilor internaționale cu atribuții în domeniul sănătății publice și nu numai. Acest lucru a fost determinat de o serie ... Citiți mai mult...
Din interviul fluviu cu doamna As. Med. Princ. Steluța Popovici, director de îngrijiri al Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr.Matei Balș” am aflat despre experiență sa îndelungată și poveștile emoționante din carieră. Așa am descoperit că în anii ’80 au fost vreo 2 ani de epidemie masivă de rujeolă, ... Citiți mai mult...
Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătății de pe 7 aprilie este celebrată sub tematica siguranței alimentare. Mulți dintre noi se întreabă, poate, de ce a fost aleasă această temă, când sunt atâtea alte subiecte care par mult mai…”fierbinți”… Siguranța alimentației este una dintre ariile care, deși de o importanță crucială pentru sănătatea ... Citiți mai mult...
În ultima săptămână din aprilie a fiecărui an, Organizația Mondială a Sănătății și partenerii ei marchează Săptămâna Mondială a Imunizării, urmărind să crească nivelul public de conștientizare asupra modului în care imunizarea salvează vieți și să încurajeze oamenii de toate vârstele să se vaccineze împotriva unor boli ce pot fi ... Citiți mai mult...
O femeie de 80 de ani suferind de Parkinson de 23 de ani, care putea merge doar cu mare dificultate cu ajutorul unui premergător, își recapată, după două săptămâni de tratament cu un dispozitiv special, abilitatea de a merge fără sprijin, iar tremuratul i se reduce semnificativ. Boala nu îi ... Citiți mai mult...
Studiile arată că gena 5-HTTLPR influențează modul în care oamenii reacționează în fața adversității Ne întrebăm deseori care sunt factorii care influențează modul în care fiecare dintre noi reacționează în fața evenimentelor stresante ale vieții, de ce unii reușesc să facă față cu succes adversității extreme, în timp ce alții se ... Citiți mai mult...
Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” are o istorie de 135 de ani. Primele barăci de izolare a bolilor contagioase în cadrul Spitalului “Colentina” al Eforiei Spitalelor Civile, asezământ ce exista deja din anul 1864, au fost construite și date în folosință în anul 1880. Peste 14 ani, ... Citiți mai mult...
Alimentația și patogeneza bolilor cardiovasculare (CVD) Autor: Gheorghe Mencinicopschi, 2015. Editura: Medicală Adresată, în primul rând, medicilor cardiologi, nutritionisti și de familie, dar și publicului larg, cartea își propune să sublinieze rolul esențial jucat de dietă și, în general, de stilul de viață asupra patogenezei acestor afecțiuni din ce în ce mai ... Citiți mai mult...