Vis împlinit

Centru medical pentru autism
Joi, 9 iunie 2011, ca o încununare a multor eforturi, dorinţe, speranţe şi emoţii, a avut loc inaugurarea Centrului de Îngrijire pentru Copii cu Tulburări de Spectru Autist, sub auspiciile Primăriei Municipiului Bucureşti şi ale Spitalului de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”.

Istoria acestui proiect a început la…Oslo, pe data de 7 noiembrie 2007, când a fost semnat Memorandumul de Înţelegere între Guvernul Norvegiei şi Guvernul României privind „Programul de Cooperare Norvegian pentru creştere economică şi dezvoltare durabilă” (PCN), prin care ţara noastră a primit fonduri în valoare de 48.000.000 euro pentru 29 de proiecte, dintre care 5 vizau sectorul de sănătate, printre acestea numărându-se „Centrul de Îngrijire pentru Copii cu tulburări în dezvoltarea psihomotorie”, promotor fiind Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”.

Nevoia proiectului a fost creată de lipsa unui centru pentru îngrijirea copiilor cu tulburări de dezvoltare, care să poată oferi o abordare complexă medicală, psihologică şi educaţională, în condiţiile în care evoluţia tulburărilor de spectru autist (TSA) la nivel naţional cunoaşte o incidenţă crescută: 10 pacienţi la 10.000 de locuitori, ceea ce semnifică un total de peste 20.000 de persoane cu dizabilităţi de învăţare în România, din care 10% în Bucureşti.

Scopul acestui proiect a fost acela de a oferi un spaţiu adecvat, incluzând toate facilităţile necesare pentru diagnosticarea şi îngrijirea copiilor cu TSA, dezvoltând servicii medicale, psihologice şi educaţionale, astfel încât aceştia să capete îndemânările şi abilităţile necesare integrării în comunitate şi îmbunătăţirii calităţii propriei vieţi, dar şi pe cea a familiilor lor.

Implementarea proiectului a debutat la data de 30 aprilie 2009, iar la data de 30 aprilie 2011 a fost finalizat.

Valoarea totală a proiectului este de 3.632.000 euro, grantul acordat prin acest program fiind în valoare de 2.900.000 euro. Co-finanţarea, în valoare de 3.740.000 de lei, s-a realizat de la Bugetul de Stat prin Ministerul Sănătăţii din România.

Finanţarea centrului se va realiza atât prin fonduri de la FNUASS prin contractul cu CAS pentru serviciile medicale acordate pentru spitalizarea continuă, la pat, cât şi din transferuri de la Bugetul de Stat prin contract cu DSPMB.

Partenerul în proiect este ONG-ul norvegian Voskne for Barn (Adulţi pentru Copii) – organizaţie naţională bazată pe membrii care lucrează în domeniul sănătăţii mintale a copiilor. Voskne for Barn lucrează atât cu copii, cât şi cu adolescenţi, părinţi şi profesionişti, şi acoperă promovarea sănătăţii, prevenţia şi reabilitarea. Ceilalţi parteneri implicaţi sunt: Innovation Norway, ACIS – Ministerul Finanţelor Publice din România, Primarul General al Municipiului Bucureşti, Prof. Dr. Sorin Oprescu, precum şi toţi membrii echipei de implementare din cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan.

Rezultatele obţinute prin acest proiect sunt:

  • Clădirea centrului, construită în conformitate cu specificaţiile ofertei, gata de utilizare şi echipată în întregime, incluzând spaţii pentru diagnostic medical şi psihologic, activităţi terapeutice (terapie prin joc, prin artă, educaţională, ocupaţională), logopedie, spaţii pentru activităţi fizice (kinetoterapie, hidroterapie), psihoterapia familiei, activităţi de training pentru părinţi. Clădirea include şi o arie rezidenţială pentru cazarea părinţilor care sunt din provincie, ai căror copii se vor afla în programul terapeutic, precum şi o structură de spitalizare continuă, prevăzută cu 25 de paturi.
  • Dezvoltarea unei curricule de instruire, bazată pe experienţa partenerilor norvegieni şi formarea profesională a echipelor multidisciplinare specializate. În luna noiembrie 2009 a avut loc prima întâlnire de consultare cu experţii norvegieni. S-au stabilit datele, care au fost incluse în ghidul de intervenţie în TSA, precum şi materialele de instruire pentru un plan complet de pregătire a echipelor multidisciplinare.
  • Instruirea a peste 200 de specialişti din întreaga ţară (medici, psihologi, psihopedagogi, asistenţi sociali, asistenţi medicali, logopezi, kinetoterapeuţi etc.), în baza suportului de curs acreditat de colegiile profesionale (CMR, CPR, OAMGMAMR). Conform cu termenii şi condiţiile grantului, este necesar a fi angajaţi 46 de specialişti care au obţinut certificatul de absolvire. Examinarea finală a avut loc în urma celor 6 luni de instruire (12 octombrie 2010 – 29 aprilie 2011) şi s-a realizat în cadrul a două probe: scris şi oral. Proba scrisă a fost susţinută cu supervizarea comisiei de specialitate – Preşedinte Prof. Univ. Dr. Iuliana Dobrescu, UMF „Carol Davila”, iar examenul practic s-a realizat de către cadrele universitare din Norvegia, desemnate de partenerul norvegian.

În prima parte a evenimentului au luat cuvântul: E. S. Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Norvegiei în România şi Moldova, dr. Violeta Manasi – Manager, Spitalul de Psihiatrie TITAN, Maria Varga – Director General, Unitatea de Implementare şi Coordonare Programe din cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Marius Savu – Director General, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din cadrul Primăriei Capitalei, dr. Rodica Augusta Urziceanu, medic specialist neuropsihiatrie infantilă, Coordonator al Staţionarului de Zi Copii, Spitalul de Psihiatrie TITAN, Acad. Prof. Dr. Ştefan Milea, medic primar – neuropsihiatria copilului şi adolescentului. Nu a lipsit nici intervenţia beneficiarilor, reprezentaţi de doi părinţi, iar un copil ne-a reţinut atenţia cu interpretarea unei poezii norvegiene traduse în limba română.

Partea a doua a programului s-a constituit într-un act artistic susţinut de Ansamblul instrumental “Mozartina”, dirijat cu sensibilitate şi patos de către maestrul Daniel Manasi. Repertoriul a cucerit publicul prezent prin diversitatea genurilor abordate, mergând de la clasic la contemporan, într-o selecţie inspirată a pieselor compuse de: Wolfgang Amadeus Mozart, Ástor Pantaleón Piazzolla, Carlos Gardel, precum şi celebrul cântecul ucrainean “oci ciornie”. Surpriza a fost însă “Balada” lui Ciprian Porumbescu, avându-l ca solist pe talentatul violonist Gabriel Croitoru.

Şi, dacă prima parte a programului ne-a provocat intelectual, iar a doua ne-a delectat sufletele, nu putea lipsi, ca la orice eveniment care se respectă, partea de interacţiune socială în faţa unor platouri ornate cu măiestrie, care ne-au condus prin lumea gastronomiei…

Mihaela-Corina Bucur
Asistent medical principal licenţiat
Aeroportul „Henri Coandă” –Serviciul de asistenţă medicală

Imagini de la eveniment:

[nggallery id=5]

Imagini furnizate de doamna Florina-Constanta Capitan
Educator -puericultor in cadrul Spitalului de psihiatrie Titan ”Doctor Constantin Gorgos”

Share This Post