Ziua Mondiala a Somnului, 14 Martie 2014

Anual se celebreaza Ziua Somnului, in 2014 acest eveniment are loc pe 14 martie.

In lume este organizata de Asociatia de Medicina a Somnului, WASM, obiectivele fiind reducerea problemelor  de somn prin profilaxie si grija privind tulburarile de somn.

Deoarece somnolenta si insomnia constituie doua epidemii globale ce ameninta sanatatea si calitatea vietii, constientizarea publica si profesionala reprezinta primii pasi in actiunea pentru prevenirea si tratarea medicala a tulburarilor de somn.

In tara noastra, de aceasta importanta ramura a pneumologiei se ocupa  Societatea Romana de Pneumologie care are o sectiune ce promoveaza aspectele legate de cercetarea somnului si medicina somnului, „Sectiunea de Somnologie si Ventilatie Noninvaziva”.

Si pentru ca asistentii medicali fac parte din aceasta mare echipa medicala profesionista, au format un „Grup de Lucru al Asistentilor Medicali  si Tehnicienilor din Somnologie”.

Promovarea activitatilor asistentilor medicali  din cadrul laboratoarelor de somn, a celor care lucreaza in pneumologie, precum si a colaborarii interdisciplinare a cadrelor medicale din toate specialitatile implicate in managementul acestei afectiuni, este unul din scopurile principale ale acestui grup de lucru.

In laboratoarele de somn, asistentul medical se ocupa de monitorizarea somnului, se asigura ca totul decurge conform procedurilor si recomandarilor medicale. Comunica, colaboreaza, monteaza o serie de dispozitive pentru inregistrarile din timpul somnului, explica necesitatea folosirii unui anumit tip de aparat care are scopul de a trata problemele de respiratie. Alege mastile (interfetele), care trebuiesc sa fie cat mai confortabile pentru pacient, ii explica necesitatea monitorizarii si urmarii tratamentului, completeaza chestionarele standardizate.  In viitor se intentioneaza formarea lor suplimentara pentru a prelua si misiunea tehnicienilor care lipsesc la noi si pentru crearea echipelor mixte medic -asistent care sa se ocupe de ingrijirea pacientului la domiciliu.

Analiza si interpretarea modificarilor somnului este un proces complex. Modul de inregistrare influenteaza rapiditatea rezultatului final. Experienta asistentului medical care ajuta la o mai buna inregistrare, face ca interpretarea sa fie facuta de medic cat mai corect.

Ingrijirea bolnavilor a fost intotdeauna considerata nu doar o stiinta, ci si o arta!

„Sanatatea este darul cel mai frumos si mai bogat pe care natura stie sa-l faca”(Michel de Montagne)

As.med.lic. Nicoleta Constantin-  Inst.M.Nasta, consilier-reprezentant,Grup de lucru al Asistentilor medicali din Somnologie, membra ESST,as.sef.

Share This Post