Conferinta „Creaturi Mici – amenintari mari”

 

Conferinta „Creaturi Mici – amenintari mari” și lumea medicala din Bucuresti

 

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii 2014, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, filiala Bucuresti a organizat, cu sprijinul Institutului National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” conferinta cu tema “Creaturi Mici – amenintari mari”.

Actiunea a facut parte din seria de manifestari care au rolul de a sensibiliza profesionistii din domeniul sanatatii, autoritatile publice si populatia cu privire la pericolul reprezentat de vectori si la bolile transmise prin acestia.

Discutand cu unii dintre participanti despre semnificatia zilei mondiale a sanatatii, acestia ne-au impartasit convingerea ca este o sarbatoare pentru lumea medicala, dar si dorinta ca domeniul sanatatii si sanatatea oamenilor, în general, sa capete si mai multa valoare si importanta in viitor.

Ar trebui sa fie o sarbatoare, (Iulian Pope, Vicepresedinte Federatia Sanitas), un punct de lansare pentru foarte multe programe, proiecte si campanii de sanatate cu scopul de a atrage atentia asupra unei noi prioritati a sanatatii. (Luiza Albu, Asistent Medical Generalist, Institutul “Matei Bals”), o zi in care toti specialistii din domeniu ar trebui sa se reuneasca, sa-si impartaseasca ideile, experientele, asa cum facem noi cu evenimentul de astazi. (Claudia Dobre, Director de Ingrijiri Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti).

 

O astfel de zi ar trebui sa fie marcata de multe evenimente ale cadrelor medicale, de schimburi de experienta, un mod de a fi impreuna. In realitate, cred, aceasta zi este prea putin resimtita ca o zi valoroasa. De obicei, valoarea sanatatii e constientizata atunci cand o pierzi. (Michaela Radoi, Asistent Medical Generalist, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca).

Evenimentul a fost bine apreciat de participanti, atat din punct de vedere stiintific, cat si ca ocazie de a impartasi experiente. Cei prezenti au trait emotii alaturi de colegi, au consolidat relatii personale și profesionale.

Tema aleasa de catre OMS este una foarte importanta. Iar evenimentul de astazi tinteste foarte bine tema. Din pacate, nu suntem suficient de multi cei care vorbim despre aceste lucruri. Cei care ar trebui sa acceseze aceasta informatie sunt reprezentati, practic, de toata populatia. In conditiile schimbarilor climatice care fac ca vectorii si agentii infectiosi transportati sa-si modifice arealul foarte rapid si foarte agresiv, deci periculos pentru sanatatea noastra, a tuturor, ar trebui ca mult mai multa lume sa afle despre ce se discuta aici in sala. (Ileana Ciobanu, Asistent Balneo-fizioterapie, Spitalul Elias)

E un eveniment foarte frumos si din care, cred, toti am avut ceva de invatat. Si faptul ca ne-am intalnit si am reusit sa stam de vorba, sa ne impartasim experienta, a fost un castig pentru noi toti. Astfel de evenimente ar trebui repetate cat mai des. Ne aduc un plus de cunostinte si de prietenii. (Claudia Dobre, Director de Ingrijiri Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti)

Plec cu multe cunostinte si m-am simtit foarte bine alaturi de toti colegii, din toate spitalele. A fost un eveniment de clasa, ca toate evenimentele organizate de filiala. (Daniela Nistor, Asistent Medical Sef, IOMC “Alfred Rusescu” )

Un eveniment de un inalt nivel stiintific, o emotie scurta, dar profunda. Am trait emotia unui copil precum este fetita mea care crede ca viata trebuie traita frumos pana la capat. Colegele au prezentat lucrari deosebit de interesante. (Marilena Bosincianu, CCUBCVA)

Ca eveniment stiintific, a fost foarte concentrat. Participarea a fost si ea deosebita. Au venit lideri de organizatii din toate unitatile sanitare din Bucuresti. In afara de asta, as vrea sa mentionez un lucru foarte important: Ordinul Asistentilor Medicali, organizatia noastra profesionala, prin genul acesta de activitati, nu face decat sa-si puna in valoare profesionistii. Ca sa fiu in acord cu tema noastra de astazi, noi devenim, in acest mod, dar, in sens pozitiv, de data aceasta, vectori ai informatiei si ai masurilor de preventie. Ma declar multumita de actiunea de astazi, ca, de altfel, de toate cele anterioare organizate de filiala Bucuresti a OAMGMAMR. (Daniela Petrescu, Asistent Medical Generalist Licentiat)

Cred ca actiunea a fost o reusita. Ne bucuram teribil ca am putut fi gazde, ca am putut participa si contribui la succesul actiunii. Ne dorim si in viitor acelasi tip de manifestari, cu acelasi entuziasm si cu acelasi nivel al lucrarilor prezentate. (Steluta Popovici, Director Ingrijiri Medicale, Institutul ”Matei Bals”)

O concluzie a manifestarii ar fi accentul pus de interlocutorii revistei eAsistent pe calitate prezentarilor, a participarii și pe efectele in multiple planuri, profesionale si personale a acestui tip de actiuni. Chiar daca, asa cum spunea una dintre asistentele medicale cu care am vorbit, Ziua Mondiala a Sanatatii nu are valoarea meritata, ea reprezinta ocazia lumii medicale de a-si face auzita vocea. Iar, uneori, teme cum este cea propusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii anul acesta sunt mult prea importante pentru populatie pentru a vorbi despre ele cu voce redusa sau doar in salile de conferinta.

Share This Post