12 mai – Ziua Internationala a Asistentului Medical

Asistentii medicali isi pun amprenta pe vietile oamenilor din jurul lor in fiecare zi. Astazi, insa, mai mult decat oricand, tuturor le dorim o sarbatoare care sa-i puna in valoare.

Ziua internationala a Asistentului Medical se celebreaza pe 12 mai, in fiecare an, de ziua de nastere a lui Florence Nightingale supranumită ”Femeia cu lampa”

Din cand in cand, vin momente in care sarbatorim si recunoastem meritele. Si tot din timp in timp apar, printre noi, personalitati, care raman in memoria omenirii si nu doar a pacientilor carora le alina suferinta.

De Ziua Internationala a Asistentului Medical, va propun sa celebram profesionisti care au depasit bariera profesiei lor si au intrat in memoria umanitatii.
Sunt personalități care au devenit modele de umanitate.
Sunt asistente medicale care au ingrijit raniti de pe front sau in vremuri de pace si au luptat pentru depasirea prejudecatilor si barierelor.
In momentul in care lui Florence Nightingale i s-a permis sa mearga pe front sa ingrijeasca soldatii, istoria profesiei a intrat pe un alt drum.
Personalitate al carui nume a devenit sinonim cu profesia de asistent medical și un simbol al acesteia, Florence Nightingale este o britanica ce a trait intre 1820 si 1910 Aflată pe frontul razboiului din Crimeea, s-a implicat in schimbarea conditiilor de ingrijire a ranitilor , activitatea ei si a celor 38 de femei formate de ea fiind foarte apreciata de Guvernul Britanic si de medicii vremii.

Florence Nightingale a fost și un statistician important. Datorită ambiției și devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituții de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar și cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii. Datorită altruismului și personalități sale, Florence Nightingale și-a consacrat întreaga viață ajutorării bolnavilor din spitale.

S-a remarcat prin reformele sociale in domeniul sanatatii pe care le-a promovat, prin faptul ca a militat pentru imbunatatirea conditiilor nutritionale in India si pentru acceptarea femeilor in piata muncii. A fost si o cunoscuta scriitoare. Cele mai multe lucrari publicate in timpul vietii s-au concentrat pe impartasirea cunostintelor din domeniul medical.


Ellen Dougherty, din Noua Zeelanda, a fost prima asistenta medicala din lume care a fost inregistrata. A profesat in Noua Zeelanda, prima tara in care asistentele medicale au fost inscrise intr-o organizatie profesionala.
Ellen Dougherty a fost pregatita la Spitalul Wellington si a coordonat Spitalul Palmerston North.


O legenda mai moderna in asistenta medicala, Virginia A. Henderson (1897 – 1996) a primit titlul „Asistentul medical de excelenta al secolului 20.” Contributiile sale au avut impact asupra comunitatii profesionale nationale si internationale.

Model si inspiratie pentru asistentele medicale de pretutindeni, Virginia Henderson a influentat practica, educatia si cercetarea din domeniu la nivel mondial prin crearea unui model de ingrijire utilizat si in prezent.


Regina Maria (Maria de Edinburgh), nepoata reginei Victoria si a tarului Alexandru al II-lea, verisoara cu tarul Nicolae al II-lea, cu regele George al V-lea al Angliei si cu imparatul Wilhelm al II-lea al Germaniei, a fost o figura emblematica si in planul asistentei medicale.
Astfel, in timpul Primului Razboi Mondial, regina, aflata in exil la Iasi, se ocupa personal de ingrijirea ranitilor. A organizat si condus un important serviciu de asistenta medicala pentru soldati, a obtinut hrana, implicarea ei a ridicat moralul trupelor, motiv pentru care nu a ezitat sa mearga adesea pe front si a sprijinit populatia civila. Era supranumita ”Mama ranitilor”.

V-am propus o scurta lista de celebritati ale profesiei noastre.
Acestora li se adauga, zilnic, toti aceia dintre dumneavoastra care alina suferinta pacientilor si-si daruiesc cu devotement si daruire energia si timpul acestei nobile profesii.
Cu ocazia Zilei internationale a Asistentului Medical va urez LA MULTI ANI!

Doina Carmen Mazilu
Presedinte OAMGMAMR filiala Bucuresti

Share This Post