Știați că medicina bazată pe dovezi reprezintă direcția în care se îndreaptă practica medicală?

Din acest motiv, medicina bazată pe dovezi a reprezentat tema celei de-a 3-a Întalniri internaționale a Centrelor Joanna Briggs Collaboration din Europa organizată la București

doveziOrdinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), filiala București a fost gazda unui eveniment în premieră: a treia întalnire a membrilor Nodului european al Joanna Briggs Collaboration (JBC).

Timp de două zile (16 și 17 mai 2014), reprezentanți ai celor 18 centre europene din Anglia, Scoția, Spania, Portugalia, Danemarca, Cehia, etc. au fost prezenți la București și au participat la prezentări și dezbateri pe teme de interes comun legate de medicina bazată pe dovezi.

Printre organizațiile participante s-au numărat și Unidad de Investigación en Cuidados de Salud en Instituto de Salud Carlos III (Spania), Belgian Interuniversity Collaboration for Evidence-Based Practice, Universitatea de Medicina și Farmacie ‘Carol Davila’ și Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Dezvoltare Profesională.

OAMGMAMR București a patronat acest eveniment european, în calitatea sa de centru afiliat la JBC.

Dar de ce este importantă practica bazată pe dovezi în lumea medicală? De ce ar fi interesate asistentele medicale și moașele din București sau de oriunde din lume de acest subiect?

dovezi1Să nu uităm că în lume se publică anual până la 2 milioane de articole științifice pe teme medicale. Este, practic, imposibil ca un practician din domeniu să afle și să citească tot ce este relevant pentru specialitatea sa.

În plus, rezultatele și recomandările multora dintre aceste cercetări și articole științifice sunt contradictorii. Unele spun că anumite terapii sunt benefice, altele susțin contrariul. Un exemplu de acest gen este terapia de substituție hormonală.

Indiferent că sunt publicate într-o revistă medicală sau în mass-media, toate cercetarile ar trebui examinate critic. Doar astfel se pot valida calitatea și relevanța lor. Doar astfel se poate analiza și pot fi eliminate studiile care sunt influențate de o serie de factori cum sunt: presiunea organismului finanțator sau metodologii de cercetare neadecvate.

Ca urmare, personalul medical ori nu are acces la rezultatele cercetarilor relevante pentru el, ori are nevoie de competențe speciale pentru a le stabili validitatea și calitatea.

Tocmai cantitatea imensă de cercetări și articole științifice publicate la nivel mondial, care face, practic, imposibilă găsirea tuturor rezultatelor relevante pentru anumite circumstanțe clinice, timpul limitat disponibil pentru studiu și căutarea celor mai bune informații, costul obținerii lor, precum și datele variabile și, adesea, contradictorii venite din surse diferite, au dus la apariția Medicinei Bazate pe Dovezi (MBD).

Orientările sau ghidurile clinice, care sunt un element fundamental al MBD, conțin recomandări de bună practică medicală pentru circumstanțe clinice specifice. Ele urmăresc să construiască o legatură din ce în ce mai strânsă și la îndemână între cercetarea științifică și practica medicală. Concret, furnizează recomandări bazate pe o evaluare critică a cercetărilor existente și care au devenit demne de încredere, întrucat au fost supuse analizei, atât pe plan intern, cât și extern.

Cum poate ajuta afilierea OAMGMAMR București la Joanna Briggs Collaboration și ce rol au aceste întâlniri ale centrelor europene?

Sub titulatura de „Centrul Român pentru Asistență Medicală și Moșit Bazate pe Dovezi” (“The Romanian Centre for Evidence Based Nursing and Midwifery”), OAMGMAMR București s-a alăturat JBC în urmă cu 4 ani, în anul 2010.

Deși inițial și-a asumat un rol de generator de dovezi științifice, Centrul înființat de OAMGMAMR București a început, de anul trecut, să se orienteze spre translatarea dovezilor științifice în practică. Pentru a sprijini acest proces, tot de anul trecut, a inițiat traducerea din limba engleză a bazei de bune practici și tehnici bazate pe dovezi dezvoltată de JBI care se numește CONNECT+. Traducerile au realizate, în proporție de 90%. După avizarea lor de către Joanna Briggs Institute, organizația mamă, ghidurile vor fi implementate în 1-2 centre care vor avea calitatea de parteneri clinici.

În acest context, întâlnirile regionale ale centrelor JBC și au scopul de a identifica modalități mai eficiente de colaborare în domeniul MBD la nivel european. Identificarea problemelor și necesităților comune, precum și dezvoltarea de proiecte care să răspundă acestora reprezintă o preocupare permanentă a centrelor JBC. Așa se face că progresele realizate la nivel european și planurile de viitor ale colaborării europene au fost temele de dialog și în întâlnirea de la București.

Ce va urma după această întâlnire și ce va face în continuare OAMGMAMR București pentru a-și fructifica rolul în cadrul JBC?

Cele doua zile de întalnire ale reprezentanților centrelor europene JBC au permis conturarea direcțiilor strategice și planurilor de acțiune.

O atenție deosebită a fost acordată analizei posibilităților de finanțare a proiectelor comune, printre acestea un loc important fiind ocupat de instrumentele financiare lansate recent de Comisia Europeană în cadrul programului de cercetare Orizont 2020.

În perioada următoare, grupurile de lucru constituite în cadrul întâlnirii vor continua discuțiile inițiate la București și vor dezvolta ideile de proiecte agreate aici.  În acest context, Centrul român din cadrul OAMGMAMR București a pus bazele unei colaborări pentru un proiect cu finanțare europeană, în colaborare cu parteneri din Anglia, Spania, Danemarca, Portugalia și Cehia.

Una dintre concluziile întâlnirii organizate la București, formulată de domnul Preben Ulrich Pedersen, Profesor Doctor, Danish Center for Clinical Guidelines – Clearinghouse, Department of Medicine and Technology, University of Alborg, a fost contribuția din ce în ce mai mare a promotorilor Medicinei Bazate pe Dovezi, precum The Joanna Briggs Collaboration” (JBC), la “efortul de a adapta și reforma, după caz, sistemele noastre de sănătate, inclusiv cele de sănătate publică, pentru a asigura accesul universal la servicii de sănătate bazate pe dovezi științifice care să fie de calitate bună și la prețuri accesibile, sustenabile în viitor,” dupa cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății.

 

Carmen Doina Mazilu

Președinte al OAMGMAMR București și Director al Centrului Român pentru Asistență Medicală și Moșit Bazate pe Dovezi (“The Romanian Centre for Evidence Based Nursing and Midwifery”) al OAMGMAMR București

Share This Post