România în top 10 european al bolnavilor de diabet. Ce facem?

Mulți dintre noi am auzit, probabil, colegi, prieteni sau cunoștințe care spun “E bine. Ce dacă am glicemia puțin crescută?”,  neluand prea în serios amenințarea diabetului.

Diabetul este, însă, o boală serioasă, care poate duce la moartea prematură a celor cu această condiție medicală.

Durata vieții acestora este cu 5-10 ani mai scurtă, în medie, decât a celorlalți, conform cercetărilor din domeniu.  Astfel, circa 5 milioane de persoane au murit anul trecut,la nivel mondial, din cauza diabetului, iarOrganizația Mondială a Sănătății estimează că, în următorii zece ani, numărul deceselor cauzate de diabet va crește cu mai mult de 50%. Această creștere accelerată a incidenței diabetului va face ca în 2030 el să fie cea de-a șaptea cauză a mortalității la nivel mondial.

1Problema devine la fel de serioasă în țările în curs de dezvoltare din Asia, America Latină și Europa precum este deja în cele dezvoltate  (de exemplu, în SUA, ca. 9% din populație are diabet).

Conform datelor Federației Internaționale pentru Diabet, se estimează că, în România, sunt deja circa 1,2 milioane de persoane care suferă de diabet, dintre care circa 0,3 milioane nediagnosticate. Astfel, așa cum arată și graficul de mai jos, prevalența acestei boli în rândul adulților (20-79 de ani) ar fi de aproximativ 5%, grupa de vârstă cea mai afectată fiind cea de peste 65 de ani, cu aproape 13% rată a prevalenței diabetului.

2

De asemenea, datele Federației Internaționale pentru Diabet mai arată că, în ultimul an, au murit, în România, 18.539 de persoane care sufereau de diabet. Această cifră plasează țara noastră în top zece, la nivel european, la capitolul deceselor bolnavilor de diabet.

O persoană cu diabet are o afecțiune metabolică caracterizată de un nivel prea ridicat al glucozei în sânge (hiperglicemie). Metabolismul corpului nostru transformă aproape tot ce mâncăm în glucoză. Glucoza e un fel de zahăr prezent în sânge și, când este absorbită de celule, este principala sursă de energie și creștere pentru corpul nostru.

În cazul diabetului, glucoza rămâne în sânge la un nivel prea ridicat fiindcă aceasta nu este absorbită în mod adecvat de către celule, din cauza unei deficiențe a hormonului insulină, sau din cauza incapacității celulelor de a folosi insulina pentru absorbția glucozei.

Deficiența de insulină provine din incapacitatea pancreasului de a produce suficientă insulină (în unele cazuri, pancreasul nu poate produce deloc insulină).

Există 3 tipuri de diabet: 1) Diabet de tip 1, care mai este cunoscut și ca diabetul insulino-dependent (circa 10% din totalul cazurilor de diabet) – apare când pancreasul nu produce deloc insulină. Acest tip de diabet se dezvoltă, de obicei, înainte de vârsta de 40 de ani, deseori în adolescență sau maturitatea timpurie. Cei care au acest tip de diabet trebuie să-și administreze injecții cu insulină pentru restul vieții. 2) Diabet de tipul 2 (de departe cel mai comun tip de diabet, cu ca. 90% din totalul de cazuri) – apare când pancreasul nu produce destulă insulină pentru procesele metabolice celulare sau celulele nu reușesc să absoarbă această insulină (sunt rezistente la insulină). O evoluție îngrijorătoare este că un număr din ce în ce mai mare de copii și adolescenți dezvoltă diabet de tipul 2. Fenomenul este pus de cercetători pe seama exploziei în incidența obezității în rândul acestora, cauzată, în principal, de un regim alimentar defectuos și de lipsa activității fizice. 3) Diabet gestațional – acest tip de diabet afectează femeile gravide. Dacă rămâne nediagnosticat sau dacă boala nu este controlată, diabetul gestațional poate duce la complicații la naștere.
Destul de des, oamenii pot avea diabet fără a fi conștienți de acest lucru, în principal fiindcă simptomele acestei boli, când sunt privite individual, par inofensive.  Cele mai frecvente dintre aceste simptome sunt: urinare frecventă, senzație intensă și frecventă de sete, foame intensă, creșteri sau scăderi neobișnuite în greutate, oboseală crescândă, iritabilitate, vedere încețoșată, vindecare înceată a taieturilor și vânătăilor, probleme cu gingiile și amorțeli sau furnicături, mai ales la picioare și mâini.

Aceste simptome, luate câte unul, pot într-adevăr părea inofensive, însă, dacă persistă și se prezintă în combinație cu altele, prezintă un semnal serios de alarmă. Cei care se află în această situație ar trebui să se prezinte imediat la medic pentru un control.

Detectarea precoce a diabetului este esențială pentru controlarea eficace a bolii și evitarea multora dintre complicațiile serioase care pot apărea. Câteva dintre aceste complicații care pot apărea în cazul în care boala nu este ținută sub control în mod adecvat sunt: afecțiuni ale ochilor precum glaucomul sau cataracta; neuropatii, ulcere sau, în cazurile cele mai severe, cangrene ale picioarelor, care pot duce la amputarea acestora; infecții ale pielii; probleme cardiace precum bolile ischemice, în care aportul de sânge către muschiul cardiac este diminuat; hipertensiune  – o afecțiune des întâlnită în cazul diabeticilor, care, la rândul ei, poate cauza boli de rinichi, probleme cu ochii sau inima, chiar și infarct; neuropatii – neuropatia diabetică este un tip de leziune a nervilor care poate duce și ea la mai multe complicații; atac cerebral – dacă tensiunea arterială, nivelul de colesterol și nivelul de glucoză nu sunt controlate, riscul de atac cerebral  crește semnificativ.

Vestea bună este că diabetul poate fi ținut sub control, atât prin tratament medicamentos, cât, mai ales, prin gestionarea atentă a stilului de viață.

Toate tipurile de diabet sunt tratabile  – diabetul de tip 1 e tratat cu injecții cu insulină, în timp ce în cazul diabetului de tip 2 se administrează comprimate cu insulină.

În plus de tratamentul medicamentos, stilul de viață al pacientului joacă un rol foarte important în această boală. Acest impact semnificativ al stilului de viață asupra apariției și dezvoltării diabetului, faptul că obezitatea și sedentarismul au devenit un adevărat flagel la nivel mondial, în special în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, explică de ce numărul bolnavilor este în continuă creștere în lume, deși terapiile pentru diabet au evoluat în ultimii 30 de ani.

Din fericire, diabetul este o afecțiune cu care pacienții pot trăi timp îndelungat în caz că adoptă un stil sănătos de viață. În primul rând, menținerea sub control a nivelului glucozei în sânge este modul principal în care bolnavii de diabet pot evita complicațiile aduse de boală și iși pot astfel prelungi viața.

Un stil de viață sănătos, bazat pe o dietă echilibrată și pe activități fizice practicate în mod regulat, este esențial, contribuind decisiv în a ține tensiunea arterială și colesterolul la niveluri sănătoase și a asigura o buna circulație a sângelui, aspecte cheie în controlul diabetului.

Iată câteva recomandări cheie pentru stilul de viață al bolnavilor cu diabet!

3Adoptați și respectați riguros o dietă echilibrată – nutriționiștii le recomandă bolnavilor de diabet o dietă sănătoasă, aceeași pe care o recomandă tuturor, nu este vorba de nimic special pentru această afecțiune. Ce este sănătos în general este sănătos și recomandat și pentru bolnavii de diabet!

Mesele acestora trebuie să conțină din belșug legume, fructe și cereale integrale și trebuie să fie sărace în zahăr, sare și grasimi saturate.

O altă recomandare generală este aceea de a citi etichetele alimentelor pe care le cumpărăm, iar această recomandare este cu atât mai importantă pentru cei cu diabet.

Hidratarea corespunzătoare (cu cel puțin 6-8 căni de fluide pe zi) este de asemenea importantă, iar dintre băuturile nerecomandate remarcăm băuturile carbo-gazoase, cele îndulcite în exces și chiar și laptele, din cauza nivelului de zaharuri pe care-l conține în mod natural.4

Fiți activi – practicați cu regularitate exerciții fizice și faceți multă miscare, în general! Acestea ajută la ținerea sub control a greutății corporale, la îmbunătățirea sănătății cardio-vasculare și a dispoziției, la controlul glicemiei și la reducerea stresului.5

 

De obicei, 20-30 minute de mișcare în majoritatea zilelor săptămânii este suficient. Și fiindcă anumite activități fizice sunt mai potrivite pentru anumite persoane, încercați mai multe opțiuni pentru a o găsi pe cea mai potrivită pentru voi.

Dormiți suficient (și cu stomacul aproape gol!) – încercați să dormiți 6-7 ore și chiar mai multe! Somnul contribuie la scăderea glicemiei și a tensiunii arteriale.5

Gestionați-vă stresul, acesta crește nivelul glicemiei. Găsiți metode să vă relaxați – exerciții de respirație, plimbări, hobby-uri.

 

Un sfat neprețuit pentru noi toți, nu numai cei cu diabet, este cel de a face periodic verificări medicale de rutină, pentru a putea rămâne sănătoși sau a detecta probleme în curs de apariție suficient de devreme pentru a le putea ține ușor sub control.

Mergeți la medicul dumneavoastră, de cel puțin doua ori pe an, pentru  a putea identifica precoce și trata la timp orice eventuală problemă. Aceste verificări de rutină sunt cu atât mai importante pentru cei care sunt dintr-o categorie cu un risc mai mare de a dezvolta diabet sau au deja anumite semnale de alarmă: 1. vârsta peste 35 de ani; 2. obezitatea, mai ales cea așa-numită centrală/abdominală (talia mai mare de 90 cm la bărbați și 80 cm la femei); 3. lipsa activităților fizice; 4. rude de gradul  1 care suferă/au suferit de diabet; 5. hipertensiunea; 6. probleme cu colesterolul. 7. antecedente legate de infarcturi și/sau atacuri cerebrale; 8. infecții repetate; 9. răni care se vindecă greu.

Chiar dacă persoanele cu diabet au o condiție care îi afectează pe plan medical, este posibil pentru ei să preia controlul asupra propriei stări de sănătate, nelăsând boala să le afecteze viața de zi cu zi.

Astfel, răspunsul la întrebarea “poate cineva cu diabet de tipul 2 să ducă o viață normală?” nu trebuie să fie altul decât DA! Se pot face atâtea pentru păstrarea sănătății generale și trăirea unei vieți normale, tot ce avem de făcut este sa adoptăm și păstrăm un stil de viață sănătos!

Diabetul este o boală serioasă? Da, dar putem învăța să-l ținem sub control și să-l gestionăm adecvat pentru o viață normală și îndelungată!

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în Comunicare și Relații Publice, PhD.

Surse:

1)      http://www.medicalnewstoday.com/info/diabetes/

2)      http://adevarul.ro/sanatate/politici-bani/romania-top-10-tarilor-afectate-diabet-1_527b8f17c7b855ff56ca2ea6/index.html

3)      http://ndep.nih.gov/publications/PublicationDetail.aspx?PubId=4#page2

4)      http://www.wikihow.com/Live-a-Healthy-Life-As-a-Diabetic

5)      http://www.dailymail.co.uk/health/article-1362349/Type-2-diabetes-middle-age-reduce-life-years.html#ixzz39XvEHfuF

6)      http://www.onetouch.com/articles/emotiondiabetes

7)      http://www.idf.org/membership/eur/romania

Share This Post