Cum se obține și hrănește mândria profesională?

Unul dintre subiectele despre care cred că nu vorbim destul la nivel de societate este: ce înseamnă și cum se obține, de fapt, mândria profesională, mândria muncii? Ne-o oferă cineva în mod spontan, sau trebuie să facem ceva pentru aceasta?

1

Pentru fiecare persoană despre care auzim că-și face cu prisosință datoria, se găsesc alte câteva cazuri în care rezultatele sunt dezamăgitoare.

De cele mai multe ori, atunci când suntem în poziția de manageri, ne concentrăm pe ceea ce nu merge, pe acei membri ai colectivului care nu performează, încercăm să îndreptăm lucrurile. Și nu cred că este suficient.

Alteori, ca să nu stricăm echilibrul organizațional, sau pentru că alte lucruri sunt mult mai urgente, putem ajunge chiar să ne reducem așteptările. Un alt lucru pe care-l cred nepotrivit.

Dar ce este, de fapt, mândria profesională? Cum se hrănește ea? Cine ne-o dă?

Deși este greu să dai o ”rețetă” care să funcționeze în toate cazurile, o analiză simplă ar spune că sunt necesare cel puțin trei lucruri:

  1. Să îți iubești munca și să-ți placă locul de muncă. Mai ușor de spus, decât de făcut, nu? Cel mai adesea, depinde de situație. Spre deosebire de alte profesii, noi, asistentele medicale și, mai ales, moașele, suntem privilegiate. Dacă avem vocație, dacă ne-am ales din convingere profesia, dacă punem suflet atunci când ne îngrijim pacienții, suntem norocoase și mai aproape decât alte categorii profesionale de acest deziderat. Locul de muncă este cel în care ne petrecem multe ore pe zi și mulți ani din viață. V-ați gândit că pot fi peste 40 până la pensie? Trebuie să-ți placă ce faci, altfel vei face față cu dificultate acestui domeniu în care pacienții noștri ne încredințează ce au ei mai de preț – propria viața.
  2. Fiecare lucru pe care-l faci te reprezintă. De aceea, ca să fii mândră de el, este esențial să-l faci cât poți de bine. Nu uitați: fiecare lucru pe care-l facem este imaginea noastră. Fiecare gest spune ceva despre noi. Când faci lucrurile bine, mândria profesională crește.

    Imaginați-vă că sunteți un zidar care ridică o clădire. Dacă va trece cineva pe lângă dumneavoastră și vă va întreba ce faceți, puteți răspunde fie ”nu vezi?, așez cărămizi una peste cealaltă și le unesc cu mortar”, fie ”nu vezi? ridic o mare catedrală”. În ce caz credeți că zidarul a fost cu adevărat mândru de munca sa?… Adevărat. În al doilea.

    Fiți întotdeauna precum cel de-al doilea zidar și amintiți-vă că, indiferent ce faceți, protejați o viață. Cea mai înaltă menire posibilă.

  3. Chiar dacă pare dificil, depășiți-vă mereu limitările. Treceți dincolo de ele. Dacă veți rosti mereu ”aceasta îmi depășește îndatoririle”, ”nu sunt plătită suficient pentru asta”, nu veți face performanță în această profesie grea pe care v-ați ales-o. Dacă veți privi fiecare activitate pe care o faceți ca pe o provocare, ca pe o altă șansă de a învăța ceva, sunteți pe drumul cel bun pentru a construi o bună mândrie profesională, pentru a fi cu adevărat încântate de tot ceea ce faceți.

 

Concluzia mea este că mândria profesională se hrănește atât din munca și rezultatele proprii, cât și din recunoașterea primită din exterior, de la șefi, colegi, pacienți, familie.

La nivel de societate, de organizații, de echipe cred că facem prea puțin pentru cei care au rezultate notabile. Le recunoaștem insuficient munca și nu le arătăm prețuirea pe care ar merita-o.

Tocmai de aceea, ca organizație, filiala București a OAMGMAMR a continuat, pentru al doilea an, să organizeze Gala premiilor de excelență pentru asistenți medicali generaliști, moașe și asistenți medicali.

Consider că avem rolul de a recunoaște munca bine făcută, de a promova modele, de a crește mândria profesională. Ne dorim să vedem cât mai multe experiențe profesionale puse în valoare și aduse pe scena excelenței.

Apoi, în revista Ordinului, vom continua să prezentăm portrete de profesioniști, echipe medicale ale excelenței și rezultatele lor, pentru a hrăni astfel mândria profesională a asistentelor medicale și a moașelor.

Vrem să creăm o galerie de modele și repere pentru noi toți. Iar ceea ce veți citi în paginile revistei vă va convinge că avem cu ce ne mândri.

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post