16 octombrie – Ziua Internațională a Alimentației

alimentO expresie la modă spune că “suntem ceea ce mâncăm”.

Celebrarea Zilei Internaționale a Alimentației a fost decisă de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în anul 1980. Se recunoștea, astfel că ”alimentația este o nevoie fundamentală a omului și o condiție necesară supraviețuirii și prosperității ființei umane”.

Alegerea zilei de 16 octombrie este legată de înființarea, în această zi, în anul 1945, a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul ONU.

Alimentația are, într-adevăr, o importanță capitală pentru starea noastra de sănătate. De exemplu, dacă alegem o dietă bogată în carbohidrați și zaharuri, ne creștem semnificativ riscul de a deveni obezi și de a suferi de boli cardio-vasculare sau de diabet. În plus, ea influențează și calitatea vieții pe care o trăim.

Alături de mișcare, alimentația este o componentă esențială a unui stil de viață sănătos. Ea ne poate ajuta decisiv să prevenim apariția unor boli, să ameliorăm manifestările altora și, în general, să ne prelungim viața.

Tocmai de aceea, alimentația a ajuns, în ultimele decenii, un subiect de mare interes nu numai în lumea medicală, printre specialiști, ci și în rândul opiniei publice. Sărbătorirea Zilei Internaționale a Alimentației, în fiecare an, pe 16 octombrie, este cea mai bună dovadă a importanței acestui subiect.

Anul acesta, tematica Zilei Internaționale a Alimentației este “Farming-ul familial – Hrănind lumea, având grijă de pământ” (Family Farming: “Feeding the world, caring for the earth”).

Se pune, astfel, accentul pe o agricultură sustenabilă, care protejează și capacitatea generațiilor viitoare de a-și asigura hrana. Și aceasta pentru că astăzi aproape 60% dintre eco-sistemele lumii sunt degradate sau folosite nesustenabil, în mare parte din cauza efectelor ecologice dăunătoare ale sistemelor agricole și de creștere a animalelor folosite în prezent. Speranțele pentru viitor pot veni din folosirea mai eficientă a resurselor naturale – pământul și apa, de exemplu, din reducerea surplusului de alimente rămas nefolosit și din comportamente de consum care să ne facă să alegem să cumpărăm alimente obținute într-un mod ecologic.

Dintre evenimentele care au marcat, în anii trecuți, Ziua Internațională a Alimentației s-au remarcat expozițiile cu vânzare de produse agro-alimentare, organizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la care au participat producători agricoli din mai multe regiuni ale țării.

Promovarea unei alimentații sănătoase, mai ales la copii și tineri, programele din zona educației pentru sănătate desfășurate în școli și alte initiative de acest gen sunt mai mult decât binevenite pentru informarea și educarea publicului în această privință și pentru încurajarea alegerilor care să ne asigure un stil de viață sănătos.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în Comunicare și Relații Publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.worldfooddayusa.org/learn

http://www.agerpres.ro/social/2013/10/16/documentar-16-octombrie-ziua-mondiala-a-alimentatiei-08-00-37

http://www.worldwatch.org/celebrating-nutrition-food-day

http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/alimentatie/16-octombrie—ziua-mondiala-a-alimentatiei-280900

https://www.wfp.org/news/news-release/world-food-day-wfp-says-investment-nutrition-key-unlocking-better-future-0

Share This Post