Octombrie – o lună în care sănătatea celebrează 3 evenimente mondiale

editorialRevista noastră și-a propus să marcheze evenimentele importante ale lunii și să le prezinte din perspectiva profesiei noastre.

Luna octombrie debutează cu ziua internațională a persoanelor vârstnice, în data de 10 octombrie sărbătorim ziua mondială a sănătății mentale, iar pe 16 octombrie, ziua mondială a alimentației.

Sunt evenimente care ne-au inspirat în alegerea temelor articolelor din numărul de luna aceasta.

La secțiunea ”Istorie” am ales să prezentăm Institutul de Geriatrie și Gerontologie ”Ana Aslan” care, în anul 2002, la exact 50 de ani de la înființare, a fost catalogat de un raport al Băncii Mondiale drept Perla Coroanei printre spitalele din România. Dintre motivele acestei evaluări, cele mai importante sunt interesul crescut, atât la nivel național, cât și internațional, care duce la un grad de ocupare de 100%, cu liste de așteptare de 3-4 luni.

Prezentarea Institutului de Geriatrie și Gerontologie ”Ana Aslan” din paginile revistei este completată și de două interviuri, cu Directorul Medical, domnul Conf. Dr. Gabriel – Ioan Prada, și cu colega noastră, doamna As. Camelia Cârjan, Director de Îngrijiri al Institutului. Ele se regăsesc în secțiunea ”Interviu.

Interviul cu domnul Conf. Dr. Gabriel – Ioan Prada prezintă și explică eforturile echipei actuale a Institutului pentru a păstra tradiția și renumele instituției și a duce mai departe visul Doamnei Profesor Ana Aslan, dar și modul în care organizații ca OAMGMAMR și Colegiul Medicilor pot sprijini profesiile pe care le reprezintă. Din discuția cu domnul Conf. Dr. Gabriel – Ioan Prada am reținut și un mesaj emoționant despre îngrijirea pacienților vârstnici care, în opinia interlocutorului nostru, ”oferă frecvent multe satisfacții morale și spirituale. Pacienții vârstnici trebuie priviți ca fiind, într-un fel, proprii noștri părinți sau bunici și poate, astfel, îi vom putea înțelege mai bine.”

În interviul său, colega noastră doamna As. Camelia Cârjan, Director de Îngrijiri al Institutului, ne vorbește despre parcursul său profesional care începe cu Spitalul 23 August, unde a lucrat într-o secție de neonatologie și continuă cu experiența de lucru din Institutul de Geriatrie și Gerontologie ”Ana Aslan”. Referindu-se la perioada din Institut, Camelia ne-a vorbil cu profesionalism și căldură despre pacientul vârstnic care ”trebuie să beneficieze de o abordare holistică, atunci când primește îngrijire medicală. Doar o abordarea complex, care să includă îngrijire medicală, nursing, asistență psiho-socială, poate cu adevărat contribui la îmbunătățirea calității vieții sale.”Discuția ne-a purtat și printre aminitirile din perioada Revoluției din 1989, dar și pe tărâmul unei teme mult mai actuale, care se referă la eforturile de a promova o excelentă pregătire profesională în rândul asistentelor medicale și moașelor din România.

În secțiunea ”Educație medicală” puteți găsi un articol de maximă actualitate despre cercetările din domeniul sănătății mentale, mai ales în contextul în care lumea medicală se confruntă cu o situație în care tulburările anxioase sunt din ce în ce mai prezente (se estimează că 3-8% din populație are episoade de anxietate generalizată într-o anumită perioadă a vieții), iar depresia afectează aproximativ 2% din populația lumii, fiind considerată a 4-a boală ca răspândire pe glob. Articolul ”Soluția pentru tulburările psihice: farmacologie sau psiho-terapie” prezintă o analiză asupra dezbaterilor existente în lumea medicală pe acest subiect al soluțiilor existente și al limitărilor acestora.

Răsfoind revista veți găsi, la secțiunea ”Lumea Medicală”, două articole. Primul, ”Știm să îmbătrânim sănătos?” al colegei noastre As. Med. pr. Viorica Bancheș, reprezentant OAMGMARMR – INGG – „Ana Aslan”, ne vorbește despre faptul că modul nostru de viață tinde să aibă un impact puternic asupra felului în care îmbătrânim și ne prezintă ce ar trebui făcut pentru a ne simți mai bine, pe măsură ce procesul evoluează. Cel de-al doilea este intitulat Asistența Medicală Primară în Comunitate – de la medicii de familie la…asistenții medicali de familie?”. El abordează un subiect deosebit de actual care prezintă modul în care sistemele de sănătate și familia modernă se pregătesc (sau nu) pentru a răspunde consecințelor socio-medicale ale creșterii fără precedent a populației vârstnice, mai ales din lumea occidentală. Articolul prezintă o soluție care ar putea veni din întărirea asistenței medicale primare oferite în comunități și la domiciliu, cea mai viabilă alternativă folosită cu succes în alte țări pentru a face față acestui fenomen.

În cadrul revistei vă recomandăm și 3 publicații:

  • Comunicarea umană. Pragmatică, paradox și patologie, Paul Watzlawick, Janet Beavin Bavelas, Don D. Jackson,Editura Trei, în care autorii vorbesc despre cauza unor patologii precum schizofrenia;
  • Psihogenealogia și rănile din familie, Anne Ancelin Schützenberger, Editura Philobia, o lucrare în care autoarea ne deschide filă cu filă cartea vieții, a fiecăruia dintre noi, învățându-ne cum putem interveni în propriul destin, cum ne putem găsi calea, încetând să mai repetam la nesfârșit greșeli împovărătoare, să ducem cu noi și în noi drame transgeneraționale pe care le transmitem, inconștient, copiilor noștri, îngreunându-le și lor viața;
  • Să îmbătrânim sănătos, Dr. Andrew Weil, Curtea Veche, care ne recomandă un program în 12 pași pentru a îmbătrâni sănătos.

Dragi cititori, vă asigur că fiecare articol al revistei este un demers pe care ne dorim să-l facem împreună pentru a pune în valoare cât mai bine realizările pe care le avem, pentru a celebra momente din profesia noastră, dar și pentru a afla informații la care merită să ne raportăm cu justificat interes și curiozitate profesională.

Vă invit cu drag să deschideți și să răsfoiți numărul din luna octombrie al revistei e-Asistent.ro.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post