5 milioane de oameni au murit de diabet în 2013 – 14 Noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului

diabetÎncepând din 1991, Ziua Mondială a Diabetului este un eveniment marcat în fiecare an, pe 14 noiembrie, de către membrii și partenerii Federației Internaționale a Diabetului (FID).

Scopul urmărit este acela de a informa și sensibiliza opinia publică asupra pericolului grav pe care îl reprezintă diabetul pentru sănătatea publică.

Circa 5 milioane de persoane au muritanul trecut, la nivel mondial, din cauza diabetului. Organizația Mondială a Sănătății estimează că în următorii zece ani numărul deceselor cauzate de diabet va crește cu mai mult de 50%. Astfel diabetul va deveni cea de-a șaptea cauză a mortalității la nivel mondial în 2030. Conform datelor FID, se estimează că, în România, sunt deja circa 1,2 milioane de persoane care suferă de diabet, dintre care circa 0,3 milioane sunt nediagnosticate.

În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului are o tematică specială care reflectă diverse subiecte cheie legate de această boală. Temele din anii trecuți au inclus costul diabetului, diabetul la copii și adolescenți sau prevenirea diabetului.

Pentru 2014-2016, tema Zilei Mondiale a Diabetului este Diabetul și Stilul de Viață Sănătos.De ce este această temă atât de importantă? Răspunsul vine din faptul ca diabetul poate fi ținut sub control, în primul rând, prin gestionarea atentă a stilului de viață. Impactul semnificativ al stilului de viață asupra apariției și dezvoltării diabetului, faptul că obezitatea și sedentarismul au devenit un adevărat flagel la nivel mondial, în special în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, explică de ce numărul bolnavilor este în continuă creștere în lume, deși terapiile pentru diabet au evoluat în ultimii 30 de ani.

În România Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată prin evenimente axate în primul rând pe sensibilizarea opiniei publice asupra importanței prevenirii și detectării precoce a acestei afecțiuni. De exemplu, în ultimii ani, în data de 14 noiembrie, s-au aprins lumini albastre (albastrul fiind culoarea aleasă de FID pentru a reprezenta speranța luptei împotriva diabetului) care îmbracă clădiri și monumente reprezentative din toată lumea, inclusiv din București și din alte mari orașe din țară și s-au desfășurat concerte și alte evenimente artistice pentru marcarea momentului. De asemenea, opinia publică este implicată în mod direct în aceste campanii prin testare gratuită a glicemiei, încurajarea unui stil de viață sănătos prin participarea la diverse marșuri ale bicicliștilor și alte evenimente sportive.

În 2013, Ziua Mondială a Diabetului a inclus si o serie de manifestări științifice dedicatemedicilor și autorităților medicale, precum congrese medicale pe tema diabetului și decernarea premiilor de Excelență „Educație și Prevenție în Diabet”. De remarcat este și lansarea primelor linii de transport în comun dedicate prevenirii diabetului, în municipiul Craiova. Acestea sunt marcate cu autocolante cu mesajul Campaniei Naționale „Controlează-ți Diabetul”.

Este important să nu uităm că principalul mesaj al tuturor acestor campanii este acela că detectarea precoce a diabetului este esențială pentru controlarea eficace a bolii și evitarea multora dintre complicațiile serioase care pot apărea în urma acestei boli.

 

Articol realizat de Mirela Mustață PhD, Redactor E-Asistent, Specialist în Comunicare și Relații Publice,

Surse:

http://www.idf.org/worlddiabetesday/about

http://educatie-diabet.ro/ziua_mondiala_a_diabetului.php

http://www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/romania-locul-27-din-30-de-tari-in-indexul-european-de-diabet-dr-beatriz-cebolla-in-romania-diabetul-nu-este-o-prioritate/

http://www.comunicatedepresa.ro/violet-advertising5/arcul-de-triumf-iluminat-in-albastru-ca-simbol-al-luptei-impotriva-diabetului/

Share This Post