Zero noi infectări cu HIV. Zero discriminare. Zero decese legate de SIDA!

2000px-Red_Ribbon.svgAceasta este deviza Campaniei “Tendința Zero” sub care se celebrează și anul acesta, pe 1 decembrie, Ziua Internațională a luptei contra SIDA, campanie care va promova activități de prevenire, tratament și îngrijire a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.

Marcată anual la data de 1 decembrie, Ziua Internațională a luptei contra SIDA urmărește sprijinirea unirii forțelor în lupta cu pandemia infecției cu HIV, răspândită în toate regiunile lumii.

De asemenea, această zi aduce în prim plan solidaritatea cu cei care trăiesc infectați cu HIV și îi comemorează pe cei care au murit de SIDA, boala cauzată de HIV.

Ziua Internațională a luptei contra SIDA a fost prima zi internatională pe probleme de sănătate declarată de ONU, ca urmare a apelului la toleranță socială și unirea forțelor în lupta împotriva acestei maladii. Ea s-a lansat în cadrul întâlnirii miniștrilor ocrotirii sănătății desfășurată pe 27 octombrie 1988, sub egida Adunării Generale ONU.

La câțiva ani după declararea zilei de 1 decembrie ca zi a luptei contra SIDA a apărut și un simbol al acestei cauze – panglica roșie. Gândită în 1991 de pictorul Franc Muru, panglica roșie a devenit, în timp, un atribut indispensabil la toate acțiunile din acest domeniu.

De ce este importantă această zi? Infecția cu HIV a căpătat, într-un termen relativ scurt, o răspândire pandemică, devenind o problemă de ordin global, care afectează toate continentele și țările lumii. A fost nevoie de eforturi concertate și cu mare vizibilitate publică prin care populația să conștientizeze mai bine dimensiunea amenințării și să fie educată corespunzător asupra metodelor de prevenire. Din fericire, planul global de acțiune care a fost demarat în 1988 a dat rezultatele scontate și răspândirea pandemică a infecției este sub control în prezent. Însă, impactul acestei maladii este încă extrem de serios. Astfel, conform ultimului raport global al UNAIDS (2013), mai mult de 35 milioane de oameni au murit din cauza virusului, palmares negru care face din această pandemie una dintre cele mai distructive din istorie.

În prezent, se estimează că, la nivel global, între 32,2 și 38,8 milioane de oameni au virusul HIV, o creștere față de anii trecuți. Pe de altă parte, unul dintre motivele acestei evoluții este terapia anti-retrovirală, care a prelungit viața multora dintre cei infectați. În plus de scăderea numărului de morți, în 2012 față de 2001, o evoluție pozitivă e înregistrată și pentru numărul de noi infecții, care a scăzut cu 33% din 2001 până în 2012. Aceste cifre arată progresele remarcabile ale luptei contra virusului HIV din ultimii ani și apropierea de țintele ambițioase stabilite pentru 2015. Chiar dacă provocările rămase sunt încă semnificative.

În ceea ce privește situația din România, aceasta este, în 2013, stabilă față de anii trecuți, cu nicio schimbare majoră a incidenței în rândul adulților sau copiilor. Ca în anii trecuți, principalul mijloc de răspândire a infecției a fost heterosexual (54.6% din numărul total de cazuri noi). Cele mai multe cazuri noi au fost înregistrate în rândul tineretului din grupa de vârstă 20-24 de ani.

Până astăzi au fost făcute multe descoperiri științifice în ceea ce privește înțelegerea virsului și a modulul de a-l combate. În același timp, din punct de vedere social, au fost introduse multe legi care îi protejează pe cei care trăiesc cu HIV, iar opinia publică știe mult mai multe despre această condiție. În ciuda acestui progres, foarte mulți oameni încă nu știu cum să se protejeze pe ei înșiși și pe ceilalți, iar stigmatul social și discriminarea rămân o realitate pentru mulți dintre cei infectați.

Ziua Internațională a luptei contra SIDA este importantă pentru că le aduce aminte guvernelor și opiniei publice că virusul HIV nu a dispărut încă și că există încă o nevoie vitală să fie strânse fonduri, să se crească gradul de conștientizare, să fie combătute prejudecățile și să fie îmbunătățită educarea populației pe tema prevenirii infectării, dar și a tratamentului.

Printre măsurile de prevenire și tratament se numără: integrarea strategiilor și activităților de securitate hemotransfuzională, supravegherea și controlul de laborator, care permit excluderea transmiterii infecțiilor sanguine prin hemotransfuzii; activități axate pe prestarea serviciilor de asistență, îngrijiri medicale, aderarea la tratamentul ARV; consilierea și testarea voluntară a gravidelor, în cadrul prevenirii transmiterii infecției cu HIV de la mamă la făt. Un rol important în promovarea modului sănătos de viață și prevenirea infecției cu HIV în rândul tinerilor revine instituțiilor de învățământ, instituțiilor medico-sanitare, sociale și societății civile.

Curriculum-ul optional “Educație pentru Sănătate” (coordonat de către Ministerul Educației) este, și în 2013, metoda principală de diseminare a informațiilor legate de HIV către copiii și tinerii din România. Acest program nu ajunge, totuși, la tinerii care nu vin la școală și sunt în situații vulnerabile (tineri de pe stradă, tineri din comunitățile foarte sărace, etc.). Au mai fost gândite și alte inițiative de educare a tineretului, dar acestea rămân sporadice (evenimente sau campanii de informare în școli sau comunitate, campanii pe social media). Însă, nu se știe care este impactul lor.

Educarea tinerilor pentru comportamente sexuale sănătoase rămâne esențială, în România și peste tot în lume, pentru succesul Campaniei „Tendința Zero”, începută în 2011 și care va continua până în 2015.

În România, Ziua Internațională a Luptei contra SIDA este marcată de opinia publică, în principal, prin manifestări publice de tipul – funda umană.

Astfel, anul trecut, la Iasi, peste 2000 de persoane au răspuns prezent apelului la solidaritate, formând, pe 2 decembrie, la Palas Mall, Funda Umană. Programul evenimentului a inclus discursul organizatorilor, prezentarea situației HIV/SIDA în România și în lume și un moment de reculegere păstrat pentru persoanele care au decedat din cauze legate de HIV/SIDA.

De asemenea, filiala din Constanța a unei asociații de profil a organizat Funda Umană în fața City Park Mall Constanța, evenimentul reunind peste 100 de persoane solidare cu persoanele infectate/afectate de HIV/SIDA. În același timp, organizații publice sau private implicate în combaterea infectării au oferit cu prilejul acestei zile testări gratuite pentru depistarea virsului.

Ziua Mondială de combatere SIDA oferă, astfel, o oportunitate pentru prevenirea infecției cu HIV și îndeamnă spre deschidere, solidaritate și schimbare. Este o oportunitate pentru noi toți să aflăm faptele legate de HIV și să folosim aceste cunoștințe în folosul nostru. Dacă înțegem cum se transmite HIV, cum poate fi prevenit și ce înseamnă să trăiești cu HIV în zilele noastre, putem să ne protejăm sănătatea, putem să-i protejăm și respectăm pe cei din jurul nostru!

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în Comunicare și Relații Publice, PhD.

Surse:

http://www.unaids.org/

http://www.1decembrie.alaturidevoi.ro/

http://www.worldaidsday.org/about-world-aids-day.php

Share This Post