Ianuarie – luna pe care Revista eAsistent a dedicat-o Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”

editorialAșa cum v-am obișnuit deja, revista noastră și-a propus să vă prezinte, în fiecare lună, alături de alte subiecte de interes, interviuri cu reprezentanți ai echipei manageriale dintr-un spital de renume din București și istoria acestuia.

Ca urmare, din interviul cu directorul medical al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, doamna Profesor Dr. Emilia Crișan, veți afla că dezvoltarea laboratorului de endoscopie bronșică din Institut a fost și va rămâne proiectul său de suflet. Prin acesta, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a devenit singura unitate sanitară din România care efectuează, prin intermediul bronhoscopiei, tratamentul urgențelor extreme, cu iminență de deces, reprezentate de stenozele traheale cauzate de cancerul pulmonar inoperabil sau alte afecțiuni respiratorii (inserții de proteze endotraheale, intervenții laser, electrocauteriză, cu bronhoscop rigid și anestezie generală).

Din discuția concretizată în interviul cu colega noastră doamna As. Daniela Anghelescu, director de îngrijiri al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, am aflat că, pentru anul acesta, această prestigioasă instituție medicală dorește dezvoltarea unui proiect foarte mare – o Unitate de Transplant. Institutul are un plan pentru acest…deziderat, are spațiu, are personal și, cu sprijinul Ministerului Sănătății, va avea și finanțare, precum și aprobările privind schimbarea structurii.

La secțiunea ”Istorie”, veți găsi, de această data, povestea unui proiect dezvoltat de Prof. Dr. I. Cantacuzino și Dr. G. Proca care, astăzi, după ani și multe transformări, este recunoscut de specialiști și pacienți sub numele de Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”. Cele două personalități ale medicinei românești sunt cele care au promovat ideea de a construi primul spital pentru tuberculoză în București. Grație eforturilor acestor personalități, începute în anul 1902, a fost creat Spitalul Filaret din Dealul Filaretului (actuala Șoseaua Viilor nr. 90), în anul 1906. Era un produs al unei inițiative private.

Secțiunea ”Eveniment” va cuprinde un articol în care vom vorbi despre Ziua Internațională a Non-Violenței în Școli, care este marcată pe 30 ianuarie. Începând cu 1964, această zi, care promovează o educație pentru toleranță, solidaritate și non-violență, este sărbătorită în tot mai multe școli din lume.

Secțiunea ”Educație medicală” aduce în discuție o temă destul de controversată: ”Adulții și vaccinurile”. În cadrul acestui articol, sunt prezentate diverse poziții printre care sunt de reținut cele ale organismelor medicale internaționale și naționale care recomandă vaccinarea pe tot parcursul vieții, pentru protejarea împotriva multor infecții. Când nu ne vaccinăm, spun ele, ne expunem contractării unor boli precum boala pneumococică, gripa sau hepatita B. Aceasta din urmă este una dintre cauzele principale ale cancerului la ficat. Vaccinarea joacă, deci, un rol vital în menținerea sănătății, chiar și în cazul adulților sănătoși, fiind una dintre cele mai sigure și convenabile măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor. În același timp, vaccinurile sunt unul dintre cele mai sigure produse medicale.

 

”Răsfoind” revista veți afla, la secțiunea ”Lumea Medicală”, articolul ”Telefoanele celulare pot cauza cancer?”. Din acesta veți afla că, prin cercetările efectuate până acum pe subiectul posibilei legături cauzale dintre folosirea celularelor și apariția cancerului, s-au analizat, în primul rând, ratele de cancer cerebral din ultimii ani, odată cu explozia folosirii celularelor în lume, precum și gradul de folosire a celularului de către persoanele care suferă de cancer cerebral față de cele care nu suferă de cancer cerebral. Vasta majoritate a acestor studii nu a dovedit nicio legatură între utilizarea celularelor și posibile efecte vătămătoare, cu atât mai puțin apariția cancerului.

În acest număr al revistei vă recomandăm și 3 publicații:

Profilaxia și controlul infecțiilor – un instrument foarte util pentru asistenții medicali, deoarece conține informații esențiale despre agenții microbieni (fiziologie, clasificare și transmitere), despre managementul infecțiilor, prezentând îndrumările practice și măsurile de precauție care trebuie luate pentru a proteja pacientul de infecțiile intraspitalicești.

Părintele eficient – în care psihologul american Thomas Gordon propune o metodă democratică de comunicare și negociere între părinți și copii. Folosit cu succes de patru decenii, programul său de formare a „părinților eficienți” vă va învăța cum să-i ascultați „activ” pe cei mici, cum să le vorbiți fără să-i cicăliți și fără să-i denigrați, cum să-i îndemnați să-și rezolve pe cont propriu problemele ce țin exclusiv de competența lor și cum să depășiți divergențele cotidiene în spiritul „avantajului reciproc”.

Oftalmologie pentru asistenți medicali – o lucrare care conține informații concise, actuale, legate de anatomia și semiologia analizatorului vizual, principalele afecțiuni oftalmologice, investigații clinice și paraclinice, diagnosticul de laborator al infecțiilor oculare, precum și medicamentele utilizate în mod curent în practica oftalmologică.

Dragi cititori ai revistei eAsistent, vă recomandăm să parcurgeți articolele din ianuarie și să ne transmiteți părerile voastre. Vă invităm să ne trimiteți ideile și să propuneți articole științifice pe adresa redacției: secretariat@oammrbuc.ro. În plus, vă rugăm și să ne scrieți despre ce așteptați să găsiți în paginile revistei e-Asistent.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post