Nutriția și sănătatea – Regulile de aur ale unei greutăți…optime

perdre des kilos plus viteȘtim cu toții că nu e bine pentru sănătatea noastră să avem kilograme în plus. Cei mai mulți dintre noi vor să dea jos kilogramele si să o facă cât mai rapid și cu un efort cât mai mic. Fiecare sezon aduce în lumina reflectoarelor o nouă dietă sau o dietă care a mai fost la modă acum ceva timp.

Multe dintre aceste diete impun restricții severe, ceea ce ar putea ajuta la dispariția rapidă a kilogramelor, cel puțin la început.

Este un paradox al zilelor noastre – zeci de miliarde cheltuite pe diete de slăbit, în timp ce numărul de persoane obeze sau supraponderale crește exponențial la nivel global.

De ce? Fiindcă dietele nu reprezintă o soluție sustenabilă a atingerii unei greutăți optime, care să permită o stare bună de sănătate. Dietele au drept rezultat scăderea greutății ca urmare a restricționării consumului de calorii. Aceste metode sunt eficace pe termen scurt, când ai nevoie să dai jos, rapid, câteva kilograme, înainte de o ocazie specială sau după ce ai facut ceva excese. Ele nu funcționează, însă, pe termen lung.

Dimpotrivă duc, de obicei, la acumularea în timp a unui număr și mai mare de kilograme. Acesta este asa numitul efect “yo-yo”, o evoluție oscilatorie a greutății – kilogramele revin, la încetarea dietei, cu și mai multă…încăpățânare, ceea ce îi face pe mulți să înceapă o dietă și mai drastică, iar spirala negativă continuă, mâncatul în exces urmat de o dietă severă devenind un ciclu repetat la nesfârșit…

România are cea mai mică incidență a obezității din UE (definită ca un index al masei corporale BMI > 30), cu doar 8% dintre femei și 7.6% dintre bărbați considerați drept obezi, față de 23.9% dintre femei și 22.1% dintre bărbați în Marea Britanie, țara din UE cu cea mai mare incidență a obezității.

Și, deși, România stă bine în ceea ce privește incidența generală a obezității, un semnal de alarmă serios îl reprezintă creșterea semnificativă a incidenței obezității și pre-obezității la copii. Astfel, suntem pe locul 3 in UE la obezitatea infantilă, cu numărul de copii supraponderali cu ca. 20% mai mare decât acum 10 ani. În același timp, aproape 40% din copii sunt supraponderali.

Ca un rezultat direct al creșterii semnificative a incidenței obezității apar apoi bolile… Impactul asupra sănătății este mortal – boli de inimă, accidente vascular-cerebrale, diabet de tipul 2 și creșterea incidenței asupra anumitor tipuri de cancer. Menținerea unui greutăți sănătoase este un pas, poate primul. Nu poate fi și singurul. El este necesar, dar nu și suficient, dacă vrem să trăim o viață mai lungă și mai sănătoasă. Trebuie să facem schimbări de lungă durată legate de stilul de viață, începând cu regimul alimentar.

Cel mai important este să facem alegeri simple, cu care să ne împăcăm și pe care să le punem în practică, care să ne ducă spre o alimentație sănătoasă, simplă și echilibrată.

Regulile de bază pentru o alimentație sănătoasă, care să ne asigure un nivel optim al greutății, sunt simple și ușor de aplicat.

Mănâncă mai puțin – trebuie să revenim la porțiile sănătoase, renunțând la cele supradimensionate care ne asaltează în restaurante sau cantine. E bine să facem reducerile treptat – când ne servim singuri, haideți să începem prin a lua doar ¾ din cât obișnuiam să mâncăm înainte. După o lună, ni se recomandă să ajustăm din nou mărimea porției. Apoi, să punem în farfurie întâi legumele și cerealele, iar apoi proteine slabe, pentru cât mai rămâne din porție. Și să învățăm să mâncăm doar atunci când ne e foame.

Numărul de calorii de care avem nevoie depinde de cât de corpolenți suntem și de cât efort fizic depunem, așa că ne ajută să ne monitorizăm periodic indicele de masă corporală. Un alt instrument care ne-ar putea fi util este crearea unui jurnal al obieceiurilor alimentare pentru a putea monitoriza numărul de calorii pe care le consumăm zilnic.

Scăderea în greutate înseamnă să consumăm mai puține calorii decât consumăm, astfel încât nu contează dacă împărțim numărul total de calorii consumate într-o zi între 3 sau 6 mese pe zi – dacă consumăm același număr de calorii pe zi, rezultatele vor fi aceleași, indiferent de câte mese luăm pe zi. Această concluzie a fost validată de un studiu făcut în SUA în 2010 – două grupuri au fost supuse unui program de slăbit, unul cu 6 mese pe zi, celălalt cu 3. La sfârșitul experimentului, nu a existat nicio diferență statistic semnificativă între cele 2 grupuri.

Mânancă diferit – Secretul longevității stă în menținerea unui stil de viață sănătos, începând cu a consuma nutrienți, alimente sănătoase. De asemenea, pe lângă numărul total de calorii consumate, tipul de alimente consumate influențează ușurința cu care slăbim (prin impactul aspura ratei metabolice) și ne menținem la un nivel corespunzător al greutății.

shutterstock_67879747Mănâncă simplu, începând cu alimentele proaspete, mai ales legume și fructe.

Fasolea, mazărea și legume din această familie sunt surse sănătoase de proteine. Ele au puține grăsimi și sunt bogate în fibre. Un studiu făcut în Australia au arătat că cei care mănâncă fasole periodic trăiesc mai mult.

Alte alimente recomandate sunt usturoiul, care ajută sănătății inimii, ceaiul verde, ciupercile (puține calorii, bogate în antioxidanți, seleniu și vitamina D, toate acestea fiind știute drept inhibitori ai dezvoltării celulelor canceroase)

Nucile și semințele (mai ales alunele, semințele de floarea soarelui, cele de dovelac) conțin omega 3, care scade nivelul colesterolului rău, la fel și ca peștii grași.

Un alt aliment recomandat din ce în ce mai mult este cartoful dulce (cu mult beta carotene și hormonul DHEA anti-îmbătrânire), care este consumat zilnic de către locuitorii insulei Okinawa, cunoscuți pentru longevitatea lor.

Aceste recomandări nu sunt bune numai pentru sănătatea sistemului cardio-vascular, ci și a creierului, contribuind la prevenirea apariției bolii Alzheimer și a multor alte forme de demență.

Cercetările de până acum au arătat că ceea ce mâncăm reprezintă unul dintre cei mai importanți factori care influențează abilitățile noastre mental-cognitive, alături de exercițiile fizice și cele de antrenare a creierului, toate ajutând la păstrarea sănătății celulelor nervoase și evitarea inflamațiilor cerebrale.

Pe termen mediu și lung, efectele unui regim alimentar sănătos sunt atât de importante și puternice asupra stării noastre de sănătate, încât pot duce chiar la remisia cancerului, după cum o arată din ce în ce mai multe studii.

Astfel, Dr. Kelly A. Turner, PhD subliniază în cartea sa numită Radical Remission of Cancer că numitorul comun în cazul multor asemenea evoluții spectaculoase este schimbarea drastică a regimului alimentar, în principal eliminarea zahărului și a alimentelor procesate și a creșterii aportului de legume și fructe, care să fie cât mai curate, bio – organice.

Așadar, adoptarea unui regim alimentar sănătos și consecvența în urmarea lui pe termen mediu și lung reprezintă un adevărat elixir al longevității noastre!

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Surse de documentare:

INTERNATIONAL HEALTH NEWS, William R. Ware, PhD – Editor, NUMBER 254 FEBRUARY 2015 24th YEAR

http://www.romania-insider.com/eu-obesity-report-slim-trim-romania-big-fat-britain/41647/

Besser, Richard, Dr., “Spune-mi adevarul, doctore”, Bucuresti, Lifestyle Publishing, 2014, ISBN 978-606-8566-09-2

EU Eurostat Newsrelease – 172/2011, 24.11.2011

www.umfiasi.ro/…/curs%20rezidenti_OBEZITATEA%20LA%20COPIL

 

Share This Post