Istoria Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”

istorieobregia Actualul spital a fost înființat printr-o lege semnată de Regele Carol I al României la data de 10 martie 1906.

Cu acel prilej se hotăra construirea unui mare ”ospiciu sistematic de alienați lângă București, conținînd 900 paturi de clasa a II-a și 80 paturi de clasa I, pe terenul ce Eforia Spitalelor Civile din București, posedă în acest scop între Filaret și Văcărești.

Clădirea acestui ospiciu pentru care se destina suma de 2.500.00 lei, se va face de stat prin licitație sau bună-învoială, cu condiția ca întregul ospiciu să se construiască în cei doi ani care urmează”.

Urmare a acestei decizii, Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” a fost inaugurat în anul 1923 în București, ca un spital de nivel european și cel mai mare de acest tip din România(34 pavilioane și 2000 paturi).

Spitalul poartă numele ctitorului și primului său director, fapt consfințit după 75 de ani prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 342 din 4 martie 1998, care îndeplinește o triplă reparație: istorică, morală și de patrimoniu.

istorieobregia1

Acest spital impune continuu, de aproape un secol, demonstrând progresul medical, științific și universitar în psihiatrie. Astăzi, el reprezintă o unitate de referință în domeniu, care aliniază psihiatria româneasca la standardele moderne europene și internaționale.

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” asigură într-un sistem integrat și pluridisciplinar, prin secțiile și compartimentele sale, o gamă extinsă de servicii în asistența medicală de înaltă calificare: diagnosticul și tratamentul întregii patologii psihiatrice; evaluări complexe în vederea expertizării discernământului la Institutul Național de Medicină Legală; evaluări clinice și paraclinice ale capacității de muncă (inclusiv anchete sociale); psihoterapie individuală și de grup; consiliere și psiho-educație pentru pacienți și familiile lor; reevaluări psihiatrice periodice ale pacienților externați; stagii de pregătire clinică universitară – postuniversitară pentru studenți și rezidenți; nursing psihiatric.

Serviciile de sănătate publică din spital – pentru adulți, copii, adolescenți și vârstnici – sunt asigurate de clinici și secții de psihiatrie și sănătate mintală, de compartimente de psihiatrie comunitară, reintegrare psiho-socială, psihoterapie, alcoologie, tulburări cognitive, de cabinete specializate pentru servicii medico-chirurgicale și expertiză, cameră de gardă și laboratoare de analiză etc.

Fiind un spital public profilat pe psihiatrie, desfășoară învățământul universitar și postuniversitar de stat de psihiatrie în cadrul celor patru Catedre specializate din Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, iar prin Compartimentele de cercetare promovează competitiv psihiatria românească si imagineaSpitalului la nivel internațional.

 

Sursa: http://spital-obregia.ro

Share This Post