Interviu cu Dna Dr. Adela Ciobanu, Director Medical și Șef de lucrări la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”

obregiadirectorAsigurați conducerea unui spital care se apropie de aniversarea a 100 de ani de la înființare. Cum reușiți să-l mențineți aliniat la standardele moderne europene și internaționale și să-i păstrați renumele?

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” a fost clasificat în Categoria I M, prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 562 din 20 mai 2011. Vorbim despre clasa cea mai înaltă de performanță și maximum de competență.

Este un spital cu 1229 paturi care asigură asistență medicală psihiatrică de mare complexitate – profilactică, curativă, de recuperare și integrativă – bio-psiho-socială, pentru adulți, copii și vârstnici – femei și bărbați.

Așa cum spuneați, avem o tradiție și continuitate de peste 90 de ani. De-a lungul timpului, spitalul a contribuit la asigurarea progresului național și la recunoașterea internațională a excelenței psihiatriei românești, printr-o dezvoltare permanentă și un sistem integrat de premiere, priorități și unicate – devenite referință – în domeniul psihiatriei bio-psiho-sociale și neuro-științelor. Aceasta s-a realizat prin dezvoltarea continuă a asistenței medicale de înaltă calificare și prin perfecționarea permanentă a învățământului universitar și postuniversitar. Mai concret, învățământul universitar și postuniversitar de specialitate este integrat în spital. Aici se realizeză o gamă diversificată de pregătire de înaltă calificare: licență, masterat, doctorat, specializare, perfecționare, supraspecializare și educație medicală continuă.

Cu sprijinul a 29 de cadre universitare asigurăm pregătirea profesională a celor 9424 de studenți pe care-i avem. Astfel, spitalul a devenit cel mai mare centru de pregătire din țară în domeniul rezidențiatului de psihiatrie, cu peste 200 de medici rezidenți cuprinși în Programul de Educație Postuniversitară de 4 ani. Alături de ei, se pregătesc în domeniul psihiatriei și viitorii neurologi, geriatri, medici de medicină internă și medici de familie.

Am fost, în același timp, în avantgarda cercetării științifice românești, am dobândit performanțe și am demonstrat acest lucru la nivel academic și ne-am afirmat și promovat pe plan internațional prin realizările spitalului.

De fapt, toate aceste performanțe care au dus la renumele Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” n-ar fi fost posibile fără munca asiduă a întregii echipe manageriale și a tuturor salariaților.

 

Care sunt principalele dumnevoastră reușite din ultimii ani? 

Sunt numită în funcția actuală de aproximativ un an, așa că reușitele despre care vă vorbesc sunt, în primul rând, rodul activității întregului spital și al întregii echipe manageriale. Oricum, alături de echipă, pot spune ca avem o serie de realizări importante.

Mai întâi, ar trebui să amintesc că Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr Alexandru Obregia” nu are nicio datorie, în farmacia spitalului nu există sincope în aprovizionare și nu lipsesc medicamente din lista necesarului estimat de medicii șefi la fiecare început de an.

Apoi, hrana pacienților noștri este apreciată ca fiind foarte bună. Trebuie să știți că suntem printre puținele spitale care au obținut ISO nr.22000: 2005 și ISO 9001:2008 la blocul alimentar. În același timp, condițiile hoteliere și dotările din secții sunt la standarde foarte moderne.

Amintesc și faptul că toți salariații noștri și-au primit salariile și bonurile de masa la termenele stabilite, iar gradul de satisfacție a pacienților și salariaților a fost foarte bun, așa cum au stabilit controalele repetate ale Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București și ale Ministerului Sănătății.

Reușitele noastre sunt confirmate și de îndeplinirea în totalitate a indicatorilor de performanță stabiliți de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.

Auzim știri îngrijorătoare despre plecarea medicilor și asistenților medicali din țară. Ce se întâmplă în Spitalul Obregia? Aveți această problemă?

Ca toate spitalele din țară, și noi ne confruntăm cu aceste probleme, din Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Alexandru Obregia” plecând mulți rezidenți, dar și multi asistenți medicali.

Ce planuri de viitor aveți pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”?

Vrem să ne menținem standardele de calitate actuale și să asigurăm permanent un nivel ridicat al calității serviciilor medicale, hoteliere și de hrană pentru pacienții noștri.

Cum se defășoară activitatea de cercetare în Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”?

Spitalul este integrat în strategiile naționale și în programele avansate de cercetare științifică prin 3 compartimente:Laboratorul de Cercetare Psihiatrie, Compartimentul de Cercetare Genetică Psihiatrică Biometrică și Psihopatologia Dezvoltării, Compartimentul de Profilaxie și Cercetare a Stresului.

Vorbim despre performanțe notabile care asigură, de asemenea, impactul și promovarea pe plan internațional a realizărilor Spitalului.

În momentul acesta, în cadrul spitalului se desfășoară un proiect cu fonduri europene ce are ca scop construirea unui ”CENTRU DE CERCETARE TRANSLAȚIONALĂ ÎN PSIHIATRIE ȘI NEUROȘTIINTE”, coordonat de Profesor Dr. Tudose Cătălina. Este un centru care va beneficia de aparatură modernă, la standarde europene, și care va fi viitoarea bază a unor noi studii și proiecte de cercetare naționale și internaționale.

Cum apreciați rolul organismelor profesionale de tipul Colegiului Medicilor sau Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali în dezvoltatea profesiilor de medic și asistent medical? 

Sunt organisme profesioanale care susțin profesional medicii și asistenții medicali din spital și cu care instituția noastră are o permanenta colaborare.

Ce credeți că ar trebui să facă în plus sau diferit aceste organisme pentru profesiile pe care le sprijină?

Prin buna colaborare cu angajații spitalului și cu conducerea acestuia, prin contribuția la formarea și sprijinirea profesiilor pe care le reprezintă, să asigure, în continuare, o relație constructivă și echitabilă între furnizorii de servicii medicale și beneficiarul direct al acestora – pacienții noștri.

 

A consemnat Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Share This Post