Editorial

editorialPentru activitatea managerială a organizației profesionale, începutul de an este întotdeauna foarte important. Este momentul în care ne stabilim liniile generale pentru anul în curs și apoi, construim activitățile specifice, în funcție de acestea.

Încă de la sfârșitul anului trecut, am demarat o serie de întâlniri informale, la nivelul spitalelor din București, la care au participat în principal directorii de îngrijiri,   asistenții șefi coordonatori de spital și asistenții șefi din instituțiile respective. Discuțiile s-au purtat pe direcții precum: prezentarea activităților OAMGMAMR-filiala Municipiului București, analiza și stabilirea direcțiilor viitoare pentru educația continua, stabilirea nevoilor de formare și organizarea cursurilor de EMC, informarea cu privire la noutățile legislative, dar și discuții despre profesie și despre rolul asistentului medical în echipa medicală, salarizare, etc.

Din toate discuțiile au reieșit anumite probleme comune. Acestea sunt atât la nivel personal, profesional, cât și la nivel organizational și în general au la bază, o comunicare deficitară la toate nivelurile. Considerăm că aceste probleme, lăsate nerezolvate, pot afecta creșterea personală și profesională, dar și pe cea a organizației. Am hotărât să vedem mai aprofundat ce se întâmplă în activitatea de zi cu zi și să intervenim. Pentru aceasta, am gândit un proiect, care se va desfășura pe tot parcursul anului 2015, proiect care favorizează deschiderea căilor de comunicare, cunoaștere și armonizare a relațiilor. Instrumentele utilizate în acest proiect sunt: curs cu tema Comunicarea-punte profesională în unitate pentru diversitate , 2 workshop-uri pe teme de legislație și malpraxis mese rotunde și grupuri de lucru, în funcție de rezultatele analizării chestionarelor de evaluare a programului. Astfel, ne propunem ca toți cei care vor participa să dobândească o înțelegere cât mai completă asupra faptului că suntem importanți ca membri ai unei organizații foarte bine structurate, așa cum este OAMGMAMR , să conștientizăm că toți suntem responsabili pentru profesia pe care o practicăm, și că împreună putem duce și profesia și organizația la standardele dorite.

Cursul s-a desfășurat deja pentru 3-4 grupe. Până acum, feedback-ul pentru acest proiect este unul pozitiv.

Pe lângă acest program, ne vom desfășura în continuare activitățile specifice de avizare, de reavizare și de educație medicală continuă.

Ne propunem, anul acesta, realizarea și implementarea cursurilor de educație medicală continuă în format on-line, lucru mult dorit și așteptat de colegii noștri. Este o abodrare modernă pe care ne bazăm ca mijloc de creștere a calității și a interesului pentru cursurile de educație continua.

Anul acestapregătim și câteva evenimente foarte importante, în ceea ce privește activitatea științifică pe care o desfășurăm.

Vom organiza acțiunile consecrate: celebrarea zilei de 7 aprilie- Ziua Mondială a Sănătății, sub tematica OMS, apoi, Conferința Anuală a filialei București a OAMGMAMR, celebrând cele 2 zile internaționale importante – 5 mai- Ziua Internațională a Moașelor și 12 mai- ziua Mondială a Asistentului Medical.

Vom organiza, bineînțeles, a 3-a ediție a Premiilor de Excelență ale OAMGMAMR- filiala București. Ne mai propunem ca, până la sfârșitul anului, să organizăm și workshop-uri și mini-simpozioane pentru diverse specialități, în funcție de necesitățile și temele pe care ni le vor propune membrii comisiilor profesionale de la nivelul filialei.

Nu în ultimul rând, putem vorbi despre revista e-Asistent.ro pe care am dedicat-o membrilor noștri și pe care continuăm să o realizăm în format on-line. Sper din tot sufletul că noul format atrage cât mai mulți cititori. Ne dorim foarte mult să dezvoltăm latura științifică a revistei cu articole care să reflecte activitatea de cercetare a asistenților medicali. Un alt obiectiv al revistei este de a promova asistenții medicali care pot deveni modele pentru colegii lor. Aș vrea ca oamenii să învețe să-și exprime gândurile și cunoștințele și să știe să le transmită și altora.

La final, dat fiind că suntem în luna martie, aș vrea să transmit doamnelor, gânduri de prietenie, de sănătate, de realizare a tuturor aspirațiilor personale și profesionale și un marțișor pe care să-l agățați la reverul sufletului. Este un laitmotiv consacrat deja, prin organizarea unor întâlniri cu colegele noastre, pentru a sărbători împreună venirea primăverii.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post