Istoria Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”

mateibalsInstitutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” are o istorie de 135 de ani.
Primele barăci de izolare a bolilor contagioase în cadrul Spitalului “Colentina” al Eforiei Spitalelor Civile, asezământ ce exista deja din anul 1864, au fost construite și date în folosință în anul 1880. Peste 14 ani, cele câteva barăci inițiale s-au transformat în două pavilioane cu o capacitate de 40 de paturi. În anul 1921, acestora li se adaugă și pavilionul III cu încă 25 de paturi. În acest fel avea să ia naștere cel mai vechi spital de boli contagioase, din țară.
Evoluția acestei unități spitalicești este, însă, strâns legată de viața și carierele celor care, de-a lungul timpului, au slujit prefesia de medic în acest spital.
Primul nume de referință este cel al medicului primar Calistrat Grozovici (1862-1919). Această personalitate medicală care a condus “secția contagioși Colentina” în perioada 1900-1919 s-a specializat în boli contagioase și epidemiologice la Paris și Berlin. Ilustrul medic este cel care împreună cu internul sau Pastia au descris în scarlatină “semnul plicii cotului”, termenul rămânând cunoscut în literatura de specialitate, franceză și engleză, ca semnul Pastia.
Personalitatea doctorului Theodor Mironescu avea să-și pună amprenta asupra dezvoltării ”secției contagioși adulți”, într-o perioadă de 22 de ani din perioada interbelică. După ce a obținut titlul de doctor în medicină la Berlin, lucrând cu Robert Koch și a profesat la Paris, acesta s-a perfecționat în bacterologie alături de Victor Babeș, la întoarcerea în țară. Perioda a coincis cu două evenimente de importanță deosebită: înființarea disciplinei de boli contagioase și a clinicii cu aceeași specializare, în anul 1938 și constituirea nucleului “școlii de boli infecțioase de la Spitalul Colentina” care avea drept element esențial îmbinarea fericită a diagnosticului clinic cu cel de laborator. Este și perioada în care se înființează (1935) secția de boli contagioase copii, ce va fi condusă de doctor docent Aurel Stroe.
Alături de toate aceste personalități marcante se regăsește și cea a profesorului dr. Matei Balș al cărui nume stă scris astăzi pe frontispiciul acestei unități spitalicești. Povestea împletirii carierei acestuia cu cea a institutului începe în anul 1941 când a preluat conducerea ”secției de contagioși adulți”. Pentru profesorului Balș principala preocupare a fost lupta pentru diagnosticul și terapia etiologică a infecției. Întemeietor al școlii moderne românești de bacterologie clinică, profesorul Balș este laureat al Premiului de Stat clasa I, pentru descoperirea nitrofuranului și aplicarea lui în febra tifoidă.
Pe parcursul a cinci decenii (1950-2000), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Colentina a continuat să-și construiască renumele. De la cele două pavilioane inițiale, s-a ajuns la șase. S-au înființat laboratoare de învățământ și cercetare pe fiecare etaj. Spitalul numără 700 de paturi, numeroase laboratoare, trei clinici și 100 de paturi pentru o secție militară. Medicii și cursanții realizează zilnic aici analize curente sau de urgență, dar și tehnici noi în bacterologie și virusologie.
La începutul anului 1990 la conducerea celor trei clinici au promovat profesorii Mircea Angelescu și Florin Căruntu, director al spitalului fiind numit profesorul Adrian-Streinu Cercel.
În 1999 se înființează Institutul de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”. Este un moment crucial posibil datorită prestigioasei “Școli de Boli Infecțioase de la Spitalul Colentina”.
Una dintre acțiunile importante ale institutului este cercetarea științifică în domeniul infecțiilor. Ea se referă la dezvoltarea și eficientizarea sectoarelor de Imunologie, Biologie celulară, Genetică moleculară, Epidemiologie, Hepatologie, Diagnosticului imunologic și psihosomatic în HIV/SIDA.
Această analiză istorică se oprește în 2007, cel considerat anul nașterii Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” (INBI), prima unitate sanitară de stat certificată ISO 9001/2000 pentru calitatea serviciilor oferite.
La acest moment, INBI este complet informatizat la nivel de laboratoare, secții clinice, farmacie, contabilitate și dispune de 690 de paturi, precum și de o baza tehnică deosebită, la standarde internaționale.
INBI are sase secții clinice pentru adulți și patru pentru copii, doua secții de terapie intensivă (adulți și copii) și două secții cu spitalizare de zi (adulți și copii). El are și un pavilion special construit în care se află secția de imunodepresie copii cu un compartiment de monitorizare și evaluare a infecției HIV/SIDA în România. Aici se găsește și singurul Centru Antirabic din București.
Sursa de documentare: www.mateibals.ro

 

Share This Post