Ziua Internațională a Moașelor este sărbătorită din 1991

maoseÎn data de 5 mai lumea celebrează și recunoaște activitatea moașelor și meritul lor de a contribui la miracolul nașterii și la bunăstarea mamei și copilului din întreaga lume.

Moașele sunt principalele îngrijitoare pentru femei și nou-născuți în timpul sarcinii, travaliului, nașterii și în perioada post-natală. Tocmai de aceea, în întreaga lume, moașele calificate fac diferența dintre viață și moarte pentru milioane de femei în fiecare an și pentru un număr cel puțin similar de sugari.

În ceea ce privește situația din România, puțină lume știe că moașele pot fi pregătite la fel de bine precum un medic pentru a aduce pe lume nou născuți. Aderarea României la UE a adus cu ea și cerința formării moașelor în centre universitare. De aceea, din anul 2003, au fost create facultăți pentru formarea moașelor în mai multe orașe din țară.

Durata studiilor este de 4 ani și foarte multe moașe din spitalele noastre sunt licențiate. Ele pot să asiste mama pe timpul sarcinii, la naștere și după naștere, atunci când aceasta se desfășoară normal, fără probleme. Din acest punct de vedere, România are o poziție mai bună față de alte țări.

Un raport cu cifre halucinante a fost dat publicității de Organizația „Salvați copiii” în Marea Britanie în 2011. Raportul, numit „The Missing Midwives report”, arăta că aproape 48 de milioane de femei din lume nasc în fiecare an singure. Cu alte cuvinte, în întreaga lume,o femeie din trei naște fără ajutor de specialitate, adică fără a beneficia de asistența unui medic sau a unei moașe.

Atât timp cât în jur de 340.000 de femei mor în fiecare an în lume din cauze relaționate cu nașterea, iar mai multe mii de femei suferă un handicap sau diferite infecții în timp ce dau naștere, aceasta este o profesie care merită mai multă atenție.

Concret, celebrarea Zilei Internaționale a Moașelor ar putea ajuta la sensibilizarea factorilor decizionali pentru alocarea unor fonduri suplimentare către acest domeniu, cât și pentru conștientizarea importanței profesiei de moașă și atragerea tinerelor către acest domeniu.

Tocmai de aceea vă invităm să vă alăturați celebrării care le are în prim plan pe cele care salută pentru prima oară viața!

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în Comunicare și Relații Publice, PhD.

Surse:

http://www.unfpa.org/events/international-day-midwife

http://www.national-awareness-days.com/international-day-of-the-midwife.html

http://www.totuldespremame.ro/sarcina/nasterea/moasa-prietena-gravidei

http://www.sanatateabuzoiana.ro (imagine)

 

Share This Post