12 mai – Ziua Internațională a asistentului medical a fost lansată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali

ziasistentAnul acesta, Ziua Internațională a Asistentelor Medicale este celebrată sub motto-ul Asistentele Medicale: O forță pentru schimbare. Asistență eficientă, costuri eficiente.

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali explică motivele pentru care această sărbătoare poartă acest motto prin aceea că asistentele medicale sunt cele care cunosc cel mai bine domeniul asistenței medicale, inclusiv din perspectiva finanțării, eficienței costurilor și accesului la îngrijire. Cu alte cuvinte, deciziile pe care fiecare asistentă le ia pe parcursul unei zile contribuie în mod direct la eficiența și eficacitatea întregului sistem. Tema reflectă angajamentul Consiliul Internațional al Asistenților Medicali de acționa pentru a consolida și a îmbunătăți sistemele de sănătate din întreaga lume.

Pe scurt, sănătatea la nivel mondial nu poate fi realizată fără asistentele medicale și fără contribuțiile proactive ale acestora și participarea lor la toate nivelurile sistemului de sănătate.

Consolidarea sistemelor de sănătate cere ca asistentele medicale să fie pregătite pentru a ajuta la crearea de politici adecvate, să lucreze eficient în echipe interdisciplinare, să planifice și gestioneze serviciile de sănătate, să implice comunitățile și alte grupuri interesate în oferirea de asistență medicală, precum și în activitatea de lobby pentru creșterea resurselor dedicate sistemelor de sănătate.

În acest fel, asistentele medicale trebuie să devină parteneri esențiali pentru guverne și alți finanțatori pentru asigurarea unei îngrijiri eficiente și pentru a avea sisteme de sănătate viabile din perspectiva costurilor.

Adaptare și traducere – Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în Comunicare și Relații Publice, PhD – din http://www.icn.ch/images/stories/documents/publications/ind/IND_2015_Eng.pdf

 

Share This Post