Carti medicale

pediatrieEsențialul în pediatrie

Alexandra Fuchs

Editura: Farma Media, 2014

Lucrarea conține elementele de bază din domeniul pediatriei prezentate într-un mod foarte succint, în formă de tabele și algoritm, fiind utilă în practica medicală de zi cu zi.

În cuprins veți regăsi teme precum: simptome principale, generalități, urgențe, neonatologie, sistemul cardiovascular, neurologie, gastroenterologie, boli infecțioase, sistemul respirator, dermatologie, oncologie, boli metabolice si endocrinologice, abuzul asupra copiilor („battered child syndrome”), ADHD, tulburări de alimentație, SIDS („sudden infant death syndrome”) și medicamente.

 

 

 

ogVademecum de tratamente ginecologice

Autori: Nicolae Crișan, Anca Daniela Stănescu

Editura: Medicală, 2014

Lucrarea, de maxim interes teoretic, dar mai ales practic, reprezintă o trecere în revista a celor mai moderne tratamente în principalele afecțiuni ginecologice – amenoreele și sindromul premenstrual, hemoragiile uterine, infecțiile genitale și tuberculoza genitală, chisturile ovariene, endometrioza și adenomioza, polifibroza uterină.

Capitole separate sunt dedicate contracepției hormonale și spermicidelor, tratamentului infertilității, prin expunerea detaliată a tuturor procedurilor, tehnicilor și a stimulatorilor ovulației, cât și terapiei hormonale de substituție în menopauză.

La final, chimipoterapia în cancerele ovariene prezintă cele mai noi clase de antineoplazice și efectele lor secundare. Stilul schematic, deosebit de accesibil, cu informații de mare actualitate face ca acest vademecum să devină indispensabil specialiștilor ginecologi, rezidenților, endocrinologilor, medicilor de familie, dar și publicului larg.

În cuprinsul lucrării veți găsi temele: Amenoreele. Hemoragiile uterine disfuncționale. Sindromul premenstrual. Infecțiile genitale feminine. Tuberculoza genitală. Chisturile ovariene funcționale. Sindromul ovarelor polichistice. Endometrioza. Adenomioza. Mijloacele terapeutice “nechirurgicale” indicate în polifibromatoza uterină. Tratamentul infertilității – Proceduri și tehnici – Stimulatorii ovulației. Contracepția hormonală – Spermicidele. Terapia hormonală de substituție în menopauză. Chimioterapia în cancerele ovariene.

Cartea se adresează medicilor specialiști, ginecologi, endocrinologi, de alte specialități, medicilor de familie, rezidenților și publicului larg.

 

 

urgenteogUrgențe ginecologice, obstetricale, neonatologice

Autorii: Peter Czekelius, Livia Ognean, Andrada Schneider

Editura Medicală, 2009

O carte mai veche dar utilă. Ne vorbește despre viața și sănătatea oamenilor care se adresează medicilor în situațiile de urgență și care depind de recunoașterea rapidă a patologiei, de promtitudinea intervenției și de conduita terapeutică țintită.

Această lucrare, gândită ca o carte de buzunar, vine în sprijinul tuturor celor de care depinde recunoașterea rapidă a patologiei ginecologice, obstetricale, neonatologice și perinatologice în vederea unei intervenții cât mai prompte și a unei conduite terapeutice țintite. Ultimul capitol servește ca o posibilitate de consultare în situațiile de incertitudine, fiind descrise urgențe din alte specialități care trebuie diferențiate diagnostic.

Cartea ține seama de nivelul actual de cunoștințe, dar lasă la sfârșitul ei un spațiu liber pentru completări personale la metodele de tratament apărute între timp. Imaginile color au fost introduse în text acolo unde ele servesc cel mai bine unei orientări rapide asupra nucleului problemei. Întreaga lucrare este concepută atât de succint și concentrat, încât nu determină pierderi de timp importante, fiind orientată prin excelență spre partea practică medicală.

Cartea cuprinde temele: Urgențe ginecologice: Inflamații. Hemoragii. Urgențe în tratamentul carcinoamelor. Stări de soc. Urgențe obstetricale: Antepartum. Intrapartum. Postpartum. Urgențe neonatale: Resuscitarea neonatală. Afecțiuni cardiorespiratorii. Afecțiuni neurologice. Infecții. Urgențe metabolice. Urgențe chirurgicale. Proceduri în urgențele neonatale. Afecțiuni care aparțin altor specialități și sunt semnificative din punct de vedere al diagnosticului diferențial: Afecțiuni gastro-intestinale. Afecțiuni urologice. Tulburări de coagulare. Tulburări de metabolism. Afecțiuni neurologice. Peripartum.

Lucrarea se adresează medicilor ginecologi, obstetricieni, neonatologi, specialiștilor în medicina de urgență, rezidenților, studenților.

Share This Post