Familia, sărbătorită în fiecare an pe 15 mai

familie15 mai a fost declarată „Ziua Internațională a Familiilor” prin rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite adoptată pe 20 septembrie 1993. Din anul următor, Guvernul României a decis să se celebreze acest eveniment internațional și în România. În fapt, el este și un prilej de sensibilizare cu privire la problemele cu care se confruntă familia în societatea contemporană.

Ne raportăm acum la o societate în care familia a suferit schimbări profunde, cel puțin în lumea occidentală, unii proclamându-i deja declinul ca instituție importantă a societății. Astăzi, definiția tradițională a familiei este supusă unor provocări importante aduse de transformările structurale pe care le-a suferit. Da, familia “nucleară”, cu doi părinți căsătoriți care cresc împreună copii, se destramă, în timp ce definiția familiei se lărgește rapid pentru a include acum și familiile mono-parentale, cuplurile bi-rasiale sau homosexuale sau chiar mai multe persoane care trăiesc împreună într-un mod cooperativ, formând o gospodărie, fără a fi înrudite.

Structura familiei, precum, de altfel, structura oricărei alte instituții, are implicații, pozitive și negative, importante și mai puțin importante, asupra funcționării societății. Comunitățile și societățile, în ansamblul lor, sunt afectate de instituția contemporană a familiei prin diverse mijloace, economice și socialo-morale, de la cele conceptuale, precum dezbaterile publice despre scăderea numărului de căsătorii sau creșterea ratei divorțurilor, până la cele tangibile, precum puterea redusă de cumpărare a familiilor mono-parentale. Până și viața politică este afectată de schimbările survenite în structura familiei, cu zonele mai liberale ale societății, unde noile forme ale familiei sunt mai prezente, având de obicei opțiuni politico-electorale diferite de cele ale zonei tradiționaliste, care alege predominant familia nucleară.

Însă, dincolo de definiția și structura familiei, ce contează cu adevărat este dacă și cât de bine reușește familia contemporană să-și îndeplinească funcțiile vitale, care au rămas creșterea copiilor, dacă este cazul, și oferirea de afecțiune, companie și sprijin membrilor săi. Iar din acest punct de vedere, putem spune că nu s-a schimbat nimic esențial, familia zilelor noastre îndeplinind aceste funcții esențiale la fel de bine, în ansamblu, ca înainte.

Mai mult, având în vedere că în lumea occidentală, cel puțin, motivația căsătoriei nu mai este determinată de considerente economice, sociale sau politice, ci este bazată pe dragoste, afecțiune și/sau afinitate intelectualo-culturală, familia contemporană poate îndeplini chiar mai bine funcția de oferire de companie și afecțiune. Rolul crescut pe care dragostea îl joacă în formarea de noi familii sau în funcționarea celor existente indică o schimbare de paradigmă și valori la nivelul societății în ceea ce privește fundamentele unei familii spre o structură care pune în centrul ei împlinirea emoțională și relațiile afective. Această schimbare de paradigmă și valori în societate afectează în mod inevitabil instituția familiei.

Putem deci vorbi despre o transformare substanțială a familiei, dar nu și despre declinul ei. Oamenii au încă nevoie de relații de familie sănătoase pentru a putea funcționa pozitiv în societate.

De aceea, rolul și funcțiile familiei, indiferent cum o definim și care este structura ei, continuă să fie esențiale pentru societate, iar Ziua Mondială a Familiei, celebrată în fiecare an, ne ajută să reconștientizăm acest lucru.

După cum transmite și simbolul acestei sărbători, care ne arată o inimă și o casă, familia rămâne, într-adevăr, “inima societății”, oferind un “adăpost” stabil și plin de afecțiune și susținere pentru oameni de toate vârstele.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în Comunicare și Relații Publice, PhD.

Surse:

https://workfamily.sas.upenn.edu/glossary/f/family-definitions

http://traditionalfamilies.blogspot.ro/p/contemporary-families-review-of.html

https://www.timeanddate.com/holidays/un/international-day-of-families

Share This Post