Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni – unitate de elită a medicinei românești

spitalbaSpitalul Clinic de Urgență Bagdasar‐Arseni este unic în țară prin patologia tratată în domeniul neurochirurgical, fiind cel mai important centru în acest domeniu de vârf al medicinei.

De asemenea, spitalul figurează în topul spitalelor atât din București, cât și din România, prin numărul de paturi, numărul de internări și tipurile de patologie tratată.

Istoria acestei unități de elită este una bogată, destinul ei împletindu-se fericit cu cel al câtorva personalități remarcabile ale medicinei românești.

Prima clinică de neurochirurgie din România și, de fapt, din Sud-Estul Europei, unitatea a fost deschisă în 1935 de neurochirurgul Dimitrie Bagdasar. Ea avea atunci numai 10 paturi și funcționa într-un pavilion al Spitalului Central (cum se numea atunci) din București.

Pentru această clinică, profesorul Bagdasar a reușit să recruteze o echipă profesională de neurochirurgie de prima mână: dr. Constantin Arseni, dr. Ionel Ionescu si dr. Sofia Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din România.bagdasar

La 15 iulie 1946, Dimitrie Bagdasar moare, iar activitatea acestuia e continuată de Constantin N.Arseni. Astfel, la numai 34 de ani, Dr. C. Arseni preia serviciul de neurochirurgie și reușește să dezvolte activitatea în cele mai diverse aspecte ale patologiei neurochirurgicale. Profesorul Arseni reunește, sub acoperișul aceleiași clinici, toate domeniile neurochirurgicale: traumatologie cranio-cerebrală, traumatologie spinală, chirurgia proceselor expansive intracraniene, neurochirurgie vasculară, chirurgia  tumorilor și bolilor degenerative spinale, neurochirurgie pediatrică, neurochirurgie funcțională, neurorecuperare și desigur, neuroterapie intensivă. În același timp, se dezvoltă și serviciul de neuro-morfo-patologie.

Realizările spitalului au continuat și în anii 2000. Astfel, în anul 2005 a fost inaugurat un nou corp de clădire dotat la standarde europene – Centrul de Excelență în Neurochirurgie, în care, din 2006, funcționează un sector de ATI cu săli de operație ultramoderne. Acestea asigură condiții optime desfășurării celor mai delicate intervenții neurochirugicale, de chirurgie generală, ortopedie, chirurgie plastică și reparatorie, chirurgie buco‐maxilo‐faciala, oftalmologie, ORL. Clinica de Neurochirurgie este și în continuare pivotul central al activității spitalului, fiind acreditată la nivelul structurilor relevante din Uniunea Europeană.

arseniViziunea de dezvoltare strategică pentru 2014-2017 prevede păstrarea statutului de unitate de elită a sistemului sanitar românesc, cu rezultate la standarde europene și mondiale, un punct de sprijin major pentru sistemul de ocrotire a sănătății din România.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.bagdasar-arseni.ro/

http://adevarul.ro/cultura/istorie/interviu-alexandra-bellow-matematician-fiica-sotilor-dimitrie-florica-bagdasar-pe-parintii-nu-i-a-interesat-niciodata-mute-vila-sosea-1_544912230d133766a82d3b80/index.html

http://www.viata-medicala.ro/Acad.-Constantin-N.-Arseni-omagiu-la-centenar.html*articleID_4836-dArt.html

Share This Post