12 August 2015 – Ziua Internațională a Tineretului

tineretZiua de 12 august a fost desemnată în 1999 drept Ziua Internațională a Tineretului, în cadrul Adunării Generale ONU, cu scopul de a promova rolul esențial al tinerilor în dezvoltarea societății, mai ales că populația cu vârste între 10 și 24 ani a atins aproape 2 miliarde pe glob, un record istoric.

Aceasta bornă demografică aduce cu ea un imens potențial de progres economic și social, dar doar în măsura în care tinerii au acces la educație, locuri de muncă și servicii de sănătate. Tocmai de aceea, Ziua Internațională a Tineretului este și un prilej de a aduce în prim plan provocările majore cu care se confruntă tinerii în ziua de azi.
Aceste provocări –educația, șomajul și sănătatea – sunt mai acute pentru țările în curs de dezvoltare, unde trăiește aproape 90% din populația tânară din lume. Printre cele cele mai relevante probleme de sănătate ale tineretului, cu implicații majore asupra dezvoltării viitoare a societății, se numără sănătatea sexuală și reproductivă. În această privință, sunt de notat două evoluții pozitive față de deceniile precedente. În primul rând, este vorba despre nivelul general de cunoștințe despre HIV și cum să previi transmiterea ei pe cale sexuală. În al doilea rând, este îmbucurător faptul că numărul de nașteri printre adolescente a scăzut la nivel mondial, chiar dacă acest lucru rămâne destul de răspândit în multe țări, mai ales în Africa Sub-sahariană.

Graviditatea la vârste timpurii aduce consecințe serioase pentru starea de sănătate și dezvoltarea adolescentelor. Riscul morții și apariției de dizabilități pentru mamă la naștere este mai ridicat pentru adolescente decât pentru femeile de peste 20 de ani. În același timp, a deveni mamă limitează, în cele mai multe cazuri, oportunitățile adolescentelor de a-și continua educația și de a-și asigura singure existența. Maternitatea la adolescente este un fenomen mai întâlnit în țările în curs de dezvoltare, unde aproape 10% dintre adolescente ajung în această situație.

Pentru tinerii din țările dezvoltate, principalele provocări cu care se confruntă sunt abuzul de alcool și drogurile. Astfel, rata de folosire a drogurilor de către tineri este de cel puțin două ori mai mare decât în rândul populației generale. Abuzul de substanțe este periculoas mai ales pentru tineri, deoarece la această vârstă creierul este încă în proces de dezvoltare și a fost demonstrat ca aceste substanțe au consecințe negative pentru starea de sănătate și dezvoltarea lor socio-psihologică. “Drogurile sunt dăunătoare când vrei să-ți stabilești țeluri și să le atinge,” după cum declara un adolescent într-o discuție cu reprezentanți ai Biroului ONU pentru Droguri si Criminalitate.

Mulți factori îi pot influența pe tineri în decizia de a consuma substanțe ilegale sau a abuza de alcool. Adolescența este acea perioadă a dezvoltării când se formează o identitate separată de cea a părinților, iar experimentarea și asumarea unor riscuri sunt comportamente frecvente în adolescență. Până acum s-a crezut că tinerii adoptă comportamente riscante fiindcă sunt mai “iraționali” sau mai puțin “refractari la risc” decât adulții sau fiindcă nici nu percep prezența riscului. Descoperiri recente în domeniul neurobiologiei pun sub semnul întrebării aceste presupuneri, demonstrând că tinerii nu sunt “ignoranți” în privința riscurilor sau incapabili să le evalueze corespunzător și nu acționează sub imperiul credinței invulnerabilității proprii. În schimb, aceste comportamente sunt “motivate” biologic, sistemul de dopamină al creierului aflat la pubertate determinând comportamente aducătoare de senzații… tari.

tineret2Alți factori care influențează comportamentele de abuz de substanțe include și factori socio-demografici, normele culturale, valorile personale, legislația sau influența familiei și/sau a anturajului, inclusiv sexul prietenilor. Astfel, o descoperire interesantă este că adolescenții, fete sau băieți, sunt mai înclinați să bea dacă au prieteni de sex opus.

Conștientizând provocările majore care apar în viața adolescenților, din ce în ce mai multe organizații din lume sunt angrenate în dezvoltarea de programe, instrumente de lucru și materiale pentru a-i sprijini pe părinți, profesori, psihologi sau factorii decizionali și legislativi în munca lor cu tineretul și pe tineri înșiși pentru a putea duce vieți fericite și sănătoase evitând abuzul de substanțe. Un astfel de program a fost publicat în mai 2015 de organizația Mentor International. Acest instrument interactiv conține mai mult de 100 de materiale/resurse care să ajute la prevenirea abuzului de substanțe de către tineri, resurse care pot fi accesate și folosite și de tineri.

De altfel, implicarea activă a tinerilor în construirea propriei vieți și a propriului viitor este un obiectiv principal al Zilei Internaționale a Tineretului, iar temele multora dintre aceste celebrări anuale promovează cu consecvență acest mesaj.

Astfel, tema de anul acesta este “Implicarea Civică a Tineretului”, o arie care primește din ce în ce mai multă atenție din partea ONU, a guvernelor naționale, dar și a organizatiilor de tineret din toată lumea. Pentru promovarea acestei teme, acum se derulează, la nivel internațional, o campanie on-line de colectare de idei, povești, poze și propuneri de activități de angajament civic. Vorbind despre acestea, tinerii pot să-și construiască propriul viitor și lumea în care vor să trăiască.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/allevents/?tx_browser_pi1%5BshowUid%5D=28218&cHash=4d6d9d6576

http://undesadspd.org/Youth/InternationalYouthDay.aspx

Population Reference Bureau – The world’s youth – 2013 data sheet – www.prb.org/pdf13/youth-data-sheet-2013.pdf

http://www.druginfo.adf.org.au/attachments/345_PRQ05Jun08_final.pdf

http://time.com/3591947/young-people-united-nations/

International Resource Finder – Mentor International, Mai 2015

Share This Post