Spitalul de boli cronice Sfântul Luca din București are cea mai mare secție de îngrijiri paliative din țară

sflucaSpitalul de boli cronice Sfântul Luca, înființat în august 1973, este primul spital de stat din țară care a început să ofere îngrijiri paliative, în 1995.

Acum are cea mai mare secție cu acest profil dintre cele (numai 17) de care dispune sistemul medical de stat din România.

Istoria de 32 ani a acestei unități medicale din București este marcată de multe transformări. Astfel, unitatea a fost înființată în 1973 ca ,,Spital și Cămin Spital, iar în 1981 a devenit Spitalul Clinic de Dermatologie București. În 1994 și-a schimbat denumirea în Spital de Bolnavi Cronici și Geriatrie Berceni, iar din 2008 se numește Spitalul de Boli Cronice ,,Sf. Luca”.

Acum, Spitalul de boli cronice Sfântul Luca are 300 de paturi, atât pentru spitalizarea continuă (în secții de recuperare neurologică, oncologie cronici – îngrijiri paliative, geriatrie și gerontologie, medicină internă cronici sau recuperare, medicină fizică și balneologie), cât și spitalizare de zi (prin Camera de Gardă si ambulatoriul integrat cu cabinete de specialitate).

Dotarea spitalului este la nivel înalt, atât cea medicală si de laborator (2 ecografe ESAOTE pentru ecografie generală, cardiacă și vasculară, 1 ecograf  BTL  pentru ecografie generală, 1 aparat radiologie modern, 4 EKG- BTL portabile cu 6 și 12 canale, aparate de ultimă generație de laborator pentru hematologie, biochimie, imunologie, bacteriologie), cât și cea de recuperare.sfluca1

Numărul de pacienți externați numără peste 10 000 anual, în timp ce numărul de examene paraclinice este de peste 20000 pe an.

Având în vedere diversitatea serviciilor oferite, echipa de specialiști are o  pregătire complexă ce  include și noțiuni de psihologia pacientului cu polipatologie cronică, de psihiatrie, de sociologie,  de recuperare, îngrijiri paliative sau de asistență socială

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Surse de documentare:

http://web.spitalulsfluca.ro/?page_id=107

http://www.romanialibera.ro/societate/utile/%E2%80%9Egrija–statului-pentru-bolnavii-incurabili–94–dintre-ei-se-sting-in-suferinta-291297

 

 

Share This Post