E-Asistent dedică luna august 2015 laureaților premiilor de excelență OAMGMAMR București premiați pentru întreaga activitate

_MG_2476Interviurile lunii august 2015 vă vor prilejui întâlnirea cu trei dintre laureații premiilor pentru întreaga activitate premiați în cadrul Galei Premiilor de Excelență ale OAMGMAMR filiala București – ediția a treia.

Din interviul cu doamna Mariana Veronica Achim – asistent medical laSpitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” am aflat ce ar face dacă ar fi să-și aleagă din nou profesia … ”aș vrea să mă fac tot asistent medical, mai ales considerând ce condiții de formare avem acum. Fiica mea este asistent șef tot la Obregia.

Pe ea am încercat s-o formez tot ca asistent medical, deși mi-a fost foarte greu – că îi e teamă de sânge… Și până la urmă am reușit s-o formez ca asistent medical și să-i placă și psihiatria. A urmat și facultatea. M-am gândit să rămână în locul meu. Asistentul medical e mai aproape de pacient – medicul vine câteva ore și pleacă, pe când tu, ca asistent medical, ești foarte aproape, ești apreciat de pacient”.

Din interviul cu colegul nostru Marcel Avram – asistent medical la Spitalul de Boli Cronice “Sf. Luca” aflam ce crede acesta că își dorește pacientul de la asistentul medical care-l îngrijește – ”Să-i vorbeasca blând, cu înțelegere, și să-l deservească. Și trebuie să știi să te adaptezi la starea lor de sănătate. Nu-l lăsa sa-ți ceară un pahar cu apă. Ai grijă de el și ajută-l să nu ajungă să-ți ceară un pahar cu apă”.

Discuția cu colegul nostru Laurențiu Habuc de la Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” ne-a ajutat să descoperim un mic secret al reușitei sale ca Director de Îngrijiri – ”mi-am făcut un obicei din a trece în fiecare zi prin secții. Am vorbit mereu cu pacienții. Iar pacienții și colegii au apreciat foarte mult că veneam în fiecare zi să văd cum merg lucrurile. Trebuie să-i întrebi dacă au nevoie de ceva, dacă poți să-i ajuți. Conștiința profesională este foarte importantă, iar cei din generația mea au avut foarte multă.

Revista vă prezintă, în capitolul ”Istorie”, Spitalul de boli cronice Sfântul Luca din București – o instituție medicală care are cea mai mare secție de îngrijiri paliative din țară.

Secțiunea ”Eveniment” cuprinde un articol despre Ziua Internațională a Tineretului care se sărbătorește, în fiecare an, pe 12 august.

În capitolul ”Educație medicală” am tratat tema ”Deficitul de atenție și hiperactivitate (ADHD) – tulburarea copiilor secolului 21”, iar în secțiunea ”Lumea Medicală” vă prezentăm un articol despre ultimele descoperiri în prevenirea și tratarea diabetului de tip 2.

Tot în numărul din august al revistei vă recomandăm și 3 publicații: Compendiu De Cardiologie – Debabrata Mukherjee, Compendiu de pediatrie pentru cadre medii (nursing 0 – 18 ani), Edward Alan Glasper și Urgențele medicale. Manual-Sinteză pentru asistenții medicali (ediția a II-a revizuită și adăugită), Florian Chiru.

Dragi cititori, vă relansăm invitația de a citi revesta și de a deveni autori de articole științifice promovate prin paginile ei. Pentru aceasta așteptăm să ne scrieți pe adresa redacției: secretariat@oammrbuc.ro

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post