Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie “Profesor Dr. Panait Sârbu” – la a doua tinerețe

panait sarbuAcum, la peste 60 de ani de la înființare, Spitalul de obstretică-ginecologie “Prof. Dr Panait Sârbu” trăiește o a doua tinerețe mulțumită profesionalismului și dăruirii colectivului său, care duce mai departe bogata istorie a acestei unități medicale.

Clădirea în care funcționează acum spitalul, construită în anii 1921-1925, a fost școală de ucenici pâna în 1949, când s-a înființat aici o școală de moașe.

În 1951 unitatea devine spital-maternitate, primind întâi denumirea de “Spitalul Unificat de Obstetrică-Ginecologie Giulești, ” după care, în 1955, cea de “Spitalul de Femei Giulești”.
Istoria spitalului a fost marcată de activitatea Prof. Dr. Panait Sârbu, al cărui nume îl și poartă astăzi. Acesta a venit în spital în 1957 ca medic primar de obstetrică-ginecologie, devenind director al spitalului în 1969. A ocupat această funcție până la decesul său, în 1983.
Prof. Dr. Panait Sarbu a avut o contribuție deosebită în dezvoltarea și promovarea unor tehnici chirurgicale inovatoare în domeniul obstetricii și ginecologiei, devenind fondatorul unei școli cu tradiție în acest domeniu. Meritele sale științifice au fost recunoscute și pe plan internațional, el ajungând și vicepreședinte FIGO (Federația Internațională de Obstetrică și Ginecologie).

Unul dintre momentele importante ale istoriei spitalului, care a fost deschizător de drumuri în România în domeniul obstreticii-ginecologiei cu multe dintre procedeele dezvoltate de Prof. Dr. Panait Sârbu, a fost înființarea, în februarie 1990, a Centrului de Planificare Familială și Contracepție, primul cabinet de acest fel din țară.
Acum, spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” are în componența 6 secții moderne cu 230 de paturi și o structura de spitalizare de zi cu 4 paturi, servicii paraclinice și ambulatoriu de specialitate, desfășurând, în același timp, și activitate de învățământ și de cercetare științifică.
De asemenea, spitalul este într-un continuu process de modernizare și extindere a serviciilor oferite, unul dintre cele mai relevante exemple în privința aceasta fiind cursurile interactive “Școala Mamei”. Ele sunt oferite de o echipă multi-disciplinară formată din Asistent Dana Stan, Prof. Kinetoterapeut Cerasela Radu și Psiholog Genoveva Teleki și se adresează părinților și viitorilor părinți, precum si celorlalte persoane implicate în buna desfășurare a perioadei de gestație, în creșterea și în îngrijirea sugarului. Cursurile au fost dezvoltate de baza ultimelor materiale știintifice din domeniu, precum Ghidul American de Pediatrie, protocoalele de urmărire a sarcinii și a sugarului din România sau normativele Organizației Mondiale a Sănătății.

Vibranta activitate medicală și științifică care se desfășoară acum în spital este cel mai bun punct de plecare și argument pentru un viitor de succes al acestei unități medicale de mare tradiție a obstreticii și ginecologiei românești.

Surse de documentare:
http://panaitsarbu.ro/

Share This Post