29 septembrie, Ziua internațională a inimii

inimaȘtiați că bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru cele mai multe decese la nivel mondial, în rândul bărbaților și femeilor de toate rasele, mai multe decese decât toate formele de cancer luate împreună? Afecțiunile cardiovasculare răpesc mai mult de 17 milioane de vieți pe an, un număr care este așteptat să ajungă la aproape 24 de milioane până în 2030.

 

Știați că România se află în top 5 al țărilor cu cea mai ridicată rata de mortalitate cardiovasculară?

Peste 80 % dintre decesele cauzate de aceste maladii la nivel mondial apar în tările în curs de dezvoltare, iar celelalte 4 țări aflate în acest top sunt Rusia, Bulgaria, Ungaria și Argentina?

Creșterea nivelului de conștientizare în rândul opiniei publice din România cu privire la sănătatea inimii devine astfel o chestiune de siguranță națională, mai ales pe măsură ce incidența afecțiunilor cardiace crește îngrijorător și în rândul populației adulte și chiar tinere. În acest context, evenimentele care celebrează Ziua Internațională a Inimii pot juca un rol important în informarea populației asupra măsurilor de prevenire și control ale acestor afecțiuni. Ele sunt legate de ziua de 29 septembrie.

În ultimii ani, accentul este pus din ce în ce mai serios pe adoptarea unui stil de viață sănătos – mai ales pe dietă și exercițiile fizice – iar evenimentele publice organizate cu această ocazie – ca, de exemplu, Crosul Inimii sau cursele cu biciclete, atelierele de dans din parcuri, consulturile cardiologice sau măsurările gratuite ale tensiunii arteriale oferite trecătorilor – promovează aceste principii. Dintre evenimentele de anul trecut, remarcăm și cele 2 workshop-uri dedicate exclusiv asistenților medicali organizate în cadrul lucrărilor Congresului Societății Române de Hipertensiune (18-20 septembrie 2014).

inima2Este important de știut că aproape 80% din decesele cauzate de bolile cardiace pot fi prevenite prin controlul factorilor de risc. În acest context, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății și ai Federației Mondiale a Inimii recomandă ca prevenția secundară a bolilor cardiovasculare să reprezinte o prioritate pentru toate sistemele de sănătate. Factorii de risc care pot fi controlați, tratați sau schimbați sunt hipertensiunea, colesterolul crescut, greutatea excesivă sau obezitatea, fumatul, lipsa activității fizice și diabetul. Și chiar aceștia sunt și factorii cărora le pot fi atribuite cele mai multe decese – hipertensiunea (13% dintre decese la nivel global), urmată de fumat (9%), glicemie crescută (6%), lipsă de activitate fizică (6%) și greutate excesivă sau obezitate (5%).

Ținerea sub control a stresului este, de asemenea, un element din ce în ce mai important de prevenire a bolilor cardio-vasculare. Stresul s-a dovedit a fi, alături de afecțiunile psihice precum depresia, anxietatea sau tulburarea bipolară, motivul principal al apariției bolilor cardiace în rândul tinerilor și adulților, Toate acestea duc la apariția timpurie a hipertensiunii și, de asemenea, la adoptarea de comportamente mal-adaptative pentru scăderea nivelului de stres sau anxietate, precum consumul băuturilor alcoolice, fumatul, mâncatul în exces, factori de risc cunoscuți pentru bolile cardiace.

Și ca să revenim la citatul de la începutul acestui articol, haideți să facem tot ce ne este la îndemână pentru a avea o inimă, și nu un cord, până la adânci bătrâneți!

Soluțiile, mai ales cele legate de adoptarea unui stil de viață sănătos, chiar ne sunt la îndemână tuturor, de la renunțarea la fumat astăzi la alimentația echilibrată sau exercițiile fizice, până la controlarea tensiunii arteriale, a greutății, glicemiei sau la gestionarea stresului!

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.cdc.gov/heartdisease/statistics.htm

http://www.world-heart-federation.org/cardiovascular-health/heart-disease/

http://www.healthline.com/health/heart-disease/statistics

http://www.saptamanamedicala.ro/articole/Bolile-cardiovasculare-continua-sa-fie-criminalul-nr-1-in-lume-Specialistii-fac-apel-la-preventia-si-controlul-factorilor-de-risc.html

Share This Post