16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației – Cum am putea îmbunătăți accesul la hrană în mediul rural?

alimentatieProtecția socială și rolul ei esențial în a reduce sărăcia și a îmbunătăți, astfel, accesul la hrană în mediul rural au fost alese ca temă a Zilei Mondiale a Alimentației de anul acesta.

Alegerea este mai mult decât binevenită, având în vedere că sărăcia din mediul rural este încă la cote alarmante în lume. Astăzi, aproape 70% din populația lumii, majoritatea din mediul rural, nu are acces la măsuri adecvate de protecție socială.

În toate formele lor, programele de protecție socială îi ajută pe cei săraci din mediul rural să evite înfometarea, pe termen scurt, iar pe termen lung le permite reducerea nivelului de sărăcie.

Subiectul este încă de mare actualitate și în România, din păcate. Unul din trei oameni din mediul rural trăiește aproape de pragul sărăciei, față de puțin peste unul din 10 în mediul urban. Populația rurală din România se resimte încă după restructurarea sistemului agricol de stat adusă de căderea comunismului. Productivitatea și veniturile se află la un nivel scăzut, agricultura fiind de subzistență, realizată cu mijloace foarte limitate. În același timp, oportunitățile de angajare în alte sectoare decât cel agricol sunt reduse, serviciile sociale neadecvate, distanțele lungi până la școli și unități medicale și lipsa infrastructurii optime contribuie, de asemenea, la sărăcia din mediul rural.

Traktor auf einer WieseProtecția socială – definită ca o paletă integrată de soluții precum oferirea de mai multe oportunități de angajare, ajutoarele în natură, bani și servicii – este o necesitate pentru mediul rural, ajutând populația să se ridice deasupra liniei sărăciei. Câteva dintre efectele pozitive tangibile pe care le aduc măsurile de protecție socială în mediul rural, mai ales în țările cele mai sărace din lume, sunt îmbunătățirea accesului la hrană și a școlarizării copiilor și reducerea răspândirii bolilor transmisibile, care ar fi adâncit și mai mult sărăcia familiilor afectate, prin îmbunătățirea accesului la serviciile medicale.

Măsurile de protecție socială pentru mediul rural sunt o investiție rentabilă pentru întreaga societate. Impactul lor pozitiv este semnificativ, nu numai în cazul familiilor direct beneficiare, ci și al întregii societăți, pentru care dezvoltarea rurală aduce, printre altele, și îmbunătățirea siguranței și calității alimentelor, o caracteristică importantă a dezvoltării durabile.

Ziua Mondială a Alimentației ne ajută să conștientizăm toate aceste interdependențe subtile, dar vitale, care ne afectează viața de zi cu zi.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.tradingeconomics.com/romania/rural-population-percent-of-total-population-wb-data.html

http://www.ruralpovertyportal.org/country/home/tags/romania

http://www.fao.org/zhc/detail-events/en/c/296547/

 

Share This Post