Istoria Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia

filantropiaÎn urmă cu doi ani, Spitalul Filantropia celebra 200 de ani de activitate neîntreruptă. Era un moment aniversar deosebit pentru ”cea mai longevivă unitate spitalicească de obstretică și ginecologie din România, cu funcționare neîntreruptă”.

Nașterea Spitalului Filantropia este legată de numele Dr. Constantin Caracas. Absolvent al Universității din Viena, acest roman macedonean avea să revină în București pentru a practica medicina alături de tatăl său, Dr. Dimitrie Caracas. În calitate de medic al orașului București, Dr. Constantin Caracas va propune, în anul 1811, Marelui logofăt Grigore Băleanu, agă al poliției orașului București, deschiderea unei subscripții publice care să sprijine înființarea unui spital pentru „îngrijirea atâtor bolnavi fără mijloace, făgăduindu-mă și eu, să-i caut fără plată, toată viața mea”.

Printre cei care aveau să finanțeze construcția spitalului s-au numărat și
Grigore Băleanu – cu bani, materiale de construcție și locul de lângă Cișmeaua Mavrogheni, Banul Radu Golescu, Logofătul Gheorghe Golescu, Băneasa Safta Brâncoveanu, Vornicul Nicolae Văcărescu și generalul Kutuzov.

Construcția spitalului avea să înceapă în 1813 pe locul destinat și consemnat într-un hrisov al domnitorului Gheorghe Caragea. Noul spital, care avea să fie al treilea din București, după Colțea și Pantelimon, se va numi inițial Spitalul Mavrogheni sau al Iubirii de oameni sau al Filantropiei. El avea să „primească bolnavi de ambele sexe, fără nici o deosebire de religie, rasă, naționalitate sau patimă” și fără plată.

Ulterior, în perioada 1881 – 1883, în curtea Spitalului Filantropia avea să fie construit un nou local al Maternității de 120 paturi.
Considerată leagănul obstetricii românești, Maternitatea Filantropia este locul unde au activat medici reprezentativi pentru istoria obstetricii din România. Printre primii se numără Dr. Capșa, licențiat al Facultății de medicină din Viena. El a organizat învățământul universitar obstetrical, a introdus foaia de observație clinică și a efectuat primele statistici. Profesorul Dumitru Draghiescu va conduce clinica obstetricală până în 1912, va introduce asepsia și antisepsia și va scade semnificativ incidența infecției puerperale. Dintre cei care i-au urmat, Prof. N. Gheorghiu a introdus la Maternitatea Filantropia un spirit științific și o organizare exemplară, a înființat „Revista de obstetrică, ginecologie și puericultură”, a organizat primele congrese de obstetrică și ginecologie și va acționa ca întemeietor de școală, introducând chirurgia în obstetrică. La conducerea Clinicii Filantropia aveau să urmeze și Prof. Dumitru Săvulescu (1942-1952), Prof. Eugen Aburel (1952-1969). Acesta din urmă a absolvit Facultatea de medicină din Iași și s-a specializat în obstetrică si ginecologie la Paris, unde a lucrat în serviciile profesorilor Brindeau și Le Lorier. La Paris a efectuat cercetări în Departamentul de fiziologie al Universității Sorbona.

filantropia2Personalitate marcantă a obstetricii și ginecologiei românești, Prof. Eugen Aburel a fost membru de onoare a numeroase societăți științifice internaționale și membru corespondent al Academie Franceze de Medicină. În această calitate, pentru merite deosebite, va primi, în anul 1973, ordinul „Les Palmes Academiques” oferit de guvernul francez. Printre realizările sale se numără studiile privind inervația uterului, mecanismul durerii în travaliu, analgezia peridurală continuă în travaliu, cervicectomia în tratamentul formelor incipiente ale cancerului de col uterin, dar și o monografie dedicată tuberculozei genitale, publicată la editura Masson din Paris.

La conducerea clinicii i-au urmat Conf. Vlad Vasiliu (o scurtă perioadă), Conf. Dr. Traian Rebedea (1970-1978), Conf. Dr. Ion Lemnete (până în 1990), Conf. D. Pelinescu-Onciul (până în 1994), Conf. Gheorghe Peltecu (din 2000).

Ultima perioadă este și cea în care se realizează primele lucrări de consolidare și modernizare a spitalului de la construcția sa. Ele sunt sprijinite de Ministerului Sănătății (programele de dotare a spitalelor, prin acordul cu Banca Mondială), de investițiile Primăriei Sectorului 1 și mai ales, ale Primăriei Municipiului București, după preluarea spitalului de către aceasta din urmă, în anul 2009. Sponsorii și Fundația „Maternitatea Filantropia 1883” au avut și ei un rol important în dezvoltarea spitalului. Valoarea totală a finanțărilor din ultimii 10 ani se ridică la peste 7 milioane de euro.

Fundația „Maternitatea Filantropia 1883” a fost înființată în 2010 pentru strângerea de fonduri destinate formării cadrelor medicală și achiziționării de aparatură performantă.filantropia1

În prezent, maternitatea are o capacitate de peste 200 de paturi, un departament modern de medicina materno-fetală, un departament de neonatologie cu o unitate de terapie intensivă ce beneficiază de posibilități de îngrijire a prematurilor de gradul 3 și 4 și o activitate recunoscută de chirurgie ginecologică oncologică, inclusiv de diagnosticare și tratare a cancerului mamar, precum și de chirurgie laparoscopică ginecologică.

Aici funcționează și singurul laborator de genetică din clinicile de obstretică și ginecologie, dotat cu aparatură performantă. El elucidează anomaliile depistate de Departamentul de medicină fetală iar, în cazurile de anomalii rare, cooperarea internațională instituțională ajută la stabilirea unor diagnostice moleculare fetale.

Spitalul Filantropia are un serviciu de obstretică de nivel III care, pe lângă sarcinile cu evoluție normală, depistează, dispensarizează și asistă la naștere gravide cu risc obstretical crescut. La Filantropia se efectuează și intervenții diagnostice în infertilitate.

În cadrul cabinetului psihologic, pacientele pot beneficia de consiliere în cazul unor afecțiuni oncologice, în sarcină și lăuzie, cât și de asistență socială pentru prevenirea abandonului.

Filantropia beneficiază de o echipă de medici specialiști formați în marile centre din Europa (Anglia, Austria, Franța) și Statele Unite, care asigură toate sub-specialitățile obstreticii și ginecologiei, de la obstretică patologică (sarcini cu risc), la medicină fetală (evaluarea ecografică a fătului înainte de naștere), la neonatologie (îngrijirea cazurilor de prematuritate extremă), uroginecologie, chirurgie ginecologică, chirurgie ginecologică oncologică (cancer de sân și genital), până la oncologie medicală (tratament cu citostatice) și infertilitate.

Surse documentare:

http://www.spitalulfilantropia.ro/istoric-spitalul-filantropia.html

 

http://www.mediafax.ro/social/reportaj-filantropia-cel-mai-longeviv-spital-romanesc-de-ginecologie-cu-dotari-unice-in-tara-11435469

 

http://www.zf.ro/zf-24/filantropia-cea-mai-veche-maternitate-din-romania-a-ajuns-la-200-de-ani-peste-3-300-de-nasteri-si-1-300-de-interventii-ginecologice-au-loc-anual-11432991

Share This Post