Noiembrie, luna sănătății pulmonare

pulmonar11La nivel global, bolile respiratorii ocupă locul al doilea în ceea ce privește mortalitatea, incidența, prevalența și costurile, după bolile cardiovasculare. Astfel, bolile pulmonare sunt responsabile de 2 decese din 10 la nivel mondial și ucid aproximativ 4 milioane de oameni, în fiecare an.

Bolile pulmonare costă țările din Europa peste 100 miliarde de euro pe an, atât în costuri directe pentru tratament, cât și indirecte, precum zilele de muncă pierdute. Multe din aceste boli pot fi prevenite sau pot fi controlate, dacă sunt detectate din timp

Din păcate, numai 3% din cheltuielile de sănătate sunt investite în prevenție, în timp ce alte 97% sunt investite în tratament. Medicii avertizează că, în aceste condiții, numărul pacienților care mor anual în urma bolilor pulmonare va înregistra o creștere semnificativă între 2012 și 2020, din cauza BPOC (bronhopatiei obstructive cronice), cancerului pulmonar și tuberculozei.

Situația este și mai îngrijorătoare în România – peste un milion și jumătate de români suferă de boli ale plămânilor, de la simple bronșite până la emfizem pulmonar. După vârsta de 40 de ani, unul din patru români are o astfel de boală, care, în timp, se agravează și poate duce chiar la deces, cei mai afectați fiind bărbații. Extrem de puțini ajung la medicul penumolog, doar 1 din 3, ceea ce înseamnă că boala este subdiagnosticată, subtratată și submonitorizată. Fumatul este și în România principalul factor de risc pentru îmbolnăvirea plămânilor, însă țara noastră are și o particularitate față de restul continentului – folosirea în continuare a cărbunilor și a lemnelor pentru încălzirea locuințelor face ca incidența bolilor de plămâni să fie mai ridicată decât în alte țări.

Luna sănătății plămânilor, care se celebrează în fiecare an în noiembrie, ne ajută să conștientizăm că ne putem ajuta singuri, prin câteva alegeri de viață care ne sunt complet la îndemână. Manifestările organizate de obicei cu această ocazie – simpozioane, consultații gratuite, manifestări sportive și alte măsuri de informare și educare ne ajută, de asemenea, să învățăm și cum putem depista eventuale afecțiuni ale plămânilor în funcție de anumite manifestări somatice.

Fumatul este cauza principală a cancerului de plămâni și a bronho-pneumopatiei obstructive cronice (BPOC), care include bronșita cronică și emfizemul. Fumul de țigară îngustează căile respiratorii și face respiratul mai dificil, cauzând inflamația cronică a plămânului. În timp, fumul de țigară distruge țesutul și poate declanșa schimbări care duc la cancer. Pe de altă parte, nu e niciodată prea tarziu de a beneficia de avantajele renunțatului la fumat.

pulmonar1Fumatul pasiv, poluarea din mediul exterior, unele produse folosite la construcția imobilelor, la producerea bunurilor din gospodărie și de la locul de muncă pot și ele cauza sau înrăutăți diferite boli ale plămânilor.

Dar ce putem face? Putem să ne construim un mediu mai curat, dacă mașina și casa ne sunt “libere” de fum. Putem evita activitățile fizice în aer liber, în zilele cu smog sau poluare peste medie. Și putem să ne consultăm medicul de familie, dacă ni se pare că un element din ambientul nostru – de acasă, de la școală sau de la locul de muncă – ne face rău. Sănătatea începe acolo unde trăim, învățăm sau muncim, astfel încât este important să protejăm aceste locuri, pentru a preveni îmbolnăvirile.

O răceală sau un alt tip de infecție respiratorie se poate agrava serios. Din fericire există măsuri de protecție pe care le putem lua, pentru a preveni îmbolnăvirea noastră sau a celor din jur. Măsura cea mai la îndemână este spălatul pe mâini cu apă și săpun sau, în lipsa acestora, dezinfectarea cu o soluție pe bază de alcool. Dacă ne îmbolnăvim, trebuie să “păstram boala pentru noi”, menținând, în timpul acesteia, o distanță sănătoasă față de cei din jur. Nu mergem la serviciu sau la școală, până când nu ne simțim bine.

O igienă orală corespunzătoare ține sub control bacteriile din cavitatea bucală care pot duce la infecții. Ca urmare, este util să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi și să mergem la stomatolog din 6 în 6 luni. Trebuie să ne vaccinăm împotriva gripei, în special dacă facem parte din populația la risc – gravide, bătrâni, pacienți cu boli pulmonare depistate – și să ne imunizăm și copiii. La fel, trebuie să ne consultăm medicul de familie dacă ne recomandă vaccinul contra pneumoniei.

Exercițiile aerobice îmbunătățesc capacitatea pulmonară. Anumite exerciții de respirație ne pot, de asemenea, ajuta la îmbunătățirea funcției plămânilor, dar și la relaxare, la fel ca exercițiile fizice.

Dacă ne uităm la manifestările somatice a căror prezență trebuie semnalate imediat medicului, cele mai importante sunt tusea sâcâitoare, dacă durează mai mult de o lună, sau respirația șuierătoare, indicând îngustarea căilor pulmonare. Sunt simptome pe care le ignorăm de multe ori, prinși în vârtejul vieții de zi cu zi.

Producerea de mucus (cunoscut și sub numele de spută) de către căile respiratorii pentru mai mult de o lună este și ea o avertizare că s-ar putea să avem o problemă.

pulmonar2Tusea cu sânge, care poate proveni atât din plămâni, cât și din tractul respirator superior, indică în mod sigur existența unei probleme. Durerea toracică cronică, mai ales cea care se agravează când respirăm sau tușim, se află și ea pe lista neagră a simptomelor unor posibile boli pulmonare

Oricine prezintă aceste semne îngrijorătoare ar trebui să consulte un medic pentru ca acesta să poată demara investigațiile pentru evaluarea stării de sănătate a plămânilor.

Deși nu la fel de cunoscută ca electrocardiograma, spirometria este o investigație la fel de simplă ca aceasta. Se recomandă a fi efectuată periodic, pentru a diagnostica și a monitoriza bolile pulmonare.

Astfel, spirometria este extrem de utilă deoarece, pe de o parte, permite aflarea vârstei plămânului pacientului aflat într-un impas din cauza suferinței respiratorii, iar, pe de altă parte, este o modalitate de evaluare a impactului unui tratament.

Câteodată, oamenii cred că e normal să respiri mai greu odată cu vârsta. Din păcate, de cele mai multe ori, de vină sunt bolile plămânului, așa că o cunoaștere bună a manifestărilor acestora și semnalarea lor imediată medicului ne pot salva viața. Depistarea precoce este unul dintre obiectivele campaniilor de conștientizare care se desfășoară în luna noiembrie, în fiecare an, în jurul globului, cu ocazia marcării lunii sănătății pulmonare.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Surse de documentare:

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/Peste+un+milion+si+jumatate+de+romani+sufera+de+boli+pulmonare

http://www.romanialibera.ro/societate/utile/cum-descoperi-bolile-pulmonare–12-motive-care-te-trimit-la-medic-pentru-o-spirometrie-268770

http://www.lung.org/lung-health-and-diseases/protecting-your-lungs/

Share This Post