Carti medicale

Incizie prin cuvinte

Autor: Lt. Col. Medic Costin Duțu, Editura Etnous, 2015

incizieLansat la Târgul de carte Gaudeamus de anul acesta desfășurat la sfârșit de noiembrie în București, volumul lui Costin Duțu, medic primar chirurgie generală, Secția Chirurgie generală II, din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, se constituie într-o incintantă incursiune în complexa relație cu pacientul.

Cartea reprezintă nu numai o convingătoare pledoarie pentru dialogul permanent dintre membrii echipei medicale și pacient, dar și o frumoasă ocazie pentru cei care ne regăsim, câteodată, ca pacienți să re-conștientizăm că cei care ne vindecă sunt oameni ca noi toți.

 

 

 

 

 

De la simptom la diagnostic în medicina internă

Autori: Camelia Diaconu, Daniela Bartoș, Editura ALL, 2015

diagnosticCartea subliniază unicitatea fiecărui pacient și a particularităților lui clinice, fiind o pledoarie pentru accelerarea schimbării paradigmei medicale de la “un tratament potrivit tuturor” la medicina personalizată, în care fiecărui pacient i se construiește un profil unic, iar tratamentul este adaptat particularităților lui (genetice, psihologice, de mediu și stil de viață).

Construită ca o colecție de cazuri clinice selectate din bogata activitate a colectivului Clinicii de Medicină Internă și Gastroenterologie a Spitalului Clinic de Urgență București, ea ne demonstrează convingător, prin larga diversitate și complexitate a patologiei prezentate, de ce este nevoie de această schimbare de abordare.

 

 

 
Actualități în medicina internă
Sub redacția Prof. Dr. Leonida Gherasim și Prof. Dr. Ioan Alexandru Oproiu, Editura Medicală, 2015

medicinainternaO carte de … actualitate prin întrebările provocatoare pe care le pune cu privire la rolul și teritoriul medicinei interne, în special într-o lume medicală cu tot mai multe specialități și cu abordări noi care câștigă rapid teren, precum medicina bazată pe dovezi sau medicina personalizată. Ce cuprinde această specialitate sau ce tip de bolnavi sunt îngrijiți de specialiștii în medicină internă sunt doar două dintre întrebările de mare actualitate.

Elaborat de medici și universitari cunoscuți din București, Iași și Craiova, volumul aduce în prim plan numeroase teme relevante, atât pentru medicina internă, cât și pentru alte specialități medicale, arătând interdisciplinaritatea  domeniului, de exemplu, manifestările neurologice paraneoplazice, patologia pulmonară la imunodeprimați sau complicațiile cardiovasculare în AVC.

 

Share This Post