1 Decembrie, Ziua Internațională a Luptei anti-HIV/SIDA – Avem nevoie de extinderea terapiei anti-retrovirale către toți cei infectați

red ribbon for the fight against AIDS, with a filter effect“Obiectivul de dezvoltare al mileniului legat de oprirea epidemiei HIV a fost atins, înainte chiar de sfârșitul anului 2015 – o realizare incredibilă care depune mărturie în favoarea eficacității acțiunilor concertate la nivel național și a solidarității internaționale,” a declarat Margaret Chan, Director General în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă anti HIV/SIDA de anul acesta.

Primele cazuri de SIDA au fost diagnosticate acum aproape 30 de ani și, în ciuda amplelor cercetări desfășurate până acum la nivel mondial, nu există nici un tratament care să vindece Sindromul Imunodeficienței Dobândite (SIDA). În schimb, boala și transmiterea virusului pot fi ținute sub control cu ajutorul medicației anti-retrovirale administrate. Intervalul de timp dintre infectarea cu HIV (virusul imunodeficienței umane), apariția bolii SIDA (când sistemul imunitar nu mai este capabil să apere organismul de infecții) și moarte depinde decisiv de această medicație antiretrovirală.

Primul caz de HIV/SIDA din România a fost diagnosticat în 1985. În țara noastră, HIV/SIDA are câteva caracteristici distincte:

•  infecția e preponderentă în rândul copiilor – 8163 de cazuri din 14399 totalul cumulativ pentru 1985-2015 sunt ale celor în vârstă de 0-14 ani la data diagnosticului.

• majoritatea acestor copii au fost infectați pe cale nozocomială, până în 1992, în timpul unor intervenții medicale sau prin transfuzii de sânge.

Tema promovată de OMS cu ocazia Zilei Internaționale de luptă HIV-SIDA de anul acesta este extinderea terapiei anti-retrovirale (TAR) către toți cei infectați cu HIV, acțiune văzută drept esențială pentru oprirea epidemiei SIDA în decurs de o generație. De altfel, continua extindere de până acum a administrării TAR a fost decisivă pentru scăderea semnificativă a deceselor cauzate de SIDA la nivel mondial. Astfel, din 2004 – momentul de vârf al epidemiei HIV, și până acum, numărul deceselor a scăzut cu 42%, estimându-se că aproximativ 7.8 milioane de vieți au fost salvate în această perioadă.

1dec1OMS susține că toți cei infectați cu HIV ar trebui să înceapă terapia anti-retrovirală cât de repede posibil după diagnosticare. În felul acesta, OMS elimină toate limitările de până acum legate de eligibilitatea pacienților pentru această terapie (de exemplu, limitarea legată de administrarea TAR femeilor gravide). Toate populațiile și grupele de vârstă sunt acum eligibile pentru acest tratament. Această recomandare este sprijinită de rezultatele recente ale studiilor clinice, care confirmă că administrarea timpurie a TAR permite prelungirea și îmbunătățirea vieții celor infectați și reduce riscul transmiterii virusului către partenerii acestora.

În același timp, este important de menționat că mai multe studii clinice derulate de alte organizații, independente de OMS, arată că administrarea pe termen lung a unor suplimente cu multi-vitamine și seleniu celor infectați cu HIV reduce, de asemenea, riscul apariției deficienței imunitare și a bolii SIDA. Unul dintre aceste studii, publicat în 2013 în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) a fost derulat în Botswana, timp de 2 ani. Cei 878 de pacienți care au fost incluși în studiu nu primiseră anterior terapie anti-retrovirală. Lor li s-au administrat, timp de 2 ani, suplimente cu multi-vitamine și seleniu, ceea ce a redus deficiența imunitară și morbiditatea în rândul acestui grup. Concluzia studiului a fost că suplimentele cu micronutrienți administrate în stadiile timpurii ale infectării cu HIV sunt eficace în prevenirea apariției bolii.

OMS mai recomandă ca tuturor celor care prezintă risc crescut de infectare cu HIV să li se ofere preventiv terapie anti-retrovirală (TAR). Prevenția a căpătat în ultimii ani un rol esențial și a contribuit semnificativ la reducerea numărului de noi cazuri de infecție – numărul cazurilor noi de infectare cu HIV a scăzut cu 35% din anul 2000 până acum.  UNAIDS estimează că extinderea TAR către toți cei infectați și întărirea programelor de prevenție pot salva 21 de milioane de vieți și evita 28 milioane de noi cazuri, până în 2030.

1dec2Reducerea numărului de noi cazuri de infecție cu HIV rămâne, de altfel, o arie prioritară pentru atingerea obiectivului de eradicare a SIDA, iar sistemele medicale pot juca un rol crucial în acest sens, oferind un pachet cuprinzător de măsuri de prevenție precum consiliere gratuită, acces facil la prezervative și echipament sigur de injectare.

Campaniile anti-SIDA prin care opinia publică a fost sensibilizată cu privire la această problematică și educată în mod corespunzător au contribuit decisiv la un declin constant al numărului de cazuri HIV noi. Aceste campanii au vizat îndeosebi folosirea prezervativului în cazul relațiilor noi sau pasagere și au relevat pericolul consumului de droguri, mai ales injectabile, în cazul folosirii în comun a acelor și seringilor. Dovezile științifice cu privire la transmiterea HIV și impactul emoțional puternic pe care le-au adus aceste campanii de prevenție anti-SIDA au contribuit, în timp, la îmbunătațirea semnificativă la nivel mondial a măsurilor de protecție în rândul populației.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Surse de documentare:

http://www.cnlas.ro/date-statistice.html

http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2015/antiretroviral-therapy-hiv/en/

„Dr. Rath Health Foundation” <info@dr-rath-foundation.org> – World AIDS Day 2015: Growing Cobwebs And Ignoring Science

http://romaningermania.ro/italia-cele-mai-multe-cazuri-de-sida-din-uniunea-europeana/

http://www.stopsida.ro/informatii_hiv_sida_cifre.php

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1785464

Comisia națională de luptă anti-sida – http://www.cnlas.ro/date-statistice.html

Share This Post