20 decembrie – Ziua internațională a solidarității umane

Ziua Internationala a Solidaritatii UmaneÎn fiecare an, ziua de 20 decembrie aduce un moment de celebrare a solidarității și spiritului comuniunii, o manieră de a contribui, printre altele, la asigurarea justiției sociale și la combaterea sărăciei.

În cadrul Declarației Mileniului a Națiunilor Unite, 189 de lideri mondiali au plasat solidaritatea printre valorile fundamentale esențiale pentru relațiile internaționale din secolul XXI. “Provocările globale trebuie să fie gestionate astfel încât costurile și eforturile să fie distribuite echitabil, în baza principiilor fundamentale ale echității și justiției sociale. Cei care suferă sau care au cele mai mici beneficii au nevoie de ajutor din partea celor care au cele mai multe beneficii”.

Cu acest prilej, prin Rezoluția 60/209 din 22 decembrie 2005, s-a decis și alegerea datei de 20 decembrie pentru a marca importanța solidarității umane.

Într-un discurs dedicat temei, Lech Walesa, fondatorul mișcării muncitorești Solidaritatea și câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 1983 spunea că ‘ideea de solidaritate umană la nivel global poate schimba lumea‘.

Această zi, consideră Națiunile Unite, este cea în care sărbătorim unitatea în diversitate și sunt organizate acțiuni pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța solidarității, dar și dezbateri cu privire la modalitățile de promovare a solidarității pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, inclusiv eradicare sărăciei.

Deși subiectul pare mai degrabă un moment în care atragem atenția guvernelor asupra responsabilităților lor în promovarea unor relații internaționale bazate pe solidaritate, subiectul poate să ne vizeze și pe fiecare dintre noi.

În fiecare zi, putem, prin acțiuni mici, aparent neimportante, să ne unim forțele pentru a-i sprijini pe cei mai puțin norocoși sau aflați într-o nevoie sau suferință.

Știri precum cea care vine din Australia în care zeci de pasageri dintr-un metrou au ajutat la salvarea unui pasager căzut de pe peron ne arată tocmai această forță a solidarității.

20dec1În cazul acestui accident, zeci de călători au împins un tren ca să elibereze piciorul unui pasager care căzuse în spațiul dintre peron și garnitură. Bărbatul se îmbarca în tren când piciorul i-a alunecat și a căzut în gaură. Pentru a-l ajuta să se elibereze, un grup de 50 de călători au reușit să ridice garnitura de tren suficient de mult pentru ca aceasta să se extragă din spațiul dintre tren și peron. Bărbatul s-a ales cu răni ușoare și a putut să-și continue călătoria cu un alt tren.

Astfel de cazuri sunt dovezi care ilustrează forța solidarității și a ajutorului celorlalți. Asemenea exemple, care în lumea medicală sunt la tot pasul, sunt celebrate în 20 decembrie, în fiecare an.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Surse de documentare
http://www.un.org/en/events/humansolidarityday/

Solidaritate umană la metrou: Zeci de călători împing un tren pentru a ajuta un bărbat căzut de pe peron VIDEO

http://www.agerpres.ro/

Share This Post