Debutul anului 2016 stă sub semnul a trei evenimente importante

editorialDe aceea, în secțiunea ”Eveniment” a revistei veți descoperi trei articole. Primul vorbește despre 1 ianuarie, Ziua mondială a familiei, o zi a bucuriei împărtășită cu semenii. Al doilea marchează data de 30 ianuarie, Ziua Internațională a Luptei împotriva Violenței în Școli. Ea readuce în prim planul agendei publice un subiect dureros pentru mulți elevi și părinți și care reprezintă un fenomen din ce în ce mai prezent în cotidianul nostru. Nu în ultimul rând, în ultima săptămână a lunii, lumea celebrează europeană de prevenire a cancerului de col uterin (24 – 30 ianuarie). Ea a fost gândită pentru a găsi soluții de rezolvare a problemei accesului la programe de prevenire a cancerului de col uterin și se concentrează pe organizarea unor evenimente de sensibilizare.

Secțiunea ”Educație medicală” ne vorbește despre beneficiile neurochimice ale restricțiilor calorice. Totul pornește de la o concluzie care pune pe gânduri: “stresul pozitiv, provocările, în general, sunt benefice pentru creier, în special pe termen scurt. Tocmai de aceea postul intermitent scade semnificativ riscul de apariție a bolilor Alzheimer și Parkinson”. Aceasta este una dintre concluziile cercetărilor conduse de Dr. Mark Mattson, profesor de neuro-științe și cercetător la Institutul Național de Studiu al Îmbătrânirii din SUA.

În capitolul ”Lumea Medicală” vă propunem o altă temă care merită explorată – „Enzimele și sistemul imunitar”. Fraind și Caminer aveau să observe, încă în anul 1925, faptul că enzimele proteolitice aveau o concentrație mai scăzută în serul bolnavilor cu cancer, comparativ cu persoanele sănătoase, iar valoarea terapeutică a tratamentului cu enzime urma să fie descoperită la mijlocul secolului XX de către profesorul Max Wolf, în SUA.

Numărul din ianuarie al revistei vine și cu 3 publicații apărute recent: Stresul traumatic secundar – Efectul advers al empatiei de Irina Crumpei, Hipotiroidismul și tiroidita Hashimoto – O abordare practică și științifică nouă a tratamentului, deSarfraz Zaidi, șiRepertoar de simptome semnat de Keith Hopcroft și Vincent Forte.

Dragi cititori, vă invităm să citiți temele incluse în acest număr al revistei și, ca de fiecare data, vă ”provocăm” să ne trimiteți ideile și propunerile de articole științifice pe adresa redacției: secretariat@oammrbuc.ro.

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post