“Noi putem. Eu pot” – Tema promovată de Organizația Mondială a Sănătății în 2016 pentru lupta împotriva cancerului

cancerOrganizația Mondială a Sănătății a proclamat ziua de 4 februarie drept zi internațională a luptei împotriva cancerului Ea urmărește creșterea conștientizării asupra uneia dintre marile probleme nerezolvate ale omenirii – epidemia numită cancer.

Cele 14 milioane de cazuri noi și cele 8 milioane de decese cauzate de cancer la nivel global, în fiecare an, se constituie într-una dintre cele mai mari tragedii ale timpurilor noastre. În ultimele decenii, avansul fără precedent din domeniul cercetărilor medicale a permis o înțelegere mai bună a cancerului, de la anatomia țesuturilor la mecanismele moleculare ale apariției și dezvoltării tumorilor.

Totuși, nu există încă un consens legat de cum apar cancerele și cum se dezvoltă de la mici neoplasme la tumori letale. Pe baza unor dovezi experimentale, unii cercetători au avansat ipoteza că tumorile canceroase pot avea celule similare ca fenotip celulelor stem normale și că aceste celule canceroase stem (CCS) pot fi cauza apariției tumorilor. În plus, în ultimul timp, au fost făcute anumite descoperiri legate de CCS care pot crea potențialul țintirii celulelor canceroase prin modalități ne-toxice pentru restul celulelor organismului, cele sănătoase.

Terapia convențională de tratare a cancerului se bazează pe trei abordări principale: rezecția chirurgicală, chimioterapia și radioterapia. Rezecția chirurgicală este încă cea mai eficace metodă de tratare a unor anumite tipuri de tumori. Ea are, totuși, limitări importante: rezecția nu poate elimina complet cancerul metastatic și nu poate fi aplicată în cazul terapiei cancerului hematopoietic. De asemenea, rezecția poate influența funcții ale organismului deoarece implică, câteodată, eliminarea anumitor țesuturi normale, lăsând sechele importante. Pe de altă parte, chimioterapia si radioterapia ar putea să nu elimine complet celulele canceroase stem, ceea ce poate duce la reapariția cancerului.

Mulți cercetători studiază acum alte abordări terapeutice, diferite de chimioterapie și radioterapie, pentru distrugerea completă a celulelor canceroase stem. Însă, alți cercetători pun sub semnul întrebării ipoteza că aceste celule canceroase stem ar explica apariția tuturor formelor de cancer. Continuarea studierii originii celulelor canceroase, precum si a dezvoltării lor rămâne o nevoie primordială.

În acest context nou al luptei împotriva cancerului în care din ce în ce mai mulți cercetători caută abordări terapeutice diferite de cele convenționale, luna ianuarie 2016 a înregistrat două evenimente importante pentru lumea medicală, ambele petrecute în SUA – discursul despre Starea Națiunii al Președintelui Obama, care a inclus anunțul lansării unui program major de luptă contra cancerului și anunțul făcut de National Immunotherapy Coalition (Coaliția Națională de Imunoterapie) privind lansarea programului de cercetare “Cancer Moonshoot 2020” (“salt spre lună”). Anunțat de această coaliție formată din cercetători din mediul universitar medical, oncologi sau importante firme farmaceutice și din domeniul biotehnologiei, programul este, de asemenea, extrem de ambițios și urmărește să găsească un remediu pentru cancer până în 2020.

cancerMai concret, programul Cancer Moonshoot 2020 își propune ca în următorii 5 ani să deruleze studii clinice ale unor terapii noi, imunoterapii, pentru 20 de tipuri de tumori implicând până la 20 000 de pacienți.

Până în 2020, aceste studii clinice se așteaptă să ajungă în faza 3. Imunoterapia care stă la baza acestor studii clinice va schimba în mod fundamental abordarea terapeutică – de la distrugerea “exogenă”, cu ajutorul “extern” al chimioterapiei, a celulelor canceroase, la stimularea sistemului imunitar al organismului pentru ca acesta să distrugă “singur” celulele canceroase.

Această abordare se axează pe secvențierea genetică personalizată care va permite dezvoltarea de tratamente personalizate pentru fiecare pacient. Deși mai este nevoie de multe cercetări, acest domeniu al imunoterapiei prezintă un potențial clar pentru lupta împotriva cancerului. Chiar dacă s-ar putea ca remediul final să vină din altă direcție, el va deschide multe alte piste utile pentru înțelegerea mai bună a bolii care, până la urmă, va duce la îmbunătățirea eficacității și eficienței terapiilor.

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Surse de documentare:

http://www.cancermoonshot2020.org/

http://www.un.org/en/events/cancerday/.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3777459/

http://www.fightcancerwithimmunotherapy.com/

http://www.who.int/life-course/news/events/world-cancer-day/en/

www.123rf.com

http://www.fightcancerwithimmunotherapy.com/

 

Share This Post