Tradiție, Încredere, Profesionalism!”

editorialRevista din februarie 2016 aduce în lumina reflectoarelor Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila.

Astfel, în acest numar, veți regăsi atât o scurtă istorie a spitalului, cât și prima parte dintr-un interviu cu Generalul de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina RADU – IONIȚĂ, managerul spitalului. Cu acest prilej, doamna Comandant ne vorbește despre realizările colectivului pe care-l conduce și proiectele pe care le derulează împreună pentru ca deviza “Tradiție, Încredere, Profesionalism” să rămână o realitate.

Seria de interviuri realizate luna aceasta cu reprezentanții echipei manageriale a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila va continua cu prima parte a interviului realizat cu doamna Plutonier adjutant principal Giorgeta GROSU, Director de îngrijiri medicale. Cu o experiență deosebită atât în România, dar și în teatrele de operații prin participarea la misiunea de menținere a păcii în Afghanistan, Doamna Grosu crede că un bun asistent medical se naște cu “acel ceva pe care cu greu îl dobândești prin școală sau experiență – dragoste, empatie, devotament și respect pentru viață.”

Continuarea interviurilor cu cele două personalități o puteți citi în numărul viitor al revistei noastre.

Secțiunea “Eveniment” trece în revistă cele 2 momente importante ale lunii. Primul este marcat pe 4 februarie, ziua internațională a luptei contra cancerului, care aduce, de fiecare dată, noi sperante în găsirea unor remedii pentru acest cumplit flagel. Al doilea eveniment ce se celebrează în februarie este Ziua Mondială a Bolnavilor, pe 11 februarie. Instituită de Papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992, ea este dedicată celui aflat în suferință, dar și omului aflat lângă el: asistent medical, medic, îngrijitor sau infirmier.

Secțiunea ”Educație medicală” ne vorbește despreurgența medicală pe care o reprezintă acum schimbările climatice. Acestea pot submina progresele făcute în domeniul sănătății în ultima jumătate de secol, după cum afirmă tot mai mulți oameni de știința. OMS concluzionează, de asemenea, că schimbările climatice sunt așteptate să ducă la o creștere a numărului de decese cu până la un sfert de million de oameni pe an în perioada 2030-2050.

O altă temă de mare actualitate abordată în această secțiune este sistemul de îngrijire a persoanelor vârstnice. Articolul prezintă o analiză comparată a diverselor sisteme existente acum în Europa, inclusiv cel din România. El face apel la abordarea cât mai urgentă și responsabilă a acestei probleme, din ce în ce mai acută în condițiile în care numărul populației vârstnice în România va crește de la 3,2 milioane persoane în 2011 la aproape 3,6 milioane în 2030.

Numărul din februarie al revistei vine și cu 3 publicații apărute recent: Psihoterapia tulburărilor emoționale de Irina Holdevici și Barbara Craciun,Recunoașterea și raportarea semnelor de avertizare pentru asistentul fizio-terapeut de Catherine C. Goodman și Charlene Marshall si Tratat de ultrasonografie clinică: Principii, abdomen, obstretică și ginecologie. Volumul I – de Radu Ion Badea și Sorin M. Dudea.

Sperăm că vă veți bucura și de numărul acesta al revistei. De asemenea, vă așteptăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și, de ce nu, să alegeți să publicați articolele dumneavoastră în revista care vă aparține!

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post