24 Martie – Ziua Mondială a luptei împotriva tuberculozei – Să ne unim eforturile pentru a eradica acest flagel!

STOPTBAnul 2015 marchează atingerea unuia dintre Obiectivele de Dezvoltare a Mileniului, acela de oprire și reversare a tendinței de creștere a incidenței tuberculozei (TB). Obiectivul a fost atins – atât la nivel global, cât și în 16 dintre cele 22 de țări cel mai afectate de flagel, cu 80% dintre cazuri. Diagnosticarea și tratamentul eficace au salvat 43 de milioane de vieți, între 2000 și 2015. “Strategia de control al TB a avut un impact extraordinar în salvarea de vieți și vindecarea pacienților cu TB”, a afirmat recent Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Margaret Chan.

Lupta împotriva tuberculozei a dat rezultate semnificative, rata mortalității din aceste cauze fiind, în 2015, la jumătatea celei din 1990. Și totuși…În ciuda scăderii an de an a numărului de noi îmbolnăviri, rata la care s-a întâmplat acest lucru a fost foarte mică. La nivel global, incidența TB a scăzut cu 1.5% pe an începând cu 2000 (scăderea până atunci fiind de 18%, în total). Și boala încă ucide 1,4 milioane de persoane pe an. Mai mult, având în vedere prevalența în creștere a tuberculozei multi-drog rezistentă (TB-MDR), tendința de scădere a numărului de cazuri noi ar putea fi reversată. Totuși, tuberculoza nu poate fi încă scoasă de pe lista de amenințări la adresa sănătății publice la nivel global.

Conform Dr. Raviglione, Directorul Programului Global anti-TB al OMS, la rata curentă de scădere a incidenței TB, va mai dura foarte mult până când vom putea vorbi despre eradicarea bolii. Acest lucru nu s-a întâmplat nici măcar în Europa de Vest, unde ea reapare mai ales în rândul unor grupuri vulnerabile – săracii, imigranții sau cei afectați de HIV/SIDA. În Europa de Est, situația este și mai gravă, mai ales în spațiul ex-sovietic (Rusia, Ucraina, Azerbaidjan).

În România, deși s-au făcut progrese în ultimele decenii, 145 din 100 000 locuitori suferă încă de această boală (față de media europeană de numai 56 de bolnavi la 100 000 locuitori).

Eradicarea TB prespune eforturi deosebite pentru a pregăti sistemele medicale să ofere nivelul adecvat de îngrijiri, pe mai multe paliere – diagnosticare rapidă, medicamente eficace și eficiente și un vaccin cu o eficacitate mult crescută.

În foarte multe țări, diagnosticarea este încă problematică, în special în țările sub-dezvoltate. Metoda predominantă de diagnostic este microscopia sputei, o abordare învechită care reușeste detectarea TB în numai 50% din cazuri, în timp ce rata de succes este și mai mică în cazul copiilor sau adolescenților și a pacienților co-infectați cu HIV. De exemplu, numai 1 din 10 dintre copiii infectați cu TB este diagnosticat când se folosește microscopia sputei. În același timp, oprirea răspândirii TB-MDR cere un efort global în două direcții – asigurarea detectării timpurii și găsirea de tratamente adecvate pentru pacienții rezistenți la medicamente.

Și programele de prevenție întâmpină provocări importante. Vaccinul BCG, singurul existent acum în cazul TB și pilonul principal al programelor de prevenție, este parțial eficace. Într-adevăr, îi protejează pe copii de formele cele mai severe ale bolii, dar nu protejează pe nimeni în fața variantei celei mai comune a bolii, TB-ul pulmonar. Ca urmare, impactul lui în reducerea numărului de cazuri noi de TB a fost limitat. Și, pentru încă câțiva ani, vaccinul BCG va rămâne singurul disponibil, până la validarea și aprobarea folosirii altor câteva vaccinuri care sunt acum în faza de testare clinică.

În 2016 am intrat într-o nouă fază a luptei împotriva TB. Este cea de oprire a epidemiei globale, de unde și tema sub care OMS va promova, începând cu anul acesta, ziua de 24 martie, care este Ziua internațională de luptă împotriva tuberculozei – “Unite to end TB” – “Să ne unim pentru eradicarea TB.”

După faza de controlare a răspândirii TB, care s-a încheiat cu succes în 2015, această etapă aduce un suflu nou, OMS obținând deja angajamentul statelor membre de a pune la dispoziție resursele necesare pentru a reduce incidența TB cu 80% și morțile cauzate de TB cu 90%, până în 2035.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Surse de documentare:

http://www.weforum.org/agenda/2015/09/how-can-we-eradicate-tuberculosis/

http://www.swissinfo.ch/eng/-it-will-take-centuries-to-eradicate-tb-/31460986

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/tuberculosis-mortality/en/

http://medicalnet.ro/blog/organizatia-mondiala-a-sanatatii-profilul-de-sanatate-din-romania-se-afla-cu-mult-sub-media-regionala/1355/

 

Share This Post