La mulți ani, Doamnelor!

editorialA venit primăvara! Un anotimp special în care le sărbătorim pe cele care ne oferă bucurie și dragoste, dar și alinare când suferim.

Numărul din martie al revistei este dedicat femeilor, în general și colegelor noastre asistente medicale și moașe, în special.

O reverență adâncă celor care ne îngrijesc cu dedicație, dăruire și devotament, de cele mai multe ori, uitând de problemele sau grijile personale.

Luna aceasta revista propune câteva subiecte de interes maxim pentru mame, pentru femei, în general.

Astfel, primul dintre acestea prezintă bazele științifice ale conexiunii extraordinare dintre mamă și copil. Această legătură remarcabilă (manifestată inclusiv prin faptul că celule ale fătului migrează, prin placentă, spre mamă) maximizează șansele de supraviețuire a copilului. Mulțumită ei, mama devine mai puternică, mai dornică și, astfel, și mai capabilă să-i ofere dragoste, îngrijire adecvată și protecție

Al doilea articol oferă o incursiune în lumea nașterilor asistate de moașe, urmărind, în principal, caracteristicile modelului olandez, cunoscut în întreaga lume. În Olanda, graviditatea nu este privită ca o boală, nici la nivelul societății, nici al profesioniștilor din obstretică-ginecologie, iar această demedicalizare a actului a dus la încurajarea nașterilor la domiciliu, sub supravegherea moașelor. Acolo, ce poate fi rezolvat în afara spitalului, trebuie și este rezolvat în afara spitalului.

În plus, în acest număr vă oferim și continuarea interviurilor cu două doamne din conducerea Spitalului Militar Central – Generalul de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina RADU – IONIȚĂ, managerul spitalului, si Plutonier adjutant principal Giorgeta GROSU, director de îngrijiri medicale.

Să ne bucurăm, așadar, de venirea primăverii și de sărbătorirea femeii, în toate rolurile ei în societatea contemporană – femeie, mamă, infirmieră, asistentă medicală sau moașă, manager de spital sau director de îngrijiri!

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post