24-30 Aprilie, Săptămâna mondială a imunizării

pRv_WRh1B5kÎn ultimele luni, în mass media au apărut tot mai multe știri despre situația îngrijorătoare a vaccinării copiilor din România. Acestea atrag atenția asupra scăderii continue a ratei vaccinărilor în ultimii anii, ceea ce ne-a dus sub nivelul optim de 95% recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

La nivel mondial, rata vaccinării copiilor este la nivelul de 86%, din păcate în stagnare în ultimii ani, ceea ce începe să stârnească îngrijorarea specialiștilor, având în vedere nivelul optim de vaccinare de 95%.

În România, unul dintre motivele principale ale scăderii ratei vaccinării în rândul copiilor din ultimii ani este refuzul părinților care nu sunt de acord cu vaccinarea. Specialiștii afirmă că acest refuz este cauzat de lipsa de informare corectă a părinților.

Imunizarea este larg recunoscută ca find una dintre cele mai de succes și eficiente intervenții de sănătate, prevenind îmbolnăvirile, dizabilitatea și moartea (acum, circa 2-3 milioane pe an, la nivel mondial) cauzate de boli care pot fi prevenite prin vaccinare – difteria, hepatita B, pojarul, oreionul, tusea convulsivă, pneumonia, poliomelita, rotavirusul, diareea, rubeola sau tetanosul. Dar vaccinarea nu este importantă doar în cazul copiilor. Chiar și pentru adulți este recomandabilă o revaccinare cu vaccin difteric și tetanic o dată la sapte-zece ani.

În acest context, Ministerul Sănătății se pregătește să supună dezbaterii publice o nouă lege a vaccinarii prin care vaccinurile incluse în schema națională pentru copiii de până la 14 ani să devină obligatorii – BCG (anti-tuberculoză), HEP B (anti-hepatita B), DTPa (anti-diftero-tetano-pertussis acelulară), VPi (anti-polio poliomielitei), Hib (anti-haemophillus influenzae de tip b), ROR (anti-rubeola, anti-rujeola și anti-oreion), precum și vaccin pneumococic conjugat.

Alături de ceilalți specialiști, asistenții medicali, în principal cei din îngrijirile primare, au rolul de a contribui la informarea mai bună a opiniei publice, a părinților, în special, ajutându-i pe aceștia să conștientizeze riscurile majore ale nevaccinării. Și argumentul principal este adus de studiile care arată că aproape 30% din decesele la copiii în vârsta de 1-59 luni pot fi prevenite prin vaccinuri.

Lucrătorii medicali îi pot ajuta pe părinți să înțeleagă că un copil nevaccinat nu este doar el expus riscului îmbolnăvirii, ci îi expune și pe cei din jurul său. Cu cât rata de vaccinare este mai mică, cu atât microbii devin mai puternici. Cei care se opun vaccinării cred că bolile împotriva cărora se recomandă vaccinarea sunt de domeniul trecutului, fiind eradicate. Din păcate, nu este asa – de exemplu, în Europa și Statele Unite ale Americii, s-a raportat în ultimii ani reapariția poliomielitei, boală deosebit de gravă și considerată eradicată până în urmă cu doar câțiva ani

Foarte important de transmis părinților este și că evenimentele medicale serioase post-vaccinare sunt extrem de rare.

Organizația Mondială a Sănătății a afirmat ca suntem de departe mai expuși riscurilor de a suferi din cauza unei boli care poate fi prevenită prin vaccinare decât prin vaccinarea efectivă. Poliomelita poate duce la paralizie, în timp ce “banalul” pojar la encefalită sau orbire.

Mesajul simplu pe care pe care ar trebui să-l transmitem părinților este, deci, că beneficiile vaccinării sunt incomparabil mai mari decât riscurile improbabile care pot apărea!

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://legestart.ro/preventia-sanatate-o-noua-lege-aflata-pe-masa-parlamentarilor/

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Sanatate/Romanii+nu+isi+vaccineaza+copiii

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/24+Minute/Alexandru+Rafila+invitat+la+24+minute

http://copiisinguriacasa.ro/pentru-parinti/ce-poti-face-pentru-copil/varianta-finala-a-proiectului-de-lege-privind-vaccinarea-obligatorie-la-copii-ar-putea-fi-pusa-in-dezbatere-publica-la-sfarsitul-lunii-februarie/

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/

http://www.vaccinestoday.eu/vaccines/the-choice-not-to-vaccinate-doesnt-only-affect-you/

http://www.viata-libera.ro/societate/68740-copiii-nevaccinati-risca-sa-nu-mai-fie-primiti-la-scoala

 

Share This Post