Interviu cu doamna Viorica Nedelcu, Asistent Șef Secția ATI 2 a Institutului de Urgență pentru Boli Cardio –Vasculare “Prof. Dr. CC Iliescu”

nedelcuvioricaNe puteți povesti despre parcursul dumneavoastră profesional?

Lucrez la Institutul de Urgență pentru Boli Cardio –Vasculare Prof. Dr CC Iliescu, încă de când am terminat liceul sanitar, în 1992. Am aproape 24 de ani de experiență în același spital și aceeași secție. Vorbim despre o secție de terapie intensivă în chirurgia cardiacă și cardiologie.

Din 2001 sunt Asistentă Șefă, deci, înca 15 ani de experiență în conducere și management.

Care sunt principalele dumneavoastră reușite profesionale?

În primul rând, faptul că am putut să mențin continuitatea în practicarea acestei profesii de asistent medical. Și faptul că am păstrat același loc de muncă și am încercat să perfecționez, an de an și moment de moment, felul în care am practicat această meserie le apreciez printre principalele câștiguri.

În al doilea rând, cel puțin în activitatea de asistent șef, consider că am încercat, în mod constant, să obțin o îmbunătățire a calității acestei activități, în sensul că am avut ca scop permanent să mă perfecționez, să învăț cât mai mult și să împărtășesc cu colegii mei din această experiență câștigată și din tot ceea ce am învățat.

Mai mult, nu ne-am mulțumit să practicâm cat mai bine aceasta profesie, ci am și încercat să participăm la cât mai multe manifestări științifice de tip simpozioane, congrese, cursuri și să împărtășim cu colegii noștri cât mai mult din experiența fiecăruia.

Bineînțeles că la întoarcerea la locul de muncă am încercat să aplicăm tot ceea ce am învățat, și în felul acesta să obținem rezultate cât mai bune în îngrijirea pacientilor.

Nu în ultimul rând, în organizarea colegilor pe care îi coordonez la locul de muncă, am încercat în permanență să îi îndrum cât mai bine, și, de asemenea, să organizez cât mai bine secția, în ansamblu, să fie cât mai eficientă, cu rezultate cât mai bune.

Legat de Conferința la care ne aflăm, cum apreciați lucrările prezentate?

Consider că au fost două zile foarte bune din punct de vedere al calității lucrărilor și prezentărilor. Având în vedere că particip de câțiva ani la această Conferință, am putut să-mi dau seama că s-a produs în mod constant o evoluție în sensul creșterii calătății acestor manifestări. Am apreciat faptul că toate lucrările au fost realizate și prezentate foarte bine, deci e clar că an de an am avut o evoluție pozitivă. Sunt foarte mulțumită de ce am văzut.

Și dumneavoastră ați prezentat o lucrare. Ne puteți spune mai multe despre ea?

Sigur că da. În cursul zilei de ieri, atât eu, cât și una dintre colegele mele, una dintre asistentele din secția noastră, am avut lucrări. Ea a avut o lucrare legată de tema transfuziei, un aspect deosebit de important în activitatea pe care o desfășurăm, care presupune o mare responsabilitate din partea personalului medical pentru siguranța pacientului și a actului medical. Sunt foarte mândră că am putut să coordonez această lucrare și că a ieșit o lucrare foarte bună și apreciată, zicem noi.

Am încercat, de-a lungul timpului, să împărtășesc cu colegii mei și experiența mea de mulți ani în prezentarea de lucrări, astfel încât să ne dezvoltăm toți și să nu “rămâna numai pe umerii mei” răspunderea reprezentării științifice și de cercetare a profesiei. Sunt foarte mulțumită că am reușit s-o implic și pe colega mea Ema Modîrjac, s-o determin să prindă gustul acesta al comunicărilor științifice. Este deja al treilea an în care ea participă și prezintă o lucrare, depășindu-și și bariera emoțiilor. Am constatat că an de an s-a perfecționat și a înțeles din ce în ce mai bine cum e cu redactarea lucrărilor științifice, dar și cu prezentarea, și, într-adevăr, sunt foarte mulțumită de cum s-a prezentat anul acesta.

Referitor la lucrarea mea – Prevenirea infecțiilor de cateter, care sunt, în sine, infecții nosocomiale, infecții asociate îngrijirilor medicale, sunt lucruri de evitat și preocuparea noastră permanentă în îngrijirea pacienților ar trebui, în primul și primul rând, să fie prevenirea acestor infecții. Degeaba punem un diagnostic bun, degeaba practicăm o intervenție chirurgicală minunată, dacă pacientul dobândește o infecție. Evolutia pacientului poate fi astfel una nefavorabilă, pacientul va avea rezultate negative, poate chiar cu potențial fatal.

Care dintre celelalte lucrări prezentate v-au plăcut în mod deosebit?

Lucrarile despre reconstrucția mamară și chirurgia estetică a sânului au fost deosebit de interesante și de actualitate, un subiect sensibil pentru femeile cu boli oncologice.

Aș mai menționa lucrarea Doamnei Profesor Joy Notter – prezentarea unui aspect deosebit de important legat de formarea asistenților medicali în alte țări. Mi-au atras atenția calitatea și rigurozitatea după care se ghidează formarea asistentului medical în Marea Britanie. Dacă vom fi la fel de riguroși și în educația asistenților din țara noastră, în programul de formare a asistenților medicali – mă refer aici la școlile postliceale și facultățile pentru asistenți medicali, vom putea ajunge ca în spitale să avem asistenți medicali bine formați și bine pregătiți. Din păcate, știm cu toți că învățământul nostru, în general, și în mod special cel pentru asistenți medicali, are o calitate destul de scăzută, astfel încât ajungem să avem asistenți debutanți cu foarte puține cunoștințe teoretice și practice necesare practicării acestei profesii care, nu în ultimul rând, este una vocațională. Am fost fascinată de cât de sistematic și strict abordează organele competente din Marea Britanie această problemă – dacă un asistent medical nu dovedește înșusirea cunoștințelor teoretice și practice, după doua încercari de obținere a acestei calificări, este îndrumat spre o altă profesie.

Bineînțeles că și managementul pacientului septic este un alt subiect foarte important, iar prezentările pe acest subiect au fost foarte interesante.

În a doua zi de Conferință, până la momentul interviului, aș aprecia lucrarea despre tulburările de personalitate, lucrarea d-lui prof. Geavlete despre hematurie, precum și lucrarea despre durere.

Ce-ați face diferit la următoarele Conferințe?

Sugestiile mele sunt legate strict de logistica în sine – am sesizat aspectul legat de temperatura din sală. Ar fi de mare ajutor, mai ales pentru prezentatori, să fie o temperatură mai scăzută. Poate ar ajuta și niște sesiuni mai scurte. Și localizarea pupitrului, să fie în lateral, astfel încât prezentatorul să nu fie în centrul ecranului.

Ultima întrebare, legată de rolul pe care i-l atribuiți Ordinului și ce ar putea face diferit conducerea în relația cu membrii lui?

Rolul Ordinului Asistentilor Medicali – filiala București – este deosebit de important. Este organizația profesională care ne reprezintă interesele și care face tot ce poate să ne fie mai bine în practicarea profesiei. Consider că proiectele inițiate la nivelul filialei sunt foarte importante și reprezintă pași importanți spre viitor și înspre dezvoltarea profesiei spre un nivel cât mai apropiat de cel internațional.

Din câte pot eu să evaluez, activitatea acestora este una foarte bună și implicată, direcționată spre o permanentă și adecvată reprezentare a profesiei de asistent medical.

Share This Post