În luna aprilie, e-Asistent vă invită să citiți despre a VII-a ediție a Conferinței Anuale a OAMGMAMR București ”Abordarea holistică a stării de sănătate – educație, prevenție, îngrijire”

carmenmaziluÎn luna aprilie, e-Asistent vă invită să citiți despre a VII-a ediție a Conferinței Anuale a OAMGMAMR București ”Abordarea holistică a stării de sănătate – educație, prevenție, îngrijire

Tema de anul acesta a conferinței a fost susținută printr-un program de prezentări menite să ofere un răspuns la întrebarea ”pot fi implicați asistenții medicali și moașele în promovarea sănătății, prevenirea îmbolnăvirilor, îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate și, nu în ultimul rând, în asigurarea unei mai bune calități a vieții pacienților?”

Din programul conferinței am reținut prezentări care au adus în fața celor peste 500 de practicieni din București teme legate de promovarea sănătății precum ”Educația pentru sănătate – prioritate a Administrației Prezidențiale”, prezentată de Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier de Stat – Administrația Prezidențială, ”Educația și educatorii în diabetul zaharat – contribuție esențială în îngrijirea centrată pe pacient”, Dr. Cornelia Bala, Președinte Asociația Română de Educație în Diabet sau ”Putem învinge diabetul” – Dr. Cassandra Butu, șef interimar al Biroului pentru România al OMS.

Din prima prezentare am aflat că Administrația Prezidențială lucrează la un proiect de dezvoltare a educației în scopul prevenției (educație pentru sănătate)care să aducă la un loc reprezentanții autorităților cu responsabilități conexe din domeniile educației, sănătății, muncii și protecției sociale, sportului, alimentației, ai organizațiilor nonguvernamentale specifice și ai asociațiilor profesionale ale personalului medical.

Această inițiativă este generată de o nevoie reală pentru că, de exemplu, doar în ceea ce privește diabetul care, potrivit OMS, provoacă zeci de mii de decese în Regiunea Europeană în fiecare an, estimările arată că 20%din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite.

O altă temă importantă prezentată în cadrul conferinței este cea referitoare la educația terapeutică – un proces de educație gestionat de personalul medical instruit în educarea pacienților și care dă posibilitatea pacientului (sau unui grup de pacienți și familiilor lor) de a fi implicați în managementul propriei boli și de a preveni complicațiile acesteia, concomitent cu menținerea sau îmbunătățirea calității vieții. Conform acestui model, îngrijirea centrată pe pacient, în cazul bolnavului de diabet, de exemplu, plasează asistentul medical în poziția de educator, alături de medicul specialist diabetolog, nutriționist-dietician, psiholog, medic de familie, etc.

Dimensiunea internațională a conferinței a fost asigurată printr-un studiu de caz intitulat Nursing education and practice in UK. An overview prezentat de Prof. Joy Notter de la Faculty of Health, Education and Life Sciences, Birmingham City University.

Pe de altă parte, subiectele științifice abordate de colegii noștri în cadrul conferinței au cuprins teme extrem de variate legate de practica medicală precum: ”Rolul asistentului medical în prevenirea accidentelor legate de transfuzie” – Mihaela Bratanof, asistent medical generalist licențiat, Emanuela Mădârjac, asistent medical generalist și Viorica Nedelcu, asistent medical generalist licențiat, Institutul de Urgență pentru Boli cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”, ”Profilaxia infecțiilor sangvine asociate cateterelor centrale – Ghidurile CDC în 2016” – Viorica Nedelcu, asistent medical generalist licențiat, Institutul de Urgență pentru Boli cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”, sau ”Rolul asistentului medical de fizioterapie în reabilitarea hemiplegiei – Abordarea clasificării internaționale a funcționării dizabilității și sănătății” – Ileana Ciobanu, asistent medical BFT, Cristina Anca Ciucu, Asistent medical BFT, SUU Elias.

Cu o parte dintre autori sau cu reprezentanți ai audienței am discutat după conferință, pentru a înțelege mai bine cum și-au ales tema sau cum se raportează la subiectele audiate. Poveștile lor profesionale și impresiile legate de conferință se regăsesc și ele în secțiunea ”Interviu” a revistei noastre.

Cum v-am obișnuit până acum, revista vă aduce și de data aceasta noutăți din Lumea medicală. În articolul intitulat “Peste o decadă de progres spectaculos în tratarea cancerului de sân”,vă prezentăm câteva dintre descoperirile momentului, importante pentru înțelegerea și tratarea cancerului de sân, care au fost prezentate la Conferința Europeană a Cancerului de Sân desfășurată anul acesta în martie. Una dintre concluziile evenimentului a fost cea vizând importanta adoptării unei abordări multi-disciplinare în tratarea cancerului de sân și în îngrijirea pacienților.

De mare interes este și articolul despre cancerul pancreatic, principalii factori de risc și cum îi putem controla, propus luna aceasta pentru secțiunea Educație Medicală. Din acest articol aflăm că factorii pe care îi putem controla – fumatul, consumul excesiv de alcool, diabetul, obezitatea și infecțiile – aduc două treimi din riscul total. Ca urmare, măsurile de prevenție pentru cancerul pancreatic vor cuprinde, de fapt, orice ne permite eliminarea sau reducerea acestor factori de risc controlabili.

Secțiunea Evenimente prezintă cele 2 momente de marcă ale lunii – 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății, și 24-30 aprilie – Săptămâna Mondială a Imunizării.

Nu lipsesc nici cărțile lunii aprilie, recomandări pentru o lectură instructivă și alertă.

Sperăm să vă bucurați și de acest număr extrem de bogat în evenimente speciale și informații de ultimă oră din lumea medicală. De asemenea, vă așteptăm să ne împărtășiți ideile, sugestiile și, de ce nu, să alegeți să publicați articolele dumneavoastră în revista care vă aparține!

 

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post