Un tratament cu potențial revoluționar pentru pacienții cu Alzheimer

alzheimer-pareja-ancianos-Studiile sociologice ne arată că, după cancer, oamenii se tem cel mai mult de boala Alzheimer. Pe de altă parte, studiile medicale spun că Alzeimerul nu este numai boala bătrâneții. Ea începe, de fapt, foarte devreme, la 35-40 de ani, când apar primele modificari, cu 10-15 ani înainte să apară primele manifestări exterioare. Acest lucru a fost confirmat cu ajutorul unor teste neuroimagistice care au permis vizualizarea unora dintre leziunile anatomo-patologice considerate caracteristice pentru această afecțiune.

Aceste teste au arătat fără dubiu că leziunile se acumulează în ani.

Boala Alzheimer este una dintre cele mai devastatoare la nivel individual și al familiei, dar și una extrem de costisitoare pentru societate. În Europa, se estimează că pentru cei aproape 10 milioane de pacienți, costurile totale cu îngrijirea medicală și socială sunt de cel puțin 105 miliarde de euro, fără includerea costurilor indirecte date de impactul asupra îngrijitorilor, mai ales a celor din familie.  Aceștia au, cel mai adesea, probleme în a continua activitatea profesională, cu consecințe serioase asupra veniturilor familiei.

În România există acum aproape 500 000 de persoane care suferă de demență Alzheimer și, ținând cont de tendințele alarmante ale evoluției demografice, se estimează că numărul se va tripla până în 2025, o evolutie asemanatoare cu cele de la  nivel european și mondial. Un alt factor agravant al situației este că 80% dintre cazuri sunt depistate târziu, când evoluția bolii nu mai poate fi întârziată.

După ani de cercetări, majoritatea oamenilor de știință cred acum că plăcile amiloide și ghemurile neuro-fibrilare sunt semnele distinctive ale bolii Alzheimer, contribuind la degradarea neuronilor și, astfel, la apariția simptomelor ulterioare.

Amiloidul este un fragment microscopic al unei proteine mai mari numită precursor amiloid sau proteină amiloidă (APP) care se găsește în organism.

În cazurile de Alzheimer, această proteină este prelucrată în mod necorespunzător, creându-se o substanță numită beta-amiloid, care este toxică pentru creier.

 

neuroni

Neuroni ai unui creier normal  și Neuroni afectati de placi amiloide si ghemuri neuro-fibrilare

 

 

 

 

 

 

Într-un creier sănătos, aceste fragmente de proteină ar fi fărâmițate și eliminate, dar în cazul Alzheimer-ului, acestea se acumulează și formează plăci insolubile.

Ghemurile neuro-fibrilare pot fi găsite în interiorul neuronilor și apar din cauza proteinelor tau defecte, care se adună într-o masă groasă și insolubilă. Această masă face ca microtubulii, filamentele foarte mici, să se deformeze și să împiedice transportul corespunzător al elementelor esențiale precum nutrienți sau organite, ca atunci când furtunul aspiratorului se contorsionează.

După descoperirea acum câțiva ani a acestor semne distinctive ale bolii, începutul anului 2016 a mai adus o descoperire cu potențial extraordinar în găsirea unui remediu. Astfel, în martie, o echipă de cercetători de la Queensland Brain Institute (QBI) de la University of Queensland a publicat în revista Science Translational Medicine descoperirea unei tehnologii pe bază de ultra-sunete care poate curăța creierul de toxicele placi amiloide. Datorită unei oscilații super rapide, aceste ultra sunete sunt capabile să depășească stratul protector care ferește creierul de bacterii și să stimuleze celulele microgliale ale creierului să se activeze. Aceste celule microgliale sunt, de fapt, celule care ajută la îndepărtarea reziduurilor din creier și reusesc să curețe plăcile amiloide, cele care produc cele mai grave simptome ale Alzheimer-ului.  Acest tratament a dus la recuperarea până la 75% a funcției memoriei la șoarecii de laborator pe care a fost folosit. Echipa este optimistă că în 2017 poate începe primele teste clinice cu subiecți umani.

Dacă acele teste vor confirma rezultatele spectaculoase înregistrate în cazul testelor pe șoarecii de laborator efectuate până acum, se va deschide o nouă eră în medicină. Alzheimer-ul și demența, în general, boli care vor cunoaște o creștere exponențială odată cu îmbătrânirea accelerată a populației la nivel mondial, vor putea fi tratate cu succes, spre deosebire de tot ce se putea spera până acum – o depistare precoce care să permită întarzierea proceselor de neuro-degenerare.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.sciencealert.com/new-alzheimer-s-treatment-fully-restores-memory-function/

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2012/dementia_20120411/en/

http://adevarul.ro/sanatate/minte-sanatoasa/bolnavii-alzheimer-traiesc-mai-putinin-romania-decat-restul-europei-1_53105969c7b855ff56bd29bf/index.html

http://www.alz.ro/noutati/societatearomanaalzheimer/dementa-problema-majora/

http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/In+Romania+bolnavii+de+Alzheimer+duc+lipsa+de+servicii+postdiagn

http://www.smart-publications.com/articles/clear-your-brain-of-the-toxic-gunk-that-causes-alzheimers-disease1

 

Share This Post