31 mai – Ziua internațională fără tutun

fumatSe speră că noua lege anti-fumat care se aplică în România din 16 martie va da un nou imbold luptei împotriva fumatului. Anual, 42 000 de români mor din cauza bolilor provocate de fumat, în special cancer și afecțiuni cardiovasculare.

Într-o luare comună de poziție, reprezentanții societăților de pneumologie și cardiologie din România, precum Societatea Română de Pneumologie sau Fundația Română a Inimii  arată că aproximativ 90% dintre cancerele pulmonare sunt cauzate de fumat. În același timp, fumatul este răspunzător pentru ca. 70% dintre infarctele miocardice la populația de până la 60 de ani din România.
Fumatul este o epidemie, una cu consecințe extrem de negative în domeniul sănătătii publice, o amenințare serioasă pe care o avem de înfruntat în acest moment în lume. Povara cea mai grea a fumatului se înregistrează în țările sub-dezvoltate sau în curs de dezvoltare, unde trăiesc aproximativ 80% dintre cei peste 1 miliard de fumători la nivel mondial. Fumatul îi ucide până la urmă pe aproape 1 din 2 fumători. Sunt în jur de 6 milioane de decese pe an din cauza fumatului, mai mult de 5 milioane cauzate în mod direct, în timp 0,6 milioane sunt rezultatul fumatului pasiv.

Fumatul pasiv este foarte periculos și nu există un nivel sigur de expunere la fumatul pasiv, la fumul din restaurante, birouri sau alte spații închise în care se fumează. Există peste 400 de compuși chimici în fumul de țigară, dintre care cel puțin 250 sunt cunoscuți a fi nocivi și mai mult de 50 drept cancerigeni. În cazul adulților, fumatul pasiv poate duce la boli cardiovasculare și respiratorii serioase, inclusiv cancerul de plămâni. La sugari, poate duce chiar la moarte subită. În cazul femeilor gravide, poate duce la nașterea unui făt cu greutate foarte mică. Se estimează că aproape jumătate dintre copii respiră în mod regulat aer poluat cu fum de țigară. Iar consecințele sunt grave – astfel, copiii reprezentau, în 2004, aproape 30% dintre decesele cauzate de fumatul pasiv.

Pe 31 mai în fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii ei marchează la nivel mondial Ziua fără tutun, cu scopul de a sublinia riscurile majore de sănătate la care se expun fumătorii și de a promova politici publice de reducere a consumului de tutun. Fiecare persoană are dreptul de a respira un aer nepoluat de fumul de țigară.

OMS este angajată ferm în lupta împotriva epidemiei globale a fumatului. Convenția Cadru a OMS cu privire la controlul tutunului a devenit valabilă în februarie 2005. De atunci, a devenit unul dintre cele mai adoptate tratate din istoria ONU, cu 180 de semnatari care reprezintă 90% din populația lumii. Această Convenție Cadru rămâne, la mai mult de 10 ani de la adoptare, un document fundamental în promovarea sănătății publice, fiind un tratat bazat pe dovezi care reafirmă dreptul oamenilor de a se bucura de cel mai înalt nivel de sănătate

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.economica.net/efectul-legii-anti-fumat-se-inchid-carciumile_114032.html

http://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2016/en/

http://www.ziare.com/stiri/legea-antifumat/medici-nu-vor-modificarea-legii-antifumat-ii-protejeaza-si-pe-fumatori-si-pe-nefumatori-1418059

http://www.actualitati-arad.ro/cum-vor-arata-pachetele-de-tigari-din-2016-vezi-mesajele-de-avertizare/

 

Share This Post