Zilele internaționale ale moașelor (5 mai) și asistenților medicali (12 mai)

amLa nivel mondial, moașele reprezintă principala forță de îngrijire a femeilor gravide, lăuzelor și nou născuților, iar Ziua Internațională a Moașelor, sărbătorită în fiecare an pe 5 mai, este o recunoaștere publică a contribuției lor esențiale pentru starea de sănătate a mamei și copilului.

Moașele salvează vieți zi de zi. Se estimează că prezența lor în număr mai mare ar putea evita până la două treimi din cele ca. 300 000 de morți materne la naștere și cele aproape 3 milioane de morți infantile pe an.  Cele peste 70 de țări unde au loc acum peste 95% din morțile la naștere au doar 40% din numărul de moașe, asistenți medicali și medici din lume.  Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și Agricultură colaborează în prezent cu o rețea de parteneri locali din aceste țări pentru a forma noi moașe și a le pregăti mai bine pe cele deja existente și pentru a crește nivelul serviciilor pe care acestea pot să le ofere.

moasaTema de anul acesta a Zilei Internationale a Moașelor este formulată sub egida “Mama și Nou Născutul” pentru a promova o viziune de dezvoltare a profesiei în care moașele joacă un rol mai cuprinzător decât acum în asigurarea unei nașteri sigure și în protejarea drepturilor femeilor și fetelor în zona sănătății reproducerii.

Luna mai ne aduce și o altă sărbătoare specială pentru lumea medicală.

Pe 12 mai se marchează Ziua Internațională a Asistenților Medicali, sub tema “Asistenții medicali – o resursă vitală pentru schimbare – îmbunătățind rezistenta și capacitatea de adaptare a sistemelor de sănătate”.

În continuarea campaniilor dedicate acestei Zile, pe 20 și 21 mai se va desfășura la Geneva a 6-a întâlnire bianuală dintre reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ai Consiliului Internațional al Moașelor și ai Confederației Internaționale a Moașelor.

Tema principală a întâlnirii de anul acesta este viitorul profesiei de asistent medical și moașă în contextul Obiectivelor ONU de Dezvoltare Sustenabilă, a Strategiei Globale a OMS privind forța de muncă din Sănătate – Forța de Muncă 2030 și al angajamentelor globale privind accesul universal la serviciile de sănătate. Obiectivul de dezvoltare sustenabilă din domeniul sănătății (“asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea stării de bine pentru toți locuitorii planetei, la toate vârstele”) este esențial pentru atingerea celorlalte obiective de dezvoltare durabilă.

12maiAccesul universal la îngrijiri medicale de calitate cere existența unui sistem medical performant în care activează un număr corespunzător de cadre medicale bine pregatite și motivate. Pe de altă parte, se estimează că până în 2030 vom avea un deficit de 10 milioane de cadre medicale (asistenți, moașe și medici) la nivel mondial, ceea ce va reprezenta un obstacol major pentru un sistem medical performant.

Fiind cel mai numeros grup de cadre medicale, prezenți în toate mediile medicale, asistenții medicali pot juca un rol important în îmbunătățirea rezistenței și capacității de adaptare a sistemului medical în fața provocărilor viitoare și pot face diferența pentru creșterea eficienței și eficacității acestuia, fiind o forță vitală pentru schimbare!

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.who.int/life-course/news/events/midwife-intl-day/en/

http://www.unfpa.org/events/international-day-midwife#sthash.qc1pdiuy.dpuf

http://www.icn.ch/publications/2016-nurses-a-force-for-change-improving-health-systems-resilience/

 

Share This Post