Spitalul de Urgență MAI – Continuă tradiția de excelență a fondatorului, Prof. Dr. Dimitrie Gerota

gerota2Spitalul de Urgență MAI “Gerota”, spital departamental cu secții medicale și chirurgicale, și-a dezvoltat activitatea pe locul vechiului sanatoriu “Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.

Piatra de temelie a sanatoriului a fost pusă de marele profesor, în 1907, iar instituția i-a purtat numele până la naționalizarea survenită în anul 1948. Apoi, din nou, după 1998, spitalul a obținut reatribuirea numelui de “Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.

Alături de Carol Davila, Dimitrie Gerota este unul dintre fondatorii medicinei românești. El ocupă un loc de cinste în această galerie ilustră, împreună cu V. Babeș, G. Marinescu, I. Cantacuzino, T. Ionescu sau G. Asachi. Dimitrie Gerota a fost chirurg specializat în chirurgia urologică, urologia fiind un domeniu în care a adus contribuții importante – de exemplu, este primul care a descris fascia perirenală, care îi și poartă numele.

În același timp, este considerat și primul radiolog și radioterapeut român. De altfel, introducerea în medicina românească a radiografiei și radioterapiei i-a adus titlul de membru corespondent al Academiei Române în 1916.

gerota3Născut în 1867 la Craiova, Dimitrie Gerota și-a făcut studiile universitare și postuniversitate în clinici medicale universitare din București, Franța și Germania. Întors în țară, a început să practice medicina și să activeze și în corpul didactic. Din 1897 a început să predea anatomia la Școala Națională de Arte Frumoase, avându-i printre studenți și pe Constantin Brâncuși. Aceste lecții de anatomie l-au inspirat pe marele artist să creeze lucrarea “Jupuitul”.

Cu susținere din partea Profesorului Gerota, Brâncuși a mai făcut 3 sau 4 exemplare ale lucrării, acestea aflându-se acum în Colecția Muzeului de Anatomie din Iași, la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca și în patrimoniul Facultății de Medicină din București. De altfel, Profesorul Gerota l-a ajutat pe Brâncuși să ajungă la Paris pentru studii, oferindu-i și o bursă lunară.

În Spitalul-sanatoriu înființat de Prof. Dr. Gerota în București, la începutul secolului al 20-lea și care a reprezentat punctul de plecare pentru Spitalul de Urgență MAI, medicul a făcut numeroase acte de caritate, oferind îngrijire și efectuând intervenții chirurgicale pro-bono persoanelor defavorizate. Conform Profesorului Dr. Chira, autor al monografiei „Profesor Doctor Dimitrie Gerota. Un om pentru eternitate”, care a ocupat și funcția de șef al secției de gastroenterologie și hepatologie al Spitalul de Urgență MAI „Dimitrie Gerota”, în spital s-a păstrat “abnegația transmisă de la el și de la medicii care au profesat aici, spiritul de solidaritate cu pacienții săraci, modelul de bun medic cu toți pacienții, indiferent de categoria socială.”

Spitalul se află acum într-un important proces de dezvoltare, modernizare și extindere, pentru a putea continua tradiția de excelență asociată numelui ilustrului său fondator.

gerota4Astfel, Spitalul a implementat încă din 2011 un sistem de management al calitatii ISO 9001 și continuă procesul de modernizare a dotarilor și facilităților medicale, având laborator propriu de analize, laborator de imagistică, precum și o secție de recuperare medicală, alături de o unitate de primiri urgențe.

Spitalul are un număr de aproape 500 de paturi și a gestionat, în anul 2015, un număr de 17.444 de cazuri externate, din care 13.219 prin spitalizarea continuă și 4225 la spitalizarea de zi.

Colectivul medical al spitalului este dedicat și activității științifice, urmărind creșterea continuă a nivelului de pregătire a personalului și împărtășirea experienței și bunelor sale practici, Astfel, Spitalul a organizat, în octombrie 2015, alături de Direcția Medicală MAI – București,  al XVIII-lea Simpozion Național Prof. Dr. Dimitrie Gerota”. Acesta a devenit în timp o manifestare recunoscută pentru calitatea lucrărilor și discursului științific.

La Spitalul de Urgență M.A.I. se editează și “Noutatea Medicală”, o publicație de informare și comunicare medicală care a ajuns în al 16-lea an de apariție.

gerota5

http://www.spitalgerota.mai.gov.ro

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

Surse de documentare:

http://www.spitalgerota.mai.gov.ro/contact/

http://www.miscareaderezistenta.ro/sanatate/17063-prof-dr-dimitrie-gerota-prof-dr-constantin-chira-spitalul-gerota-chirurgie-radiografie-apendicita

http://www.medicalstudent.ro/publicatii/dimitrie-gerota-si-jupuitul-lui-brancusi.html

www.ps2.ro

http://www.medicalstudent.ro/publicatii/dimitrie-gerota-si-jupuitul-lui-brancusi.html

 

Share This Post