Ziua Internațională Împotriva Abuzului de Substanțe – 26 iunie

medicamenteÎn fiecare an, pe 26 iunie, Organizația Națiunilor Unite (ONU) promovează lupta împotriva abuzului de substanțe și a traficului ilegal de droguri.

Abuzul de substanțe este folosirea repetată a unei substanțe, situație în care utilizatorul consumă substanța în cantități sau prin metode neaprobate sau nerecomandata de medici. În țările dezvoltate, în special Statele Unite ale Americii, un fenomen din ce în ce mai răspândit de abuz de substanțe este abuzul de medicamente, mai ales analgezicele pe bază de opioide prescrise în rețete.

Pentru a încerca să reducă acest fenomen îngrijorător, autoritățile din domeniu precum Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA a emis recent recomandări cu privire la prescrierea opioidelor pentru durerile cronice. În același timp, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA, organismul care aprobă folosirea medicamentelor, a anunțat că analgezicele opioide cu efect imediat vor trebui să aibă un avertisment cu privire la riscurile grave ale abuzului, dependenței sau supradozelor.

Specialiștii din SUA consideră că abuzul și dependența de opioide reprezintă una dintre provocările principale de sănătate publică.

De exemplu, în anii 1990, numărul rețetelor pentru analgezice prezentate la farmaciile din SUA a crescut cu ca. 2-3 milioane pe an, atingând chiar și o creștere de 8 milioane în 1996 față de 1995.

Unul dintre motivele principale ale exploziei folosirii acestor analgezice a fost și părerea larg răspândită că folosirea pe termen scurt a opioidelor are un risc scăzut de dependență.

Începând cu 2010-2011, tot mai multe studii au arătat că analgezicele opioide au totuși un risc crescut de dependență, chiar și în cazul folosirii pe termen scurt, iar abuzul acestora pe termen lung poate duce la moartea consumatorilor.

Unii specialiști, precum Dr. Tom Frieden, Directorul Centrului pentru Controlul Bolilor, afirmă că nicio altă clasă de medicamente folosite curent pentru a trata o condiție non-fatală nu omoară pacienții atât de frecvent.

Studii recente legate de folosirea pe termen lung a analgezicelor opioide arată că folosirea acestora pentru tratarea durerilor cronice poate duce, de fapt, la înrăutățirea durerii și a capacității funcționale a pacienților, probabil deoarece cresc percepția durerii. De asemenea, se pare că printre pacienții care folosesc opioidele pentru tratarea durerilor cronice nelegate de cancer rata de dependență atinge alarmanta rată de 25%.

Analgezicele opioide sunt, din păcate, doar vârful aisbergului, existând o paletă extrem de largă de substanțe a căror folosire a crescut semnificativ în ultimele decenii. Abuzul și dependența de substanțe au efecte negative serioase atât la nivel individual, cât și pentru societate. De exemplu, se estimează că în SUA costurile totale ale abuzului de substanțe, incluzând și costurile legate de scăderea productivității sau ale infracțiunilor și crimelor comise de persoane sub influența anumitor substanțe, depășesc 600 de miliarde anual. În plus, aceste miliarde nu vor putea include niciodată și costul intangibil, psiho-social, reprezentat de dezintegrarea familiei, pierderea locului de muncă, eșecul școlar sau violența domestică prea des prezente în cazul abuzului de substanțe.

Din fericire, acesta poate fi prevenit și există nenumarate povești de succes, atât la nivel individual, cât și comunitar. Succesul acestor demersuri de prevenție cere implicarea familiilor, școlii, comunității și mass mediei, care trebuie să își conjuge eforturile pentru a le arăta oamenilor, în special tinerilor, că abuzul de substanțe, chiar și pe termen scurt, are efecte grave.

Educarea și sensibilizarea opiniei publice este esențială în succesul oricărui astfel de demers. Profesorii, părinții și profesioniștii din sănătate au rolul de a transmite permanent acest mesaj, educând și sensibilizând astfel opinia publică, mai ales tinerii, demers esențial pentru a adresa această gravă provocare de sănătate publică.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Surse de documentare:

https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/understanding-drug-abuse-addiction

http://edition.cnn.com/2016/05/12/health/opioid-addiction-history/index.html

http://edition.cnn.com

 

Share This Post