14 iunie – Ziua Internațională a Donatorilor de Sânge

girl-w-logos-630Cu ocazia Zilei Internaționale a Donatorilor de Sânge de anul acesta, Organizația Mondială a Sănătății își propune să popularizeze, sub generoasa temă “Sângele care ne unește viețile,” povești emoționate de vieți salvate mulțumită donatorilor. Este o temă care urmărește, atât să le aducă un omagiu donatorilor existenți, cât și să încurajeze oamenii să aibă grijă unii de ceilalți, devenind donatori și salvând viețile celor din jurul lor.

Multe progrese medicale care au îmbunătățit tratamentul unor boli și leziuni traumatice grave au dus la creșterea numărului de transfuzii necesare pacienților.

Chirurgia, gestionarea traumelor și cancerele cer, cu o mare probabilitate, efectuarea de transfuzii. În lume, la nivel mondial, se efectuează peste 230 de milioane de operații majore pe an, dintre care 60 de milioane pentru gestionarea leziunilor traumatice, 30 de milioane pentru tratamentul cancerului și alte 10 milioane pentru complicațiile legate de graviditate.

În țările în care facilitățile de diagnosticare și opțiunile de tratament sunt limitate, majoritatea transfuziilor sunt prescrise pentru gestionarea complicațiilor din timpul gravidității și nașterii, a anemiilor severe la copii, leziunilor traumatice și pentru tratarea bolilor de sânge. De exemplu, hemoragia reprezintă cauza a peste un sfert dintre cele 530 000 de decese materne care au loc în fiecare an, dintre care 99% în țările în curs de dezvoltare. Accesul la transfuzii sigure și de calitate ar putea, deci, preveni un sfert dintre decesele materne și posibilitatea de a face transfuzii de sânge a fost identificată drept una dintre cele 8 funcții critice care ar trebui să fie prezente în facilitățile medicale care oferă, în regim de urgență, îngrijiri obstretice și îngrijiri ale nou născutului.

De asemenea, accidentele rutiere duc, în fiecare an, la moartea a 1,3 milioane de oameni la nivel global și, în plus, rănesc sau cauzează dizabilități unui număr impresionant de oameni, între 20 și 50 de milioane, dintre care foarte mulți au nevoie de transfuzii în primele 24 de ore de la internare.

OMS își propune ca obiectiv al anului 2020 ca toate țările să colecteze necesarul de sânge prin intermediul donatorilor voluntari neplătiți, iar peste 60 de țări, în principal cele mai dezvoltate, au atins déjà acest obiectiv. În același timp, la polul opus, pentru 40 de țări sângele colectat de la voluntari reprezintă mai puțin de 25% din total, restul de 75% provenind de la familie, prieteni și donatori plătiți.

În țările dezvoltate, se înregistrează aproape 40 de donări la 1000 de locuitori, față de 12 în țările în curs de dezvoltare și 4 în țările sub-dezvoltate. În România, deși în ultimii ani s-a observat o ușoară creștere a numărului donatorilor voluntari, numărul acestora este încă foarte mic, cel mai mic din EU, înregistrându-se până în 20 de donări la 1000 de locuitori. În plus de creșterea numărului de donatori voluntari, este foarte important ca aceștia să doneze în mod repetat. Fiecare colectare este de doar 450 ml, iar creșterea bazei de donatori voluntari periodici ajută la asigurarea unui flux constant de sânge și la asigurarea calității acestuia.

transfuziiÎn sistemele medicale care se bazează în proporție covârșitoare pe donatorii voluntari, pacienții au acces la transfuzii mai sigure, cu sânge de calitate, fără de care viața lor ar putea fi pusă în pericol. Sângele și produsele din sânge pe care aceștia le primesc de la donatorii voluntari au un risc mai scăzut de a fi purtător de infecții deoarece voluntarii, nefiind remunerați, nu au niciun motiv de a ascunde informații legate de starea lor de sănătate. Donatorii voluntari sunt motivați de stima de sine și spiritul lor civic, de responsabilitatea morală și socială pe care știu că o au.

Un studiu publicat în revista Transfusion Medicine Reviews din SUA arată că intervențiile de promovare a donării de sânge care se axează pe nobilul sens psiho-social al acestui act sunt cele mai eficace. Există multe povești de succes în acest sens, chiar și în țările în curs de dezvoltare. De exemplu, în Vietnam, rata de satisfacere a necesarului de sânge cu ajutorul donatorilor voluntari a crescut de la 30% la aproape 90%, în doar 10 ani. În Insulele Cook, campaniile de conștientizare în rândul cadrelor medicale, în special cele din asistența primară, și al comunităților a dus, în numai 5 ani, la satisfacerea în întregime a cererii de sânge cu ajutorul voluntarilor (de la 30% în 2002).

Transfuziile sanguine sunt o componentă indispensabilă a oricărui sistem de îngrijiri medicale, contribuind la salvarea a milioane de vieți în fiecare an, la nivel mondial, atât în situații de urgență, cât și în situații de rutină, permițând efectuarea de intervenții medicale și chirurgicale de o complexitate din ce în ce mai mare și crescând astfel speranța de viață și calitatea vieții pacienților cu diverse condiții medicale acute și cronice.

Recunoașterea publică a acestei contribuții și încurajarea dezvoltării ei prin măsuri concrete, în cadrul unor politici naționale coerente sunt condiții necesare pentru atingerea unui grad de 100% în satisfacerea nevoii de sânge prin donatorii voluntari.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Surse de documentare:

http://www.aspjbacau.ro/?option=com_content&view=article&id=212:ziua-donator&catid=35:comunicate-presa&Itemid=188

http://www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day/2016/en/

http://lbbonline.com/news/how-geometry-global-romania-got-rid-of-red-to-drive-blood-donations/

http://transfusionnews.com/2012/07/20/study-identifies-most-effective-ways-to-increase-blood-donations/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK305666/

 

 

Share This Post