E-asistent vă dorește o vară plină de realizări pe plan profesional și personal!

editPrimul număr de vară al revistei vă îndeamnă să fiți alături de noi într-o nouă incursiune incitantă în lumea noastră profesională și a cunoașterii medicale.

Vom afla împreună ce planuri de dezvoltare și ce provocări are conducerea Spitalului de Urgență MAI “Prof. Dr. Dimitrie Gerota” mulțumită interviurilor desfășurate cu echipa acestuia. Includem în acest număr primul interviu cu Directorul de îngrijiri, colega noastrăasistent medical, Mirela Șelavîrtea.

Purtând numele ilustrului Prof. Dr. Dimitrie Gerota, colectivul spitalului care se află în lumina reflectoarelor luna aceasta și-a propus să continue tradiția de excelență a fondatorului.

Marcăm și noi, în numărul de iunie, doua Zile Internaționale cu impact major asupra sănătății publice. Prima dintre ele, Ziua Internațională a Donatorilor, care se sărbătorește pe 14 iunie își propune să popularizeze, sub generoasa temă “Sângele care ne unește viețile,” povești emoționate de vieți salvate mulțumită donatorilor. Această temă urmărește atât să le aducă un omagiu donatorilor existenți, cât și să încurajeze oamenii să aibă grijă unii de ceilalți, devenind donatori și salvând viețile celor din jurul lor.

Pe 26 iunie, se celebrează Ziua Internațională împotriva abuzului de substanțe, care are efecte negative extrem de grave atât la nivel individual, cât și pentru societate. Din fericire, acesta poate fi prevenit, iar profesorii, părinții și profesioniștii din sănătate trebuie să transmită permanent acest mesaj. Ei au rolul de a educa și sensibiliza opinia publică, mai ales tinerii, demers esențial pentru a adresa această gravă provocare de sănătate publică.

Subiectele alese pentru secțiunile “Educație Medicală Continuă” și “Lumea Medicală” de luna aceasta sunt de mare actualitate în societate. Pe de o parte, vorbim despre administrarea de medicamente psihotrope copiilor și tinerilor cu tulburarea hiperkinetică de deficit de atenție (THDA), care stârnește din ce în ce mai multe controverse printre specialiștii psihiatri, pediatri sau psihoterapeuți. Tot mai mulți dintre aceștia cred că problemele copiilor sunt în principal de natură psiho-socială și/sau educațională. Iar administrarea de medicamente psihotrope reduce în mod nefericit aceste contexte complicate legate de experientele copiilor respectivi la dimensiunile înguste ale unor categorii de diagnostic medical.

Al doilea subiect ales pentru dumneavoastră se referă la procesul de îmbâtranire și una dintre potențialele lui cauze, deteriorarea mitocondriilor, generatoarele de energie ale celulelor noastre. Mitocondriile coordonează o multitudine de căi metabolice și de semnalizare și joacă, de asemenea, un rol important în procesul de programare a morții celulare. Declinul funcției respiratorii și creșterea stresului oxidativ la mitocondrii sunt doi factori despre care se crede că au un rol în procesul de îmbătrânire. Articolul ne arată și că reversarea deteriorării mitocondriilor este potențial posibilă prin creșterea nivelul prezenței celulare a unei molecule numită adenin nicotinamida (NAD). Studiile au arătat că scăderea nivelului acestei molecule cu rol important în metabolizarea energiei celulare contribuie la procesul de deteriorare a mitocondriilor.

Nu în ultimul rând, vă propunem 3 lucrări medicale de mare relevanță pentru asistenții medicali și moașe – Chirurgie – Manual pentru cadre medii și scoli sanitare postliceale – deSilvian Daschievici și Mihai Mihailescu, Tratat de nursing (îngrijirea omului sănătos și bolnav) – de Crin Marcean și Compendiu de pediatrie pentru cadre medii (Nursing 0 – 18 ani) – de Eduard Allan Glasper.

Vă invităm să vă bucurați de venirea verii, dar și de acest nou număr al revistei și vă îndemnăm să ne trimiteți ideile și propunerile de articole pe adresa redacției: secretariat@oammrbuc.ro

 

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post