Recomandări de practică clinică pentru tratamentul insomniei cronice la adulți

insomnieÎn lume, aproape 100,000 de oameni sunt implicați în fiecare an în accidente cu leziuni, din cauza oboselii provocate de lipsa somnului, ne spun statisticile. În același timp, tulburările de somn au un impact negativ din ce în ce mai serios asupra productivității la locul de muncă și a calității vieții.

În ultimul secol, insomnia a devenit o problemă de sănătate publică. Astfel, în plus de tulburările ocazionale de care aproape toți suferim cel puțin o dată în viață, studiile arată că insomnia și alte tulburări severe ale somnului ating circa 20% din populație. Iar rata aceasta este prezentă atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare. În România, se estimează că aproape un sfert din populație suferă de tulburări ale somnului, în special insomnie.

Și deși foarte multe persoane întâmpină dificultăți să adoarmă sau să-și păstreze starea de somn până dimineața, chiar și atunci când au condiții bune, foarte puține dintre acestea apelează la un specialist pentru a determina cauzele tulburărilor lor și pentru a primi un tratament adecvat.

O serie de cauze țin de anumite boli ale căror manifestări (durere, incontinență urinară, apnee în somn, sindromul picioarelor neliniștite) sau efecte adverse ale tratamentului medicamentos pe care îl iau le împiedică somnul normal. De exemplu, apneea în somn este o cauză destul de frecventă a insomniei, Societatea Română de Pneumologie estimând că aproximativ 1 milion de români sunt afectați. Din păcate, vasta majoritate dintre aceștia nu sunt diagnosticați și, deci, nici tratați. Sindromul picioarelor neliniștite, o condiție în care o persoană simte un disconfort accentuat la nivelul picioarelor, mai ales seara când sta în poziție culcată în pat, este de asemenea pe lista factorilor care pot duce la tulburări cronice de somn. Tulburările de somn sunt frecvente la pacienții cu sindromul picioarelor neliniștite din cauza nevoii acestora de a se mișca, cel puțin a mișca picioarele, pentru a atenua senzația de disconfort.

O altă serie de cauze ale insomniei sunt de natură psihologică (stres, anxietate, depresie etc.). În aceste cazuri, se ajunge, de obicei, la o spirală negativă – a avea probleme de somn în plus față de problemele cauzate de anxietate sau depresie duce la o intensificare a ambelor categorii de probleme – atât a celor de somn, cât și cele psiho-emoționale. Această înrăutățire a stării generale poate duce apoi la abuzul de droguri sau alcool, care la rândul lui înrăutățesc starea generală a celui afectat.

Din fericire, majoritatea tulburărilor de somn pot fi prevenite sau tratate. În primul rând, cei care au asemenea probleme trebuie să consulte un specialist, pentru a determina cauzele tulburării – condiție medicală, tulburare psiho-emoțională, abuzul de substanțe, condiții improprii de somn – și pentru a primi tratament adecvat. În al doilea rand, aceștia ar trebui să primească consiliere în privința igienei somnului (ore de somn, condiții de somn, etc) și controlului stimulilor (alcool, tutun, cafea, folosirea calculatorului, privitul la TV, etc) înainte de culcare.

Pentru cauzele de natura psihologică ale insomniei cronice, Colegiul Medicilor din SUA (the American College of Physicians) a formulat foarte recent o serie de recomandări de practică clinică pentru managementul insomniei cronice la adulți.

insomnie1Principala recomandare este ca toți cei afectați să primească terapie cognitiv-comportamentală (TCC) ca prim tratament pentru insomnia, în locul celui medicamentos.

Se recomandă ca medicii să adopte o abordare colectivă de luare a deciziei, împreună cu pacientul, în privința administrării de medicamente, furnizându-i acestuia informații adecvate despre avantajele și efectele secundare ale acestor medicamente.

TCC este o formă de psiho-terapie care, în tratamentul insomniei, combină o serie de abordări într-o perioadă de câteva săptămâni, de obicei 6-8 – o sesiune introductivă de informare și educare cu privire la somn, urmată de 2 sesiuni care se axează pe controlul stimulilor și privarea de somn. Acestea pot fi urmate, apoi, de două sesiuni care se axează pe terapia cognitivă și, respectiv, igiena somnului. În final, se poate programa o sesiune care trece în revistă și integrează ce s-a discutat anterior și apoi una care pune în discuție potențialele probleme viitoare, de exemplu stresul și recăderea.

Pacienții sunt încurajați să completeze jurnale ale somnului care să documenteze ce informații au asimilat, ce comportamente au schimbat și care au fost rezultatele în privința calității somnului. Aceste jurnale permit și măsurarea progresului realizat în urma TCC. Pentru pacienții a căror insomnie continuă să fie severă chiar și după terminarea primei faze de TCC, recomandările de practică clinică ale Colegiului Medicilor din SUA sugerează adăugarea tratamentului medicamentos, nu în locul TCC, ci complementar TCC.

Avantajele aduse de caracterul educațional al TCC este că le furnizează pacienților metode pe care le pot aplica și în viitor, în caz de probleme similare, oferind durabilitate beneficiilor intervenției psiho-terapeutice. Dezavantajul principal al acestei terapii este că poate fi de durată și, cel puțin deocamdată, numărul clinicienilor care ar putea-o aplica este destul de mic. Având în vedere creșterea incidenței insomniei cronice la nivel mondial, formarea medicilor de familie și asistenților medicali din asistența primară pentru a putea oferi cel puțin prima fază de TCC poate fi o soluție viabilă pentru adresarea acestei provocări din ce în ce mai serioasă reprezentată de tulburările de somn.

 

Articol realizat de Mirela Mustață, Redactor E-Asistent, Specialist în comunicare și relații publice, PhD.

 

Surse de documentare:

http://www.uptodate.com/contents/whats-new-in-family-medicine

http://www2.warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/global_145sleeplessness_epidemic146/

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/51492/Un-sfert-dintre-romani-sufera-de-insomnie.html

http://www.tratamentanxietate.ro/insomnia-cronica-factor-de-risc-pentru-anxietate/

http://www.tratamentanxietate.ro/insomnia-la-adolescenti-factor-de-risc-pentru-anxietate-si-depresie/

http://adevarul.ro/sanatate/medicina/insomniile-fura-ani-viata-1_50ae4a377c42d5a6639b5ee6/index.html

http://www.sfatulmedicului.ro/Insomnia-si-alte-tulburari-de-somn/11-mituri-si-adevaruri-despre-insomnie_13325

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/persoanele-care-sufera-de-insomnie-de-sapte-ori-mai-predispuse-la-accidente-mortale-8064180

adevarul.ro/sanatate/medicina/insomniile-fura-ani-viata-1_50ae4a377c42d5a6639b5ee6/index.html

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/51492/Un-sfert-dintre-romani-sufera-de-insomnie.html#ixzz4DGB9nAQ9
http://www.csid.ro/semne-si-simptome/sindromul-picioarelor-nelinistite-11248194/

Share This Post